34.7 C
Nicosia
Σάββατο 13 Ιούλιος 2024 | 15:18

Αγνοούμενοι Κύπρου: «Ένα παλικάρι δύο μέτρα που γύρισε, πίσω μέσα σε ένα κασελάκι»

«Είμαι σίγουρη ότι σήμερα γιορτάζεις αδελφέ μου, γιατί το όνομά σου σβήστηκε από τον κατάλογο των αγνοουμένων και πέρασε στον κατάλογο των ηρώων και των αθανάτων.  Αδελφέ μου, επιτέλους σήμερα θα αναπαυθείς ύστερα από 50 χρόνια. Σήμερα, γιορτάζεις κι, όμως, οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα».

Με λόγο σπαρακτικό, δάκρυα στα μάτια και φωνή που «έσπαγε» κάθε φορά που έστρεφε το βλέμμα προς το τυλιγμένο με την ελληνική και κυπριακή σημαία οστεοφυλάκιο με τα λείψανα του αδελφού της, η Αναστασία Τσιτιρίδου είπε σήμερα το τελευταίο αντίο στον αδελφό της. Τον Κωνσταντίνο Τσιτιρίδη, ο οποίος περιλαμβανόταν μέχρι πρότινος στον μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974.

«Αδελφέ μου, είμαι περήφανη για σένα όπως και όλοι όσοι σήμερα βρίσκονται εδώ. Οι φίλοι σου, οι συμμαθητές σου, οι γείτονες, οι χωριανοί, όλοι νιώθουν περήφανοι. Ήσουν ένα χαρισματικό παιδί, με ευγένεια, με πολύ χιούμορ, χαμογελαστό, κοινωνικό, πειραχτήρι. Όλοι σε θέλανε στην παρέα τους και όλοι σε ψάχνανε», ανέφερε η κ. Τσιτιρίδου για τον αδελφό της, τα ίχνη του οποίου αγνοούνταν από τις 16 Αυγούστου του 1974 και μόλις πρόσφατα κατέστη δυνατή η ταυτοποίηση των οστών του.

«Η μαμά, Κώστα, όσα χρόνια έζησε περίμενε να ακούσει νέα σου»

Στην κηδεία του, που τελέστηκε σήμερα, στον ιερό ναό Γεννήσεως του Σωτήρος στη γενέτειρά του, την Κρύα Βρύση, ύστερα από σχεδόν πέντε δεκαετίες, η αδελφή του εξιστόρησε τα όσα βίωσε η οικογένειά της όλα αυτά τα χρόνια.

«Πέρασαν 50 χρόνια, αδελφέ μου, με πολλή πίκρα και κλάματα. Δεν πρόλαβες να χαρείς τίποτα. Δεν είδαμε τις χαρές σου και δεν είδες τις δικές μας χαρές. Πολύ δύσκολα χρόνια πίκρας και αναμονής. Η μαμά, Κώστα, όσα χρόνια έζησε περίμενε να ακούσει νέα σου, περίμενε να χτυπήσει το τηλέφωνο, αλλά δυστυχώς έφυγε χωρίς να μάθει νέα σου. Μοίραζε τις φωτογραφίες σου και ρωτούσε να μάθει: μήπως τον είδατε πουθενά, μήπως τραυματίστηκε, μήπως τον έπιασαν αιχμάλωτο, μήπως, μήπως… Μια ζωή με κλάματα την πέρασε, τα μάτια της ποτάμια από κλάματα ώσπου, στο τέλος, έλεγε: δεν έχω άλλα δάκρυα, κλαίω χωρίς δάκρυα. Τα μοιρολόγια της ράγισαν και τις πέτρες. Έφυγε πικραμένη με το όνομα σου στο στόμα» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Τσιτιρίδου, η οποία έχει ακόμα χαραγμένη στη μνήμη της «ένα παλικάρι 20 χρονών, δύο μέτρα, όλο ζωή, όλο χαμόγελα , ένα παλικάρι που γύρισε, όμως, πίσω μέσα σε ένα κασελάκι.

