13.8 C
Nicosia
Monday 6 January 2025 | 18:49

Το συμβόλαιο θανάτου που δοκιμάζει τις σχέσεις ΗΠΑ – Ινδίας

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στο Μανχάταν υποστηρίζουν ότι υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ινδίας εξέδωσε συμβόλαιο θανάτου κατά Αμερικανού πολίτη. Συγκεκριμένα κατηγορούν τον αξιωματούχο, του οποίου η ταυτότητα δεν έγινε γνωστή, ότι από κοινού με τον Ινδό υπήκοο, Nikhil Gupta, 52 ετών, σχεδίασαν το καλοκαίρι την εκτέλεση ενός κατοίκου της Νέας Υόρκης που υποστήριζε τη δημιουργία κυρίαρχου κράτους των Σιχ στη βόρεια Ινδία.

Το έκαναν – ανταλλάσσοντας μηνύματα με μια μυστική πράκτορα για την προγραμματισμένη δολοφονία – την ώρα μάλιστα που ο Τζο Μπάιντεν υποδεχόταν τον Ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι, στον Λευκό Οίκο στις 22 Ιουνίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, Αμερικανοί αξιωματούχοι, αφού έμαθαν για το σχέδιο στα τέλη Ιουλίου, απαίτησαν από την Ινδία να διερευνήσει την υπόθεση. Ο Μπάιντεν έστειλε τον αρχηγό της CIA στο Νέο Δελχί και έθεσε το θέμα με τον Μόντι κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής του Σεπτεμβρίου, κάνοντας λόγο για «πιθανές επιπτώσεις στη διμερή μας σχέση, εάν
παρόμοιες απειλές να συνεχιστούν.

Παρά το συμβόλαιο θανάτου και την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας, οι συναντήσεις υψηλού επιπέδου και οι δεσμεύσεις για στενότερη συνεργασία των δύο χωρών συνεχίζονται, με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας του Μπάιντεν να προγραμματίζουν να επισκεφτούν το Νέο Δελχί αυτόν τον μήνα.

Όταν βγήκε στη δημοσιότητα η υπόθεση αυτή την εβδομάδα, οι ΗΠΑ εξέδωσαν μια μετρημένη δήλωση.
Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης χαρακτήρισε «σοβαρή την υπόθεση» και κάλεσε την Ινδία να σταματήσει τέτοιες δραστηριότητες, προσθέτοντας πάντως ότι ο Τζο Μπάιντεν και η κυβέρνησή του επιδιώκουν μια φιλόδοξη ατζέντα για τη συνεργασία με την Ινδία.

Η απάντηση των ΗΠΑ αντανακλά την επιθυμία να μην αφεθεί το ζήτημα βλάψει την ευρύτερη σχέση, είπαν ειδικοί στο Reuters στην εξωτερική πολιτική, ωστόσο σίγουρα πρόκειται για κάτι που δημιουργεί σύννεφα πάνω από τις δύο χώρες.

Ο Μπάιντεν θέλει κοινό μέτωπο κατά της Κίνας – Δεν θέλει την Ινδία κοντά στη Ρωσία

Ο Μπάιντεν έχει θέσει ως προτεραιότητα την καλλιέργεια δεσμών με την Ινδία, ελπίζοντας να την προσελκύσει στο στρατόπεδο της Δύσης, προκειμένου από κοινού να περιορίσουν τις φιλοδοξίες της Κίνας στην Ασία, αλλά και να μην επιτραπεί η στενότερη προσέγγιση με Ρωσία.

Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν οι σχέσεις ήταν αρκετά ταραχώδεις. Οι ακτιβιστές θεωρούν τον Μόντι υπεύθυνο για θρησκευτικές ταραχές στην πολιτεία καταγωγή, το Γκουτζαράτ το 2002, στις οποίες περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι, κυρίως μουσουλμάνοι, σκοτώθηκαν. Ο Μόντι δεν έλαβε βίζα για τις ΗΠΑ το 2005, στη βάση νόμου των ΗΠΑ που απαγορεύει την είσοδο σε αλλοδαπούς που έχουν διαπράξει
«ιδιαίτερα σοβαρές παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας».

Η Ashley Tellis, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Endowment for  International Peace, σχολίασε στο Reuters πως οι ΗΠΑ θέλουν να αποφύγουν μία δημόσια διαμάχη με το Δελχί. «Νομίζω ότι η διμερής σχέση θα επιβιώσει παρά το φιάσκο», είπε. «Αλλά θα ενισχύσει τους ενδοιασμούς πολλών που
πιστεύουν ότι οι ισχυρισμοί για κοινές αξίες μεταξύ των Η.Π.Α και Ινδία είναι απλά μύθος».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!