28.8 C
Nicosia
Σάββατο 20 Ιούλιος 2024 | 7:32

Διάκριση για Κύπριο γιατρό για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία

Τον τιμητικό τίτλο και το αξίωμα του Πρεσβευτή για τα παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία έλαβε από την Παγκόσμια Οργάνωση Παιδογκολόγων ο δρ Λοΐζος Γ. Λοΐζου, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του φιλανθρωπικού ιδρύματος για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία ΕΛΠΙΔΑ.

Όπως αναφέρεται, ο θεσμός του Πρεσβευτή για τα παιδιά με καρκίνο έχει ως στόχο την εντατικοποίηση των προσπαθειών και την ανεύρεση καινοτόμων τρόπων για να αυξηθούν τα ποσοστά ίασης των παιδιών με καρκίνο και να μειωθούν οι ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών χωρών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στις φτωχές χώρες, όπου ζουν 80% των παιδιών που προσβάλλονται από καρκίνο, τα ποσοστά ίασης είναι κάτω από 20%. Αντίθετα στις πλούσιες χώρες, όπου εκδηλώνονται μόνο 20% παγκοσμίως των περιπτώσεων παιδιών με καρκίνο, τα ποσοστά ίασης ξεπερνούν το 80%. “Οι κραυγαλέες αυτές ανισότητες είναι απαράδεκτες και απαιτούνται επειγόντως μέτρα διόρθωσης”, αναφέρει το ίδρυμα.

Πρεσβευτές για παιδιά με καρκίνο επιλέγονται διαπρέποντες γιατροί Παιδογκολόγοι/Παιδοαιματολόγοι, με αποδεδειγμένη εμπειρογνωμοσύνη και πολύχρονη εμπειρία στην ολιστική αντιμετώπιση της φοβερής μάστιγας του καρκίνου σε παιδιά και εφήβους.

Ο καθηγητής Λοΐζου, αναφέρει η ΕΛΠΙΔΑ, ως ιδρυτής και θεμελιωτής της Παιδογκολογίας στην Κύπρο, αρχίζοντας από το 1990, πρωτοστάτησε στη δημιουργία των υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα παιδιά με καρκίνο και ίδρυσε το Παιδογκολογικό Τμήμα στο νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ στη Λευκωσία. Η εν λόγω υποδομή ήταν άκρως απαραίτητη και δημιουργήθηκε παρέχοντας έτσι την πολύπτυχη, πολυθεματική και ολοκληρωτική διαχείριση και θεραπείες που χρειάζονται τα καρκινοπαθή και λευχαιμικά παιδιά στη χώρα μας, σημειώνεται.

Παρά το γεγονός ότι η Κύπρος ως μικρή χώρα άρχισε μόλις το 1990 την τεράστια και εξαιρετικά δύσκολη αυτή προσπάθεια, εντούτοις κατάφερε να επιτύχει. Σήμερα, η Κύπρος εντάσσεται στις πρώτες χώρες παγκοσμίως με τα υψηλότερα ποσοστά ίασης των παιδιών με καρκίνο, της τάξης του 82%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο καθηγητής Λοΐζου, παράλληλα με τις δράσεις του στην Κύπρο ανέπτυξε μια πλούσια συνεργασία και προσφορά προς τις φτωχές χώρες. Ιδιαίτερα σε συνεργασία με τη Γαλλία, εργάζεται για την παροχή στήριξης, θεραπειών και τεχνογνωσίας σε 24 κέντρα Παιδογκολογίας που βρίσκονται σε 18 Γαλλόφωνες χώρες της Αφρικής, ιδιαίτερα της Υποσαχάριας Αφρικής, όπου τα προβλήματα είναι ακόμη σοβαρότερα.

Επιπλέον, συνεργάζεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προωθώντας έμπρακτα την εφαρμογή των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων του Οργανισμού για τη μείωση των ανισοτήτων στις θεραπείες των παιδιών με καρκίνο παγκοσμίως, έτσι ώστε κάθε πάσχον παιδί να μπορεί να παίρνει τη θεραπεία που πρέπει να λαμβάνει.

“Ο καθηγητής Λοΐζου δήλωσε ότι το τιμητικό αυτό αξίωμα και ο νέος του ρόλος τον συγκινεί ιδιαίτερα, αλλά ταυτόχρονα του παρέχει δύναμη και κουράγιο για να μπορέσει να προσφέρει ακόμη καλύτερα και περισσότερα για τα παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία τόσο στην Κύπρο όσο και σε άλλες χώρες, όπου υπάρχουν τεράστιες ανάγκες”, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

IC Markets (EU) Ltd : Έφεση κατά της απόφασης Κεφαλαιαγοράς – Η ΕΚ αγνόησε στοιχεία

Η IC Markets (EU) Ltd ανακοινώνει ότι διαφωνεί κατηγορηματικά με τη βάση της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) με ημερομηνία 19 Ιουλίου 2024,...

Η Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο το 1974

Η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο με την κωδική ονομασία «Αττίλας» ξεκίνησε την αυγή της 20ης Ιουλίου 1974, με αποβατικές και αεροπορικές επιχειρήσεις. Συμμετείχαν συνολικά...

Τουρκία: Τουριστικό σκάφος στον Μαρμαρά έπιασε φωτιά και βυθίστηκε – Επέβαιναν 110 άτομα – 7 οι τραυματίες (βίντεο)

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Παρασκεύης (19/7) στην Τουρκία, καθώς τουριστικό σκάφος 20 μέτρων βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών του Μαρμαρά, αφού πρώτα έπιασε...

Καμίνι η Κύπρος – Σκαρφαλώνει στους 43 βαθμούς ο υδράργυρος – Διπλή προειδοποίηση

Διπλή προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες, εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας. Σύμφωνα με την κίτρινη προειδοποίηση, «η ελάχιστη θερμοκρασία αναμένεται να πέσει γύρω στους 26 βαθμούς Κελσίου...

Άλλες 4 μέρες υπό κράτηση δυο εκ των συλληφθέντων για την πυραμίδα Metamax

Μετά από μια μαραθώνια διαδικασία, που ξεκίνησε το πρωί και ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού ενέκρινε το αίτημα της Αστυνομίας για...

Έκλεισε λωρίδα αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Λεμεσού λόγω οδικής σύγκρουσης

Λόγω οδικής σύγκρουσης στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού, πριν την έξοδο Κοτσιάτη, έχει κλείσει για την τροχαία κίνηση η δεξιά λωρίδα του αυτοκινητόδρομου, σύμφωνα με ανάρτηση...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!