«Αθάνατος»

«Πώς μπόρεσες να χωρέσεις εκεί μέσα αδελφέ μου; Η πατρίδα σε τίμησε και σε έντυσε με την ελληνική σημαία. Η μαμά, όμως, σε περιμένει να σε δει είσαι με το κουστούμι σου που το φύλαγε χρόνια στην ντουλάπα της και το πήρε μαζί της. Σήμερα, θα σε πάρει αγκαλιά να κοιμηθείτε παρέα. Σήμερα, γιορτάζετε όλοι μαζί. Εσύ, ο αδερφός μας ο Νίκος που έφυγε κι αυτός νωρίς, η μαμά και ο μπαμπάς. Καλώς ήρθες, αδελφέ μου, και καλό σου ταξίδι. Καλό ταξίδι καρντάσι μου. Καλό ταξίδι, ήρωα μου», κατέληξε η κ. Τσιτιρίδου, με την ιαχή «Αθάνατος» ν’ ακούγεται δυνατά απ’ όλους, όσοι βρέθηκαν στην εκκλησία.

Μια ιαχή που ακούστηκε πολλές ακόμα φορές κατά τη διάρκεια των επικηδείων, με πρώτο εκείνον της Κύπριας υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνάς Μιχαηλίδου, που εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και στην κηδεία συνοδευόταν από τον γενικό πρόξενο της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη Κωνσταντίνο Πολυκάρπου.

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στο χρέος που έχουμε απέναντι στους συγγενείς των αγνοουμένων μας, στους οποίους εκφράζουμε την αλληλεγγύη και την αμέριστη συμπαράστασή μας, για το δράμα που διέρχονται καθημερινά για πενήντα χρόνια, εξαιτίας της αδιευκρίνιστης τύχης των προσφιλών τους προσώπων. Όπως και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει τονίσει επανειλημμένα, η κυβέρνηση μας θέτει ως προτεραιότητα τη διακρίβωση της τύχης του συνόλου των αγνοουμένων μας. Είναι καλά γνωστές οι δυσκολίες και τα εμπόδια που προκαλεί η στάση της τουρκικής πλευράς, η οποία αρνείται διαχρονικά να συνεργαστεί και να καταθέσει ακριβή και επαρκή στοιχεία. Ωστόσο, ενεργώντας με ιδιαίτερη ευαισθησία, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ενεργειών μας, μέχρι την οριστική επίλυση του  ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος, το οποίο αποτελεί πρόκληση απέναντι σε ολόκληρη την ανθρωπότητα», σημείωσε.

Η κ. Μιχαηλίδου,ανέφερε επίσης πως ανάμεσα σε πολλές άλλες δράσεις που υλοποιεί το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, είναι η απόφαση ένταξης της 19ης Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, στις ημέρες επίσημων τελετών στα σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 Φάρος για τις επόμενες γενιές

Με θλίψη και δάκρυα στα μάτια, αλλά και με τις τιμές που πρέπουν σε έναν ήρωα, τον Κωνσταντίνο Τσιτιρίδη αποχαιρέτησαν, επίσης, με επικήδειους -μεταξύ άλλων- συμπολεμιστές του, εκπρόσωποι του Στρατού και της τοπικής κοινωνίας, δίνοντας την υπόσχεση ότι δεν θα τον ξεχάσουν ποτέ και θα τον μνημονεύουν πάντα. «Θα είσαι ο φάρος για τις επερχόμενες γενιές», είπε χαρακτηριστικά συμπολεμιστής του από την Πέλλα. Ο Ιερός Ναός Γεννήσεως του Σωτήρος γέμισε ασφυκτικά από τους δικούς του ανθρώπους, τα μέλη της οικογένειάς του, αλλά και τους συγχωριανούς του, που ήρθαν στο στερνό του κατευόδιο. «Πολλοί συμμαθητές μας “έφυγαν” αλλά εμείς που είμαστε ακόμα ζωντανοί είμαστε όλοι εδώ να σε τιμήσουμε» μονολογούσε μια γυναίκα, καθώς περνούσε από μπροστά της η πομπή με τη φωτογραφία του και τα λείψανά του, τυλιγμένα με τις σημαίες της Ελλάδας και της Κύπρου.

