10.8 C
Nicosia
Sunday 5 January 2025 | 1:19

Πραξικόπημα στον Νίγηρα: Γενικό απαγορευτικό σε εκδηλώσεις – Αμήχανη η διεθνής κοινότητα

Η επομένη του πραξικοπήματος στον Νίγηρα βρίσκει τους πολίτες της χώρας σε γενικό περιορισμό. Το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε «γενικό απαγορευτικό» για όλες τις εκδηλώσεις, υπογραμμίζοντας ότι το μέτρο έχει άμεση ισχύ.

«Οι διαδηλώσεις για οποιονδήποτε λόγο απαγορεύονται και θα παραμείνουν απαγορευμένες μέχρι νεοτέρας», ανέφερε ανακοίνωση το βράδυ της Πέμπτης. Όπως επισημάνθηκε η απαγόρευση έχει ως στόχο «την προστασία των 26 εκατομμυρίων κατοίκων».

Ποιοι στηρίζουν το πραξικόπημα

Υπενθυμίζεται ότι αξιωματικοί της προεδρικής φρουράς έθεσαν το βράδυ της Τετάρτης υπό κράτηση τον πρόεδρο του Νίγηρα,Μοαμέντ Μπαζούμ, που εξελέγη το 2021, και θεωρείται στενός σύμμαχος της Δύσης στη μάχη κατά των τζιχαντιστών. Σε τηλεοπτικό τους διάγγελμα διεμήνυσαν πως το «Εθνικό Συμβούλιο για τη Σωτηρία της Πατρίδας» καταλαμβάνει την εξουσία.

Η ηγεσία του στρατού τάχθηκε επίσημα υπέρ του πραξικοπήματος, όπως και παρατάξεις της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης του Νίγηρα.

Χθες Πέμπτη, διαδηλωτές που υποστηρίζουν τους πραξικοπηματίες εισέβαλαν στα γραφεία του κόμματος του προέδρου, όπου προκάλεσαν εκτεταμένες υλικές φθορές.

Καταδίκες, αλλά και αμηχανία

ΟΗΕ, ΕΕ και ΗΠΑ έσπευσαν να καταδικάσουν το πραξικόπημα με δηλώσεις στις οποίες τόνιζαν ότι πρέπει να γίνει σεβαστός ο εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας. Πέραν τούτου ωστόσο δεν είναι σαφές τι θα μπορούσαν να κάνουν. Επικρατεί αμηχανία στο στρατόπεδο της Δύσης, που πόνταρε στη συνεργασία του Μπαζούμ για την αντιμετώπιση εξτρεμιστικών, ισλαμιστικών οργανώσεων.

Η Γαλλία… ελπίζει

Η Γαλλία δεν θεωρεί «οριστική» την κατάληψη της εξουσίας από τους στρατιωτικούς μετά την «απόπειρα» πραξικοπήματος, όπως είπε η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Κατρίν Κολονά.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επικοινώνησε επανειλημμένα με τον Μοαμέντ Μπαζούμ, ο οποίος παραμένει υπό κράτηση στη Νιαμέ, κι ο ομόλογός του τον διαβεβαίωσε πως είναι «καλά» στην υγεία του.

Τι θα γίνει με τους κυανόκρανους

Το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα ενδέχεται να έχει «αρνητικό αντίκτυπο» στην αποχώρηση των δυνάμεων του ΟΗΕ που συμμετέχουν στην ειρηνευτική επιχείρηση στο γειτονικό Μαλί, εκτίμησε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ.

Τον περασμένο μήνα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τερμάτισε την αποστολή, που διαρκούσε δεκαετίες, μετά την απροσδόκητη απαίτηση της χούντας των συνταγματαρχών η δύναμη των περίπου 13.000 μελών να αποχωρήσει.

Οι ΗΠΑ έκριναν πως την απόφαση του στρατιωτικού καθεστώτος στο Μαλί επηρέασε καθοριστικά η ρωσική εταιρεία μισθοφόρων Βάγκνερ.

Το ιστορικό των πραξικοπημάτων

Η ιστορία της χώρας έχει σημαδευτεί από στρατιωτικά πραξικοπήματα. Μετά την ανεξαρτησία της (από τη Γαλλία) το 1960, έγιναν τέσσερα: τον πρώτο τον Απρίλιο του 1974, όταν ανατράπηκε ο πρόεδρος Ντιορί Αμανί, το τελευταίο τον Φεβρουάριο του 2010, όταν ανατράπηκε ο πρόεδρος Μαμαντού Ταντζά. Αυτό που ανακοινώθηκε τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη είναι το πέμπτο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, BBC

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!