10.8 C
Nicosia
Sunday 5 January 2025 | 1:26

Συγκλονίζουν οι αριθμοί: Κάθε 2 λεπτά ένα παιδί εξαφανίζεται στην Ευρώπη

Κάθε χρόνο, η 25η Μαΐου, σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για το ανησυχητικό παγκόσμιο ζήτημα των εξαφανισμένων παιδιών και μία ημέρα που αποσκοπεί στο να δώσει ελπίδα στις οικογένειές τους. Το “Hope For Children” CRC Policy Center ενώνει τη φωνή του με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Missing Children Europe, καλώντας την ΕΕ και τα κράτη-μέλη να δράσουν για τη καταπολέμηση της διαδικτυακής άγρας παιδιών (online grooming) που καταλήγει στις εξαφανίσεις παιδιών και για να διασφαλίσουν τη συνέχεια των τηλεφωνικών γραμμών 116000 που υποστηρίζουν τα εξαφανισμένα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Η φετινή ημέρα σηματοδοτεί τον 40ο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, η οποία καθιερώθηκε αρχικά στις ΗΠΑ το 1983 και στη συνέχεια στον υπόλοιπο κόσμο και υπογραμμίζει τις προσπάθειες όσων εργάζονται,  ώστε να επιστρέψουν τα εξαφανισμένα παιδιά στο σπίτι τους, καθώς και την ανάγκη για συνεχή δράση και συνεργασία από άτομα, υπηρεσίες επιβολής του νόμου και κυβερνήσεις.

Οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί και απαιτούν άμεση προσοχή

Στην Ευρώπη, τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά: 250,000 παιδιά αγνοούνται ετησίως. Αυτό ισοδυναμεί με ένα παιδί που εξαφανίζεται κάθε δύο λεπτά. Μόνο το 2022, οι Ευρωπαϊκές τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας 116000, σκοπός των οποίων είναι η πρόληψη και ο χειρισμός εξαφανίσεων, έλαβαν 70,855 κλήσεις για 6.668 περιπτώσεις. Η πλειοψηφία αυτών των περιστατικών αφορούσαν παιδιά που έφυγαν από το σπίτι τους, αντιπροσωπεύοντας το 66% των νέων περιπτώσεων που αναφέρθηκαν. Επιπρόσθετα, το 24% αφορούσε γονικές αρπαγές, ενώ ένα μικρό αλλά σημαντικό ποσοστό 3%, αφορούσε αγνοούμενα παιδιά κατά τη μετανάστευση (Έκθεση “Figures and Trends 2022”).

Όμως πίσω από κάθε στατιστική, κρύβεται μια συγκλονιστική ιστορία ενός εξαφανισμένου παιδιού, που αφήνει βαθύ αντίκτυπο στις οικογένειες και τις κοινότητές τους. Μέσα σε αυτό το δύσκολο τοπίο, οι τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας 116000 έχουν αναδειχθεί ως ζωτικής σημασίας γραμμή σωτηρίας για όσους έχουν ανάγκη. Αυτές οι τηλεφωνικές γραμμές, που λειτουργούν από ΜΚΟ μέλη του δικτύου Missing Children Europe, όπως είναι στην Κύπρο το “Hope For Children” CRC Policy Center και ο ΣΠΑΒΟ, αποτελούν φάρο ελπίδας, προσφέροντας κρίσιμη υποστήριξη και βοήθεια σε οικογένειες και παιδιά που αντιμετωπίζουν το αδιανόητο. Διαθέσιμες 24 ώρες το 24ωρο, οι τηλεφωνικές γραμμές προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων της ψυχολογικής υποστήριξης, νομικές συμβουλές και κοινωνικούς πόρους, διασφαλίζοντας ότι καμία οικογένεια ή παιδί δεν αισθάνεται μόνο στο ταξίδι του.

Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα του αντίκτυπου που είχαν οι τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας 116000 την περασμένη χρονιά, είναι ο ρόλος τους στον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας χάρη στον διασυνοριακό συντονισμό τους, αποδείχθηκαν ουσιαστικές και αποτελεσματικές για τον εντοπισμό εξαφανισμένων παιδιών από την Ουκρανία. Ένα άλλο θέμα στο οποίο δραστηριοποιείται το δίκτυο Missing Children Europe είναι η έρευνα και η άσκηση πίεσης για αλλαγή πολιτικών όσον αφορά την αντιμετώπιση της άγρας παιδιών μέσω διαδικτύου, το οποίο σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας είναι ένας σημαντικός παράγοντας εξαφάνισης παιδιών με αυξητική τάση.

Μέσα από τη συμμετοχή μας στο δίκτυο Missing Children Europe καλούμε άτομα, οργανώσεις και αρχές να ενώσουν και δραστηριοποιήσουν τα μέλη τους για να στηρίξουν τις υπηρεσίες για εξαφανισμένα παιδιά και του τις προσπάθειες περιορισμού του φαινομένου του grooming. Προτρέπουμε τα κράτη-μέλη και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβουν την ευθύνη για τη διασφάλιση της ευημερίας των παιδιών. Φέτος, παρέχεται μια εξαιρετική ευκαιρία να εγκριθεί νομοθεσία της ΕΕ που να μπορεί να καταπολεμήσει τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο διαδίκτυο. Μακροπρόθεσμα, η συνέπεια στη χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένης της στελέχωσης και της ανάπτυξης διαδικτυακής πρόσβασης σε υπηρεσίες γραμμών βοήθειας είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των τηλεφωνικών γραμμών βοήθειας 116000 για εξαφανισμένα παιδιά.

Η ευρωπαϊκή εναρμονισμένη γραμμή 116000 λειτουργεί στην Κύπρο από το «Hope For Children» CRC Policy Center σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ) και έχουν υπογράψει Πρωτόκολλο Συνεργασίας με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για τη λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής και του συστήματος Child Alert.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!