Το Παρίσι λέει «ναι» μετά από 100 χρόνια για το κολύμπι στον Σηκουάνα

Αν βρεθείτε στο Παρίσι το επόμενο διάστημα θα μπορείτε πλέον να κολυμπήσετε στον Σηκουάνα, παρόλο που το κολύμπι απαγορευόταν εδώ και 100 χρόνια.

Καθώς πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Πόλη του Φωτός, η γαλλική πρωτεύουσα υφίσταται μια αξιοσημείωτη μεταμόρφωση με μια ιστορική πρωτοβουλία καθαρισμού. Μετά την απαγόρευση για έναν αιώνα λόγω του μολυσμένου νερού, οι κολυμβητές και οι δύτες θα μπορούν σύντομα να επιστρέψουν στον ποταμό Σηκουάνα.

Το έργο ανάπλασης, το οποίο έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως επιτυχία, συνοδεύεται από σημαντική επένδυση 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό το έργο αναμένεται να αφήσει μια μόνιμη κληρονομιά για τους Αγώνες κάνοντας την κολύμβηση στην πόλη σημαντικό πόλο έλξης.

Ο ποταμός Σηκουάνας, που κάποτε θεωρούνταν εξαιρετικά μολυσμένος για ψυχαγωγικές δραστηριότητες, θα φιλοξενεί τώρα τρεις Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες: τρίαθλο, μαραθώνιο κολύμπι και παρα-τρίαθλο, όλα προγραμματισμένα να πραγματοποιηθούν στο κέντρο του Παρισιού.

Πέρα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η μεταμόρφωση θα συνεχίσει να ωφελεί τους Παριζιάνους και τους επισκέπτες. Μέχρι το 2025, τρεις υπαίθριοι χώροι κολύμβησης θα είναι προσβάσιμοι από την αποβάθρα, παρέχοντας στους ανθρώπους ασφαλείς και ευχάριστες ευκαιρίες να κολυμπήσουν στην καρδιά της πόλης.

Η επιστροφή κολυμβητών και δυτών στον ποταμό Σηκουάνα σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στις προσπάθειες της πόλης να ανακτήσει την ιστορική της πλωτή οδό και να την καταστήσει ζωντανό κόμβο για ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Το έργο καθαρισμού και ανάπλασης καταδεικνύει τη δέσμευση του Παρισιού τόσο για τη διατήρηση της πολιτιστικής του κληρονομιάς όσο και για ένα βιώσιμο μέλλον, παρέχοντας ένα καθαρότερο και πιο φιλόξενο περιβάλλον για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του.

Όπως πολλές δυτικές πόλεις, το Παρίσι γνώρισε σημαντική πτώση στην ποιότητα του ποταμού του λόγω διαφόρων παραγόντων όπως τα βιομηχανικά λύματα και οι ανάγκες υγιεινής ενός αυξανόμενου πληθυσμού.

Ο αντίκτυπος στην υδρόβια ζωή ήταν σοβαρός και μέχρι τη δεκαετία του 1960, μόνο τρία είδη ψαριών βρέθηκαν στον ποταμό της πόλης. Ως απάντηση στην επιδείνωση της ποιότητας του νερού, η κολύμβηση απαγορεύτηκε επίσημα το 1923.

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνέβαλαν στη ρύπανση του ποταμού ήταν η υποδομή αποχέτευσης «ενιαίου συστήματος» του 19ου αιώνα. Αυτό το σύστημα συνδυάζει τα λύματα από τις κουζίνες και τα μπάνια με τα λύματα από τις τουαλέτες.

Υπό κανονικές συνθήκες, αυτό το μείγμα ρέει μέσω ενός δικτύου υπόγειων σηράγγων σε κέντρα λυμάτων στα περίχωρα της πόλης. Ωστόσο, κατά τις περιόδους έντονων βροχοπτώσεων, το σύστημα αποστράγγισης κατακλύζεται και τα υπερβολικά λύματα απορρίπτονται απευθείας στον Σηκουάνα.

REUTERS/Stephanie Lecocq/

Αυτό το ξεπερασμένο σύστημα αποχέτευσης, που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης πόλης, υπήρξε σημαντική αιτία ρύπανσης στον ποταμό Σηκουάνα.

Έργο ανάπλασης 1,4 δισ. ευρώ

Η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος ήταν μια κρίσιμη πτυχή του έργου ανάπλασης ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που στοχεύει στην αποκατάσταση της υγείας της υδάτινης οδού και να την καταστήσει κατάλληλη για ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπως η κολύμβηση και η κατάδυση για άλλη μια φορά.

Επενδύοντας στον εκσυγχρονισμό της υποδομής αποχέτευσης και εφαρμόζοντας καλύτερες πρακτικές διαχείρισης των λυμάτων, το Παρίσι λαμβάνει ουσιαστικά βήματα προς τη δημιουργία ενός καθαρότερου και πιο βιώσιμου αστικού περιβάλλοντος για τους πολίτες και τους επισκέπτες του.

REUTERS/Benoit Tessier

Η επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας δεν θα γίνει αισθητή μόνο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά θα αφήσει μια διαρκή κληρονομιά για την πόλη, ωφελώντας την κοινότητα και το περιβάλλον για τα επόμενα χρόνια.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!