Έξω από τον ναό είχαν από νωρίς παραταχθεί στρατιώτες, για να αποδώσουν την οφειλόμενη τιμή στον ήρωα της ΕΛΔΥΚ, ενώ ανάμεσα στα στεφάνια, που είχαν τοποθετηθεί στο πλάι της εισόδου, πέραν αυτών της οικογένειας, ήταν αυτά του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκου Δένδια και του υφυπουργού Γιάννη Κεφαλογιάννη, του αρχηγού ΓΕΣ, αντιστράτηγου Γεώργιου Κωστίδη κ.ά.

Μετά την εξόδιο ακολουθία, ακολούθησε η ταφή στα μνήματα, όπου από σήμερα ο στρατιώτης της ΕΛΔΥΚ αναπαύεται μαζί με τους γονείς και τον αδελφό του.

 Μνημείο για έναν ήρωα

«Σήμερα η πατρίς ευγνωμονούσα αποτίει φόρο τιμής στον έφεδρο αξιωματικό, Κωνσταντίνο Τσιτιρίδη, που επιστρέφει στη γενέτειρά του μετά από 50 χρόνια […] Ο επαναπατρισμός των οστών του ήρωα Κωνσταντίνου Τσιτιρίδη είναι το ελάχιστο που θα μπορούσε να πράξει η Ελληνική Πολιτεία. Είναι το προϊόν προσπαθειών μισού αιώνα μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδος για ανεύρεση, ταυτοποίηση και επαναπατρισμό των θυμάτων που χάθηκαν μαχόμενοι κατά την τουρκική εισβολή», τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά τα αποκαλυπτήρια μνημείου σε κεντρική πλατεία της Κρύας Βρύσης.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από καταθέσεις στεφάνων, καθώς και ποντιακά μοιρολόγια και χορούς, τιμώντας έτσι την ποντιακή καταγωγή του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ο Μπάιντεν υπερασπίζεται την υποψηφιότητά του παρά τις επικρίσεις και ανησυχίες

Ο Τζο Μπάιντεν διέψευσε για μία ακόμη φορά τις εικασίες περί αποχώρησής του από την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ σε προεκλογική...

American Airlines: Καμπίνα αεροσκάφους γέμισε καπνό – Οι επιβάτες το εγκατέλειψαν με τις τσουλήθρες

Στιγμές τρόμου έζησαν επιβάτες πτήσης της American Airlines, όταν η καμπίνα του αεροσκάφους γέμισε καπνό από έναν φορητό υπολογιστή μέσα σε τσάντα. Το περιστατικό σημειώθηκε...

Γυναικοκτονία στην Αμφιλοχία: Σκότωσε την 37χρονη γυναίκα του και αυτοκτόνησε

Μια ακόμη σοκαριστική γυναικοκτονία σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου 13 Ιουλίου στην Αμφιλοχία, με τον δράστη στη συνέχεια να αυτοκτονεί. Ο 42χρονος δράστης, σύμφωνα με...

Σύλληψη 48χρονου για την υπόθεση απάτης τύπου «πυραμίδα»

Στη σύλληψη ενός προσώπου ηλικίας 48 ετών προχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής η Αστυνομία, για διευκόλυνση των ανακρίσεων, σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση απάτης τύπου «πυραμίδα»...

Αισιόδοξος για θετικά νέα πριν το τέλος του έτους για το κυπριακό ο Χριστοδουλίδης

Τη βεβαιότητα ότι σύντομα και πριν από το τέλος του έτους θα υπάρξουν θετικά νέα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τις προσπάθειες για...

Γκουτέρες προς Μητσοτάκη: Θα εξαντλήσω όλες τις δυνατότητες για το Κυπριακό

Το Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες που έλαβε χώρα στην...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!