12.8 C
Nicosia
Sunday 5 January 2025 | 8:58

ΒΙΝΤΕΟ: Μέσα στη διαβόητη φυλακή της Δαμασκού – Συγγενείς ψάχνουν ίχνη των αγαπημένων τους στα υπόγεια

Στη διαβόητη φυλακή Σαϊντνάγια, στα προάστια της Δαμασκού, σπεύδουν πολλοί Σύροι μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, αναζητώντας ίχνη συγγενών τους.

Σύμφωνα με βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο, πολίτες επιχειρούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα υπόγεια της φυλακής, εκτιμώντας ότι αγαπημένα τους πρόσωπα μπορεί να κρατούνται σε κρυφά κελιά.

Σε άλλα πλάνα, εμφανίζονται κρατούμενοι να απελευθερώνονται – ανάμεσά τους και ένα παιδί που κρατείτο με τη μητέρα του, σύμφωνα με το BBC. «Ο Άσαντ έπεσε. Μην φοβάστε» ακούγεται να λέει μια φωνή σε ένα από τα βίντεο, προσπαθώντας να καθησυχάσει γυναίκες κρατούμενες.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν βρεθεί κρατούμενοι στα υπόγεια

Πάντως, σύμφωνα με την οργάνωση Λευκά Κράνη, επί του παρόντος δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι αναφορές για παγιδευμένους σε κρυφές υπόγειες τοποθεσίες στη φυλακή, αν και οι έρευνες συνεχίζονται. Τα Λευκά Κράνη προσφέρουν ανταμοιβή 3.000 δολάρια για μυστικές πληροφορίες που αφορούν τις φυλακές.

Και η πολιτική άμυνα της Συρίας σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι παρά την εντατική έρευνα στις εγκαταστάσεις, δεν έχει βρεθεί κανένας παγιδευμένος κρατούμενος σε υπόγεια. Κάλεσε, δε, τους πολίτες να μην παρασύρονται από την παραπληροφόρηση.

Ψάχνουν από κελί σε κελί

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ουίλιαμ Χρήστου για τον βρετανικό Guardian, στη φυλακή, γνωστή και ως «ανθρωποσφαγείο», σπεύδουν πολλοί άνθρωποι που αναζητούν κάποιο ίχνος των αγαπημένων τους, με φόντο τις φήμες ότι υπάρχουν 1.500 κρατούμενοι σε υπόγεια.

Για πολλούς, η συγκεκριμένη φυλακή είναι η τελευταία τους ελπίδα να βρουν αγαπημένα πρόσωπα που αγνοούνται. Ο ανταποκριτής του Guardian ακολούθησε όσους σπεύδουν στη φυλακή, οι οποίοι κοιτούν με αγωνία όσους απελευθερώνονται – ελπίζοντας να δουν κάποιο από τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Σύμφωνα με τον Guardian, αντάρτες προσπάθησαν να εμποδίσουν τους πολίτες να εισέλθουν στη φυλακή, πυροβολώντας στον αέρα – ωστόσο το πλήθος δεν φαίνεται να πτοείται. Μέσα στη φυλακή, άνθρωποι περιφέρονταν γύρω από τη δαιδαλώδη εγκατάσταση, πηγαίνοντας από κελί σε κελί, αναζητώντας κάποια ένδειξη που θα μπορούσε να μαρτυρά πού μπορεί να είναι οι συγγενείς και οι φίλοι τους.

Η «κόκκινη πτέρυγα» και η ατελείωτη σκάλα

Έκαναν αγώνα για να εντοπίσουν την κρυμμένη υπόγεια πτέρυγα – την οποία αποκαλούσαν «κόκκινη πτέρυγα» – εν μέσω φόβου ότι οι κρατούμενοι λιμοκτονούσαν χωρίς φαγητό και ασφυκτιούσαν από έλλειψη αέρα. «Υπάρχουν τρεις αγνοούμενοι στην οικογένειά μου. Μας είπαν ότι υπάρχουν τέσσερα επίπεδα κάτω από το έδαφος και ότι οι άνθρωποι ασφυκτιούν – αλλά δεν ξέρουμε πού είναι», είπε ο Ahmad al-Shnein στον Guardian, καθώς έψαχνε στον διάδρομο της φυλακής.

