11.5 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Ιανουάριος 2025 | 8:47

Ανατίναξη φράγματος στη Χερσώνα: Η μεγαλύτερη καταστροφή από την έναρξη του πολέμου

Μετά την καταστροφή του φράγματος στη Νόβα Καχόβκα χθες Τρίτη, η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορήθηκαν ξανά κατά τη διάρκεια κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί από τις οικείες τους και στις δύο πλευρές του Δνείπερου.

Ο ουκρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Σερχίι Κισλίτσα κατηγόρησε τη Μόσχα πως πυροδότησε «βόμβα μαζικής περιβαλλοντικής καταστροφής», ότι προκάλεσε «τη μεγαλύτερη ανθρωπογενή καταστροφή στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες», μιλώντας για «οικολογική και τεχνολογική τρομοκρατία» και «ακόμη ένα παράδειγμα της γενοκτονίας της Ρωσίας εναντίον των Ουκρανών».

Ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια μίλησε αντιθέτως για «εσκεμμένη δολιοφθορά από το Κίεβο», για «έγκλημα πολέμου και τρομοκρατική ενέργεια», για «αδιανόητο έγκλημα».

Στην πραγματικότητα και οι δύο πλευρές έχουν υποστεί πλήγμα από την κατάρρευση του φράγματος και δεν είναι ακόμα σαφές το ποιος προκάλεσε τη φθορά, που θα έχει δραματικές συνέπειες για τους κατοίκους της Ουκρανίας που δοκιμάζονται από τη σύγκρουση, αλλά και ευρύτερες καθώς αναμένεται να επηρεαστούν μια σειρά περιοχές λόγω της οικολογικής καταστροφής που έχει προκληθεί και ακόμα δεν γνωρίζουμε το μέγεθός της.

Το σημαντικότερο πλήγμα από την έναρξη του πολέμου

Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με τον Μάρτιν Γκρίφιθς, αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις και Συντονιστή Έκτακτης Βοήθειας πρόκειται για το «σημαντικότερο περιστατικό πλήγματος σε μη στρατιωτικές υποδομές» από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το φράγμα αποτελεί μια γραμμή ζωής στην περιοχή ως κρίσιμη πηγή νερού για εκατομμύρια ανθρώπους στη Χερσώνα καθώς και στις περιοχές Ντνίπρο και Ζαπορίζια, είπε, και μια βασική πηγή γεωργικής άρδευσης στη νότια Χερσώνα και τη χερσόνησο της Κριμαίας – με αντίκτυπο στη γεωργία και την παραγωγή τροφίμων.

Ο Γκρίφιθς πρόσθεσε ότι αναμένεται σοβαρός αντίκτυπος στις ελεγχόμενες από τη Ρωσία περιοχές, όπου οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εξακολουθούν να προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση.

Πηγή φωτο: CNN

Οικολογική καταστροφή

Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Τρίτη, υπογράμμισε επίσης τον κίνδυνο που εγκυμονεί η ταχεία κίνηση του νερού για το ενδεχόμενο μόλυνσης από νάρκες και εκρηκτικά, μετατοπίζοντας τα βλήματα σε περιοχές που προηγουμένως είχαν εκτιμηθεί ως ασφαλείς.

Ο Γκρίφιθς επεσήμανε ακόμα τον αντίκτυπο που θα έχει η κατάρρευση του φράγματος στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και στην ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια.

«Οι ζημιές που προκλήθηκαν από την καταστροφή του φράγματος σημαίνουν ότι η ζωή θα γίνει αφόρητα πιο δύσκολη για όσους ήδη υποφέρουν από τη σύγκρουση», δήλωσε ο Γκρίφιθς. «Οι συνέπειες του να μην μπορέσουμε να παράσχουμε βοήθεια στα εκατομμύρια των ανθρώπων που επλήγησαν από τις πλημμύρες σε αυτές τις περιοχές είναι θα μπορούσαν να αποβούν καταστροφικές».

Εικόνες από τις πλημμύρες

     

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!