22.9 C
Nicosia
Κυριακή 1 Οκτώβριος 2023 | 21:14

Έξι νέα είδη βατράχων διακρίνονται μόνο με γυαλιά πρεσβυωπίας

Δύσκολα τα πιάνει το μάτι σου: ερευνητική αποστολή σε δάση του Μεξικού που λυμαίνονται έμποροι ναρκωτικών ανακάλυψε έξι νέα είδη μικροσκοπικών βατράχων, τόσο μικρών ώστε θα χωρούσαν άνετα σε ένα νύχι.

Με μήκος που δεν υπερβαίνει το 15 χιλιοστά, τα νέα είδη του γένους Craugastor είναι από τα πιο μικρόσωμα αμφίβια οπουδήποτε στον κόσμο –όχι όμως τα μικρότερα.

Μέχρι σήμερα τα βατραχάκια παρέμεναν άγνωστα στην επιστήμη λόγω του μικρού μεγέθους, του χρωματισμού και της ομοιότητάς τους με άλλα είδη.

Το νέο είδος Craugastor cueyatl (University of Cambridge).

«Ζουν στο σκοτάδι ανάμεσα στα υγρά πεσμένα φύλλα του δάσους και ουσιαστικά δεν γνωρίζουμε τίποτα για το τι συμβαίνει εκεί μέσα. Δεν γνωρίζουμε τη συμπεριφορά ή την κοινωνικότητά τους ή το πώς ζευγαρώνουν» λέει ο Τομ Τζέιμσον του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, μέλος της ομάδας που υπογράφει την ανακάλυψη στο Herpetological Monographs.

Τα αμφίβια ανακαλύφθηκαν στο Σιέρα Μάντρε ντε Σουρ του νότιου Μεξικού, μια περιοχή όπου δρουν ένοπλες ομάδες που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα και τα καρτέλ ναρκωτικών –μια απειλή που εμποδίζει τις επιστημονικές αποστολές σε ορισμένα τμήματα του Μεξικού.

Και τα έξι είδη είναι συγκεντρωμένα σε μια εξαιρετικά μικρή περιοχή (University of Cambridge).

Τα νέα είδη χαρακτηρίζονται μάλιστα «μικρο-ενδημικά» επειδή η γεωγραφική τους εξάπλωση είναι τόσο περιορισμένη –ορισμένα από τα βατραχάκια ζουν για παράδειγμα αποκλειστικά σε μια βουνοπλαγιά.

Τα ενδιαιτήματά τους απειλούνται από την κλιματική αλλαγή και τις ανθρώπινες δραστηριότητες και οι ερευνητές ζητούν τον χαρακτηρισμό τους ως απειλούμενων.

Για να δει κανείς τον βάτραχο Craugastor rubinus χρειάζονται γυαλιά πρεσβυωπίας (University of Cambridge)

«Πρέπει να φροντίσουμε να μην εξαφανιστούν από τον χάρτη απλά και μόνο επειδή κανείς δεν γνωρίζει την ύπαρξή τους» λέει ο Τζέιμσον.

Ένα από τα νέα είδη, με την ονομασία Craugastor candelariensis, έχει μήκος 13 χιλιοστά και είναι ο μικρότερος γνωστός βάτραχος του Μεξικού.

Πάντως το ρεκόρ του μικρότερου αμφιβίου του κόσμου ανήκει στο Paedophryne amauensis από τη Νέα Γουινέα, το οποίο έχει περίπου το μέγεθος μύγας. Με μήκος που δεν ξεπερνά τα 7,7 χιλιοστά, είναι επίσης το μικρότερο σπονδυλωτό ζώο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες και πιθανώς χαλάζι

Κίτρινη προειδοποίηση για μεμονωμένες καταιγίδες και πιθανώς χαλάζι εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας για τη Δευτέρα. Η προειδοποίηση ισχύει από τις 11πμ τη Δευτέρα, μέχρι τις...

Περισσότερη Ευρώπη απέναντι στις προκλήσεις, συμφωνούν Δημητρίου-Μέτσολα

Περισσότερη Ευρώπη είναι η απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος και άλλες χώρες της ΕΕ, συμφώνησαν η Αννίτα Δημητρίου, Πρόεδρος της Βουλής των...

Χριστοδουλίδης: ‘Οτι πιο πολύτιμο έχουμε είναι η Κυπριακή Δημοκρατία

Ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, 63 χρόνια μετά την ανεξαρτησία, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του μετά...

“Η Κύπρος δεν κείται μακράν”, είπε ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας

«Θέλω να πω από εδώ, από τη Λευκωσία, ότι για την Ελλάδα των Bellhara, των Rafale και των Viper η Κύπρος δεν κείται μακράν»,...

Κυπριακό, μεταναστευτικό και ευρωεκλογές στη συνάντηση ΠτΔ – Μέτσολα

Το Κυπριακό και οι τελευταίες εξελίξεις, το μεταναστευτικό και οι ευρωεκλογές ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε την...

Όχι σε διάλογο κωφών για την ακρίβεια

Η κυβέρνηση και η κοινωνία είναι ξεκάθαρο ότι κάνουν διαφορετική ανάγνωση του μεγέθους του προβλήματος με την ακρίβεια. Αυτό φάνηκε έντονα όταν η κυβέρνηση...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW