11.8 C
Nicosia
Sunday 5 January 2025 | 3:22

Βγήκε ζωντανή η γαλλική κυβέρνηση – Νέες κινητοποιήσεις από τα συνδικάτα

Η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν επιβίωσε των δύο προτάσεων μομφής που κατατέθηκαν εναντίον της από την αντιπολίτευση. Αυτό σημαίνει ότι η μεταρρύθμιση Μακρόν για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού που ανεβάζει την κατώτατη ηλικία σύνταξης από τα 62 στα 64 έτη είναι πλέον νόμος του κράτους.

Στην πρώτη πρόταση μομφής, η οποία είχε και τις περισσότερες πιθανότητες να “περάσει”, ψήφισαν υπέρ 278 βουλευτές συμπεριλαμβανομένων και 19 βουλευτών από το κεντροδεξιό ρεπουμπλικανικό κόμμα που έχει εξελιχθεί σε δεκανίκι της κυβέρνησης Μακρόν.

Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη πρόταση μομφής, η οποία άνηκε στον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν, αυτή έλαβε 94 ψήφους. Πολλές ψήφους δηλαδή λιγότερες από τον πολυπόθητο αριθμό των 287 που θα άναβαν το πράσινο φως για να πέσει η κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου.

Πρόκειται για πύρρειο νίκη του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος βγαίνει από αυτή την «περιπέτεια» λαβωμένος πολιτικά με τους Γάλλους δημοσιογράφους να μιλούν ξανά για μία νίκη που ήρθε μέσα από μία ήττα για τον 45χρονο πρόεδρο της Γαλλίας.

Στην εξίσωση παραμένει το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μακρόν στράφηκε εξ αρχής στην ενεργοποίηση του άρθρου 49 παράγραφος 3 σύμφωνα με το οποίο η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού μπορεί να περάσει με προεδρικό διάταγμα και όχι μέσω της κανονικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Και αυτό γιατί ο Εμανουέλ Μακρόν μέτρησε τα… κουκιά και είδε ότι δεν του βγαίνουν αφού η κυβέρνησή του απέτυχε να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ψήφους.

Επιπλέον, αν και η κυβέρνησή του έχει επιβιώσει των προτάσεων μομφής, είναι πιο αποδυναμωμένη από ποτέ. Σύμφωνα με αναλυτές, ο Γάλλος πρόεδρος θα αναγκαστεί να προχωρήσει είτε σε έναν γενναίο ανασχηματισμό είτε να θυσιάσει τουλάχιστον το πρόσωπο που έβγαλε τα κάστανα από τη φωτιά, την πρωθυπουργό του, Ελιζαμπέτ Μπορν, τη δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργό της χώρας εδώ και 30 χρόνια.

Την ίδια στιγμή, τίποτε δεν έχει τελειώσει για τα κόμματα της αντιπολίτευσης που δείχνουν αποφασισμένα να το πάνε στα άκρα.

Στο τραπέζι πέφτει η προσφυγή εντός των επόμενων 15 ημερών στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να εξεταστεί η συνταγματικότητα του νόμου – πλέον – για τη συνταξιοδοτική αναμόρφωση.

Παράλληλα, υπάρχουν και φωνές υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Πρόκειται για μία διαδικασία η οποία είναι αρκετά περίπλοκη και χρονοβόρα καθώς απαιτείται η σύμφωνη γνώμη 185 βουλευτών και οι υπογραφές του 1/10 των ψηφοφόρων, δηλαδή σχεδόν 5 εκατομμυρίων πολιτών. Όλα δείχνουν πως κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατον αφού θα πρέπει αυτή η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί πριν τη δημοσίευση της μεταρρύθμισης.

Το ραντεβού δίνεται με σιγουριά στους δρόμους και της γαλλικής πρωτεύουσας αλλά και άλλων μεγάλων πόλεων με την αντιπολίτευση να καλεί συνδικάτα και πολίτες να επιμείνουν στις απεργιακές τους απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Επόμενο ραντεβού άλλωστε είναι προγραμματισμένο για την Πέμπτη και την ένατη στη σειρά πανεθνική απεργία που αναμένεται να παραλύσει εκ νέου τη χώρα ενώ και χθες το βράδυ οι δρόμοι του Παρισιού πήραν φωτιά από διαμαρτυρίες με τουλάχιστον 100 να συλλαμβάνονται.

Ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος δημοσκοπικά καταρρέει καθώς η δημοτικότητά του έχει πέσει κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες από την περασμένη άνοιξη, όταν και επανεξελέγη. Γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει ότι ο Εμανουέλ Μακρόν βιώνει με βεβαιότητα τις πιο δύσκολες ημέρες τις προεδρίας του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα πρώτα 24ωρα και ενώ η λαϊκή οργή μετέτρεπε τη χώρα σε ένα καζάνι που βράζει εντός και εκτός της γαλλικής εθνοσυνέλευσης ο ίδιος ήταν άφαντος και σιωπηλός για να ευχηθεί στο παρά πέντε η επίμαχη μεταρρύθμιση του «να ολοκληρώσει την δημοκρατική της πορεία με σεβασμό προς όλους».

Πηγή: skai.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!