21.1 C
Nicosia
Τετάρτη 22 Μάιος 2024 | 3:08

Ακαδημαϊκός του ΤΕΠΑΚ ανάμεσα στους κορυφαίους ερευνητές παγκοσμίως

Ο Επίκουρος Καθηγητής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), Άθως Αγαπίου, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους τρεις ερευνητές παγκοσμίως, των οποίων οι έρευνες και σχετικές δημοσιεύσεις τους τυγχάνουν εκτεταμένης προσοχής και αναφορών από την επιστημονική κοινότητα, σε θέματα που άπτονται των εφαρμογών Γεωπληροφορικής για την πολιτιστική κληρονομιά, σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης (παγκόσμιας) βιβλιομετρικής μελέτης που δημοσιεύεται στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Heritage Science, του εκδοτικού οίκου Springer.

Ανακοίνωση από το ΤΕΠΑΚ αναφέρει ότι για τους σκοπούς της μελέτης χρησιμοποιήθηκε η επιστημονική βάση δεδομένων Web of Science και μετά από διαδικασία ανάκτησης και εφαρμογής συγκεκριμένων κριτηρίων, καταγράφηκαν συνολικά 1026 επιστημονικά άρθρα τα οποία και είχαν δημοσιευτεί την περίοδο μεταξύ του 1994 έως 2023.

Έπειτα από ανάλυση των ετεροαναφορών των πιο πάνω άρθρων, η εν λόγω έρευνα κατέγραψε την επιρροή τους σε πέραν των 32.000 συγγραφέων και 47.000 σχετικών δημοσιεύσεων.

Επιπλέον, αναφέρει το ΤΕΠΑΚ, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι σχετικές δημοσιεύσεις μπορούν να διακριθούν σε τέσσερα επιστημονικά πεδία (κατευθύνσεις έρευνας) ως ακολούθως: στο πρώτο επιστημονικό πεδίο περιλαμβάνονται μελέτες συμμετοχικότητας των GIS (public participatory GIS), ενώ στο δεύτερο πεδίο περιλαμβάνονται έρευνες σχετικές με την παρακολούθηση χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιολογικών χώρων με τη χρήση δορυφορικών τεχνικών τηλεπισκόπησης. Στο πεδίο αυτό, οι εργασίες του κ. Αγαπίου και των συνεργατών του, παρουσιάζονται να είναι στο επίκεντρο της επιστημονικής κοινότητας. Τα άλλα δύο πεδία έρευνας συμπληρώνουν οι μελέτες επικινδυνότητας μνημείων και χώρων μέσω GIS και οι γεωλογικές μελέτες .

Αναφορικά με τις συνέργειες μεταξύ των ερευνητικών φορέων, σε όρους ετεροαναφορών (citations), η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών και το Consiglio Nazionale delle Ricerche (CNR, Ιταλία) σημειώνουν τους μεγαλύτερους (συνολικά) αριθμούς ετεροαναφορών, ενώ το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και το Universidade do Minho (Πορτογαλία) παρουσιάζουν συγκριτικά τους μεγαλύτερους μέσους αριθμούς ετεροαναφορών από όλα τα ιδρύματα παγκοσμίως.

Η έρευνα καταλήγει αναφορικά με τους συγγραφείς με την μεγαλύτερη επιρροή σε θέματα γεωπληροφορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, στο συμπέρασμα ότι οι συνεισφορές τους καλύπτουν μια σειρά από διαφορετικούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών επιστημών, της διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς, της επιστήμης γεωγραφικών πληροφοριών, του χωροταξικού σχεδιασμού και της γεωλογίας.

“Η ποικιλία των μεθόδων έρευνας και των τεχνολογικών εργαλείων, όπως μελέτες συμμετοχικότητας των GIS (public participatory GIS), η τηλεπισκόπηση και η πολυκριτηριακή ανάλυση αποφάσεων κ.ά., δεικνύουν τη διεπιστημονική φύση αυτού του τομέα. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των πιο πάνω ομάδων εμπλουτίζουν με τη σειρά τους τις διαστάσεις της έρευνας στον τομέα της γεωπληροφορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, παρέχοντας ποικίλες προοπτικές για την ανάπτυξη του” προστίθεται.

Σημειώνεται ακόμη ότι σε μια αντίστοιχη ανεξάρτητη πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ίδιο περιοδικό σχετικά με τις ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται στο χώρο, και σχετίζονται με την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και εφαρμογές της σε μελέτες πολιτιστικής κληρονομιάς, το όνομα του κ. Αγαπίου είχε συμπεριληφθεί στη λίστα με τους πρώτους δέκα ερευνητές παγκοσμίως τους οποίους οι έρευνα τους επηρεάζουν την επιστημονική κοινότητα.

Η συγκεκριμένη μελέτη, αναφέρει το ΤΕΠΑΚ, έχει αναλύσει, ποσοτικοποιήσει και χαρτογραφήσει επιστημονικά άρθρα που σχετίζονται με την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και πως αυτή έχει εφαρμοστεί και επηρεάσει μελέτες πολιτιστικής κληρονομιάς μεταξύ της περιόδου 2016 έως το 2021. Τα δεδομένα για την έρευνα αυτή έχουν αντληθεί από τις βάσεις δεδομένων Scopus και Web of Science.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Συμπλοκή στο κέντρο της Λευκωσίας με δύο τραυματίες

Σε κινητοποίηση τέθηκε η Αστυνομία το απόγευμα της Τρίτης (21/05) μετά από πληροφορία για συμπλοκή μεταξύ προσώπων στο κέντρο της Λευκωσίας και συγκεκριμένα στη...

Συνεχίζει να μοιράζει κέρδη το ΧΑΚ – Άνοδος 1,37% και ξεπέρασε τις 160 μονάδες

Με κέρδη ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση στο ΧΑΚ την Τρίτη, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 160,34 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 1,37%. Άνοδο σε...

Λεωφορείο έπεσε στον Νείλο – Τουλάχιστον δέκα νεκροί

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα όταν ένα μίνι λεωφορείο που μετέφερε εργάτες έπεσε στον Νείλο, βόρεια του Καΐρου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο...

Singapore Airlines: Από τις αναταράξεις 1 νεκρός, σε κρίσιμη κατάσταση 7 τραυματίες – Δείτε μαρτυρίες και εικόνες μέσα από το αεροπλάνο (φώτο,βίντεο)

Βρετανός υπήκοος, ηλικίας 73 ετών, είναι ο άνδρας που έχασε τη ζωή του εν μέσω αναταράξεων στο αεροπλάνο της Singapore Airlines, το οποίο εκτελούσε την...

Σύλληψη τριών προσώπων στη Λεμεσό, σχετικά με κλοπές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ

Ως μία πολύ σοβαρή εξέλιξη ανέδειξε ο Εκπρόσωπος της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, τη σύλληψη τριών προσώπων στη Λεμεσό σχετικά με υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών...

Πάφος: Σε κρίσιμη κατάσταση 15χρονος μετά από πτώση από τετραώροφη πολυκατοικία

Σε κρίσιμη κατάσταση είναι 15χρονο αγόρι μετά από πτώση από τετραώροφη πολυκατοικία στην Πάφο. Σύμφωνα με τον Βοηθό Αστυνομικό Διευθυντή Επιχειρήσεων Πάφου Μιχάλη Νικολάου, περί...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!