Στο κέντρο της φυλακής βρίσκεται μια σπειροειδής σκάλα που από το ισόγειο φαίνεται ατελείωτη. Σύμφωνα με τους αντάρτες, σε κάθε πτέρυγα της φυλακής λάμβαναν χώρα διαφορετικών ειδών βασανιστήρια, ενώ δεν υπάρχουν παράθυρα. Οι Σύροι που έσπευσαν στη φυλακή την Κυριακή, αναζητούσαν πάνω από έναν χάρτη πιθανές διαδρομές προς κρυφά κελιά.

Βασανισμοί μέχρι θανάτου και κανόνας απόλυτης σιωπής

Σύμφωνα με τον Guardian, στα στενά κελιά της φυλακής κρατούνταν έως και 12 άτομα. Κατά τη Διεθνή Αμνηστία, έως και 20.000 κρατούμενοι πέρασαν από τη συγκεκριμένη φυλακή, οι περισσότεροι από τους οποίους φυλακίστηκαν έπειτα από μυστικές δίκες που δεν διήρκεσαν πάνω από λίγα λεπτά.

Οι επιζώντες της φυλακής έχουν περιγράψει βάναυσους καθημερινούς ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια. Πολλοί βασανίστηκαν μέχρι θανάτου, σύμφωνα με μαρτυρίες, ενώ οι φρουροί επέβαλαν κανόνα απόλυτης σιωπής μέσα στη φυλακή.

Οι τοίχοι των κελιών ήταν καλυμμένοι με χαραγμένα, χειρόγραφα μηνύματα. Αρκετά, πάρτε με, αναγραφόταν σε ένα μήνυμα, σύμφωνα με τον Guardian. Ένα άλλο κομμάτι χαρτί, που βρέθηκε στο έδαφος, σκισμένο και πατημένο, περιγράφει λεπτομερώς τον θάνατο ενός κρατούμενου.

«Δεν θυμούνταν ούτε το όνομά τους»

Μιλώντας στο BBC, ο Δρ Σαρβάν Ιμπές, διευθύνων σύμβουλος της ΜΚΟ Bahar, ανέφερε ότι δεν έχει κατορθώσει να βρει πληροφορίες για τον πατέρα της φίλης του, τα ίχνη του οποίου αγνοούνται 13 χρόνια.

Όταν έφτασε στη φυλακή επικρατούσε «χάος», περιέγραψε και πρόσθεσε: «Εκατοντάδες άνθρωποι έβγαιναν από τη φυλακή και μας είπαν ότι δεν μπορούσαμε να μπούμε γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι εμπόδιζαν τους διασώστες».

«Η φίλη μου είναι τόσο αναστατωμένη γιατί επί 13 χρόνια ονειρευόταν να βρει τον πατέρα της. Μας είπαν ότι πολλοί κρατούμενοι έχουν μεταφερθεί σε άλλη τοποθεσία» συνέχισε.

Ο Ιμπές επισκέφτηκε επίσης το τέμενος αλ-Σαλάμ στη Δαμασκό χθες, όπου εκατοντάδες κρατούμενοι από τη φυλακή μεταφέρθηκαν για να λάβουν τις πρώτες βοήθειες. Όπως τόνισε, συνάντησε δύο άνδρες στο τζαμί που κρατούνταν για αρκετά χρόνια στη φυλακή.

«Ήταν αποπροσανατολισμένοι» περιέγραψε και πρόσθεσε: «Τους ρωτούσαν τα ονόματα και την ηλικία τους, αλλά δεν μπορούσαν καν να απαντήσουν σε αυτές τις ερωτήσεις».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!