6.8 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2025 | 22:43

Νέα επίθεση Τσαβούσογλου κατά Κύπρου και Ελλάδας

Ελλάδα και Κύπρο κατηγόρησε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δικαιολογώντας την πολιτική της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. “Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να ξεφύγει με αυτήν την στρατηγική λοιδορίας”, υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός, ενώ είπε ότι “η πόρτα της Τουρκίας παραμένει ανοιχτή για διάλογο. Υπάρχει διέξοδος”.

Υποστήριξε ότι η Διάσκεψη Ανατολικής Μεσογείου είναι μια ευκαιρία για συνεργασία”, προσθέτοντας ότι  σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η τουρκική πρεσβεία εκεί θα έχουν συνάντηση για το πως θα διοργανωθεί αυτή η διάσκεψη.

Σε συνέντευξή του για την 6η Συνάντηση Διαλόγου για την Μεσόγειο, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “αυτή τη στιγμή όλοι χάνουν στην Μεσόγειο”. “Όταν ανακαλύφθηκαν πηγές υδρογονανθράκων πολλοί από εμάς θεωρήσαμε ότι είναι ευκαιρία για συνεργασία ευημερία για όλους, ευχηθήκαμε να γίνει εκμετάλλευση των κοιτασμάτων προς όφελος όλων αλλά κάποιες χώρες συμπεριφέρθηκαν αντίθετα”, ανέφερε κατηγορώντας την Ελλάδα και την Κύπρο. Στη συνέχεια έκανε μια μακροσκελή “ιστορική” αναδρομή με βάση την τουρκική σκοπιά στα πράγματα.

“Το 2003-είπε- παρά τις αντιρρήσεις μας, οι Ε/Κ υπέγραψαν συμφωνία με την Αίγυπτο που παραβιάζει τα δικαιώματα της Τουρκίας και τα ίσα δικαιώματα των Τ/Κ στο νησί” , ισχυρίστηκε.

Και το 2010 οι Ε/Κ υπέγραψαν άλλη μια συμφωνία με το Ισραήλ αγνοώντας τα δικά μας δικαιώματα και του Λιβάνου. Το 2011 οι Ε/Κ ξεκίνησαν τις γεωτρήσεις. Το 2004 η Ελλάδα ανακοίνωσε αδειοδοτήσεις σε περιοχές που γειτνιάζουμε τη Λιβύη παραβιάζοντας τα δικαιώματα της Λιβύης. Οι Έλληνες και οι Ε/Κ προσπάθησαν να ιδρύσουν συμμαχίες απομονώνοντάς εμάς και τους Τ/Κ. Το 2020 ίδρυσαν το Eastmed Gaz Forum αποκλείοντας την Τουρκία με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Μεσόγειο και τους Τ/Κ. Πως γίνεται αυτό;

Συνεχίσαμε να απευθύνουμε έκκληση για διάλογο. Η πρόταση των Τ/Κ για ίσο διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων το 2011 και 2012 και το 2019 απορρίφθηκε από Ε/Κ. Από το 2016 απευθύνουμε έκκληση για διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα και ακόμη αρνούνται. Έχουμε προειδοποιήσει με υπομονή την Ελλάδα για να έρθουν κοντά. Η Τουρκία και οι Τ/Κ απηύθυναν έκκληση στους Ε/Κ να τερματίσουν τις δραστηριότητές τους με στόχο την επίλυση του ζητήματος.

Και πάλι περιμέναμε μέχρι το 2018 για την πρώτη μας γεώτρηση στην περιοχή. Αυτές οι εξελίξεις μας οδήγησαν στην υπογραφή της συμφωνίας με τη Λιβύη. Το ερευνητικό μας πλοίο Ουρούτς Ρέις διέκοψε τις δραστηριότητές του δίνοντας ευκαιρία στη διπλωματία. Χάρη στη Γερμανία η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να επαναλάβουν τις διερευνητικές συνομιλίες. Λίγες ώρες πριν η Τουρκία και η Ελλάδα σκόπευαν να ανακοινώσουν τις συνομιλίες αυτές, η Ελλάδα υπέγραψε την λεγόμενη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ορίων με την Αίγυπτο παραβιάζοντας τα δικαιώματα της Τουρκίας και της Λιβύης στην υφαλοκρηπίδα τους.

Η Σύνοδος της ΕΕ τον Οκτώβρη συνέχισε επίσης την απειλή της. Κάθε φορά που η Τουρκία ανοίγει το δρόμο για διπλωματία παίρνει ως απάντηση απειλές και προκλήσεις. Γιατί; Επειδή η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να ξεφύγει με αυτήν την στρατηγική λοιδορίας. Και η ΕΕ είναι συνένοχη επιτρέποντας δύο μέλη να παρενοχλούν ολόκληρο το σύστημα”, υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός.

Είπε ότι με άρθρο του στον ελληνικό Τύπο απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό. “Ή θα ακολουθήσουμε την τακτική της έντασης ή της ειρήνης. Η επιλογή μας είναι καθαρή. Η πόρτα της Τουρκίας παραμένει ανοιχτή για διάλογο. Υπάρχει διέξοδος. Η Διάσκεψη Ανατολικής Μεσογείου είναι μια ευκαιρία για συνεργασία και αυτή είναι η πρότασή μας. Και σήμερα στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η πρεσβεία μου εκεί θα έχουν συνάντηση για το πως θα διοργανωθεί αυτή η διάσκεψη. Δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα κανενός, ούτε ευρωπαϊκού κράτους ή μέλους του ΝΑΤΟ ο αποκλεισμός της Τουρκίας και των Τ/Κ. Οι ηγέτες της ΕΕ μπορούν να ενθαρρύνουν την Ελλάδα και τους Ε/Κ να συνεργαστούν με την Τουρκία και τους Τ/Κ”, ανέφερε.

Σε παρατήρηση ότι μόνο η Τουρκία αναγνωρίζει το ψευδοκράτος, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “η αναγνώριση του ‘κράτους’ είναι μια πολιτική απόφαση και τα δικαιώματα των ανθρώπων στο νησί είναι διαφορετικά ζητήματα”. “Μπορεί να μην αναγνωρίζεις ένα κράτος αλλά δεν μπορείς να αγνοείς τα δικαιώματα των ανθρώπων των δύο κοινοτήτων. Για παράδειγμα δεν αναγνωρίζουμε την ‘Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’ αλλά δεν τους αγνοούμε και έχουν επίσης δικαιώματα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ίσο διαμοιρασμό”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!