26.9 C
Nicosia
Τρίτη 16 Ιούλιος 2024 | 3:53

Για μέτρα Κύπρου για μείωση θαλάσσιας ρύπανσης μίλησε η Υπ. Περιβάλλοντος στο OOC-9 (βίντεο)

«Μέσα από τη Δέσμευση της Κύπρου, αλλά και τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στο πρόγραμμα που αναπτύσσουμε για παρακολούθηση της θαλάσσιας ρύπανσης και του προγράμματος ‘Υιοθέτησε μια παραλία’, συμβάλλουμε προς την κατεύθυνση της σημαντικής μείωσης της πλαστικής ρύπανσης στο θαλάσσιο οικοσύστημά μας, αλλά και ενός καλύτερου περιβάλλοντος για όλες και όλους», ανέφερε σήμερα η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, σε παρέμβασή της στο πλαίσιο της 9ης Διεθνής Διάσκεψης “Our Ocean Conference” (OOC-9).

Η Διεθνής αυτή Διάσκεψη, την οποία φιλοξενεί η Ελλάδα από τις 15-17 Απριλίου 2024, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στην Αθήνα, στόχο έχει την ανάδειξη της ενεργούς συμβολής στη διαχείριση των διεθνών προκλήσεων γύρω από τη βιωσιμότητα των ωκεανών και την ενίσχυση νέων υπερβατικών αντιλήψεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης, η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, συνοδευόμενη από υπηρεσιακούς τους Τμήματος Περιβάλλοντος του Υπουργείου, συμμετείχε σε συζητήσεις που καλύπτουν ζητήματα όπως είναι η ασφάλεια των ωκεανών, η πράσινη μετάβαση στον τομέα της ναυτιλίας, αλλά και η διαχείριση της θαλάσσιας ρύπανσης.

Σε παρέμβασή της, σε συζήτηση σε πάνελ με θέμα την αντιμετώπιση της ρύπανσης της θάλασσας από τα πλαστικά, το οποίο θεωρείται μείζον ζήτημα για την Κύπρο ως νησί, η κ. Παναγιώτου μίλησε για την παρούσα κατάσταση, αλλά και τα μέτρα που λαμβάνονται με στόχο τη διαχείριση των απορριμμάτων στα θαλάσσια ύδατα της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, ενημέρωσε πως η Κύπρος αποτελεί τουριστικό προορισμό με εκατομμύρια επισκέπτες που αφικνούνται στο νησί για την εξαίρετη ποιότητα των κολυμβητικών της νερών. Και τόνισε πως είναι σημαντικό να διατηρούνται καθαρά τόσο τα θαλάσσια ύδατα όσο και οι ακτές, κάτι που δημιουργεί και ένα οικοσύστημα κατάλληλο για τα εμβληματικά μας είδη, τη μεσογειακή φώκια, την πράσινη χελώνα και τη χελώνα Caretta caretta.

Δεδομένης της σημασίας της μείωσης των απορριμμάτων στη θάλασσα, η Υπουργός ανέφερε ότι στην Κύπρο έχει συμπεριληφθεί μια στοχευμένη δράση για την αντιμετώπιση των θαλάσσιων απορριμμάτων για τη συλλογή και διαχείρισή τους. Συγκεκριμένα, συνέχισε, εφαρμόζεται η συλλογή και ανακύκλωση σχοινιών πρόσδεσης από τα λιμάνια και απορριμμάτων από τις θάλασσες, με συμμετοχή αλιευτικών τρατών σε δυο αλιευτικά καταφύγια της Κύπρου και σε τρεις παράκτιες περιοχές.

Μέσα από ένα πρόγραμμα παρακολούθησης θαλάσσιων απορριμμάτων, πρόσθεσε, γίνεται παρακολούθηση στις παραλίες και στον πυθμένα της θάλασσας, των χαρακτηριστικών και της ποσότητας των απορριμμάτων, αλλά και των μικροπλαστικών σε παραλίες και βυθό.

Το εν λόγω πρόγραμμα, πέραν της παρακολούθησης των απορριμμάτων στα θαλάσσια ύδατα, συμβάλλει και στην παρακολούθηση των χελώνων, όπως είναι του προστατευόμενου είδους της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, των επιπτώσεων που προκαλούνται και των ποσοστών θνησιμότητάς τους από τα θαλάσσια απορρίμματα, όπως διευκρίνισε η Υπουργός.

Στόχος μας, τόνισε η Υπουργός Περιβάλλοντος, είναι να διασφαλίσουμε το θαλάσσιο περιβάλλον σε καλή κατάσταση με την ποσότητα των θαλάσσιων απορριμμάτων στις παραλίες και στον πυθμένα της θάλασσας να ελαχιστοποιηθεί ή αν είναι δυνατόν, να εξαλειφθεί αποτελεσματικά.

Συμπλήρωσε δε πως, για την αντιμετώπιση του προβλήματος των θαλάσσιων απορριμμάτων, το πρόγραμμα «Υιοθετήστε μια παραλία» περιλαμβάνει τη δέσμευση της Κύπρου για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος μέσω της ευαισθητοποίησης και της συμμετοχής του κοινού στον καθαρισμό των παραλιών ή/και του βυθού, ιδίως παιδιών και νέων, το οποίο συμβάλλει σε μέτρα και λύσεις για περιβαλλοντικά θέματα και θέματα ρύπανσης.

Δεσμευόμαστε, είπε κλείνοντας την παρέμβασή της η Μαρία Παναγιώτου, πως «η Δέσμευσή μας μαζί με άλλα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα συμβάλει προς την κατεύθυνση της σημαντικής μείωσης της πλαστικής ρύπανσης στο θαλάσσιο σύστημά μας και ένα καλύτερο περιβάλλον για όλες και όλους».

Η Διάσκεψη φιλοξενεί εκπροσώπους 120 και πλέον κρατών, συμπεριλαμβανομένων Πρωθυπουργών, Προέδρων, καθώς και Υπουργών και Υφυπουργών με αρμοδιότητες σχετικές με το Περιβάλλον και τους Ωκεανούς, καθώς επίσης και εκπροσώπους σημαντικών Διεθνών και Περιφερειακών Οργανισμών.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στη Διάσκεψη η Υπουργός Περιβάλλοντος συναντήθηκε την Τρίτη με εκπροσώπους του Οργανισμού ‘Pristine Seas’,  με στόχο την έναρξη συνεργασίας που αποσκοπεί στην ανάδειξη των ωφελημάτων από τη δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών ειδικά στις τοπικές κοινωνίες.

Σήμερα το απόγευμα, στο πλαίσιο της παρουσίας της στην Αθήνα, θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό της Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Θεόδωρο Σκυλακάκη, κατά την οποία θα συζητηθούν τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, Ελλάδας και Κύπρου, σε ζητήματα που άπτονται της περιβαλλοντικής διαχείρισης. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα θέματα διαχείρισης αστικών αποβλήτων, η διαχείριση και προστασία περιοχών του Δικτύου Natura 2000, καθώς και συνεργασία και προώθηση καλών πρακτικών που σχετίζονται με την μείωση των απορριμμάτων και την περαιτέρω προστασία του περιβάλλοντος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τουρκία: Πυρκαγιά στο Τσεσμέ – Τρεις νεκροί (βίντεο)

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Τσεσμέ της Σμύρνης. Στο σημείο επιχειρούν, 2 αεροσκάφη, 4 ελικόπτερα,...

Σεισμός τώρα 4,1 Ρίχτερ ανάμεσα σε Μήλο και Κύθηρα

Σεισμός μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στη Μήλο και τα Κύθηρα, σύμφωνα με  εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το...

Φωτιά στην Άνω Άκρια Ηρακλείου Κρήτης – Εκκενώνονται οικισμοί – Πυρκαγιές και σε άλλες περιοχές

Συναγερμός έχει σημάνει στις πυροσβεστικές αρχές για ακόμη μία πυρκαγιά στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, στην Κρήτη. Το νέο μέτωπο εκδηλώθηκε στην Άνω Άκρια Ηρακλείου. Μέσω μηνύματος από το 112,...

Μπαίνει στα βαθιά το θέμα του πέναλτι για πρόωρη σύνταξη – Αύριο νέα σύσκεψη – Το Υπ. Εργασίας θα παρουσιάσει νέα στοιχεία

Τεχνικές πληροφορίες αναμένεται να παρουσιαστούν αύριο, Τρίτη στη συνεδρίαση του Συμβουλίου του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σχετικά με την πρόταση που παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή...

Υπό κράτηση ο 63χρονος για την υπόθεση Metamax

Διάταγμα κράτησης για περίοδο οκτώ ημερών εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού εναντίον του 63χρονου, ο οποίος καταζητείτο για την υπόθεση της πυραμίδας Metamax και...

Μικρή άνοδος στο ΧΑΚ

Με μικρά κέρδη ξεκίνησε τη βδομάδα το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει τη Δευτέρα στις 164.25 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο 0,14%. Οριακά μεγαλύτερη άνοδο,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!