8.8 C
Nicosia
Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025 | 4:30

Ο Σολτς απορρίπτει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με Ρωσία

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σόλτς απέρριψε την έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, καθώς όπως σημείωσε σε ομιλία του στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο «με το πιστόλι στον κρόταφο δεν μπορείς να διαπραγματευτείς παρά μόνο για την υποταγή σου».

Ο κ. Σολτς, ο οποίος προέβη σε έναν απολογισμό του πρώτου χρόνου του πολέμου στην Ουκρανία, απέρριψε επίσης το αίτημα για άμεση διακοπή της αποστολής οπλικού υλικού προς το Κίεβο. Πρόσθεσε, ότι η Ρωσία εξακολουθεί να ποντάρει στην στρατιωτική νίκη, η οποία όμως δεν θα συμβεί, όπως είπε, λόγω και της συνεχιζόμενης υποστήριξης των εταίρων προς την Ουκρανία.

Ο Γερμανός Καγκελάριος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται προθυμία εκ μέρους του Ρώσου Προέδρου να διαπραγματευτεί για την Ουκρανία, την ύπαρξη της οποίας συνεχίζει να απειλεί, διατυπώνοντας μάλιστα ανοιχτά τον στόχο της προσάρτησης μεγάλου μέρους της χώρας και της καταστροφής της Ουκρανίας ως έθνους.

Με αυτόν τον τρόπο ο Πούτιν γκρεμίζει τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ασφάλειας και ρίχνει τον «πέλεκυ» στα σημαντικότερα επιτεύγματα της πολιτικής ύφεσης του Βίλυ Μπραντ και του Χέλμουτ Σμιτ, συνέχισε ο κ. Σολτς, ο οποίος αναφερόμενος στις φωνές που ζητούν ειρήνευση, σημείωσε ότι η επίτευξη ειρήνης δεν μπορεί να γίνει ερήμην των Ουκρανών.

«Δεν επιτυγχάνεται ειρήνη όταν στο Βερολίνο φωνάζουμε ‘ποτέ ξανά πόλεμος’ και συγχρόνως απαιτούμε ‘να σταματήσουν όλες οι προμήθειες όπλων’», παρατήρησε και πρόσθεσε ότι γνωρίζουμε τι περιμένει την Ουκρανία υπό ρωσική κατοχή, ενώ υπενθύμισε, σε αυτό το πλαίσιο, τα εγκλήματα πολέμου στις πόλεις Butscha, Kramatorsk, Isjum και Μαριούπολη.

«Αν η Ουκρανία σταματούσε να αμύνεται, αυτό δεν θα σήμαινε ειρήνη, αλλά το τέλος της Ουκρανίας», υποστήριξε στη συνέχεια, απορρίπτοντας μια «υπαγορευμένη ειρήνη σε βάρος της βούλησης των θυμάτων», όχι μόνο για ηθικούς λόγους, αλλά και για το καλό την ασφάλεια της Γερμανίας, της Ευρώπης και του κόσμου, καθώς αν επιβραβευόταν η παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της ευρωπαϊκής ειρήνης, αυτό θα συνιστούσε ενθάρρυνση του επιτιθέμενου.

Ο Καγκελάριος Σολτς επανέλαβε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών και παρατήρησε ότι η πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών τάσσεται υπέρ της συνέχισης της υποστήριξης προς την Ουκρανία, που θα εξακολουθήσει να παρέχεται σε στενό συντονισμό με τους εταίρους.

Ο Καγκελάριος υπογράμμισε τη σημασία που έχει η κριτική της Κίνας στις απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων, κριτική που επαναλαμβάνεται, όπως είπε, στο σχέδιο δώδεκα σημείων του Πεκίνου για την ειρήνη στην Ουκρανία, ωστόσο κάλεσε την ηγεσία της χώρας να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Μόσχα ώστε να πιέσει για απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, αλλά και να μην παραδώσει οπλισμό στη Ρωσία.

Στην ομιλία του δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ενεργειακή κρίση, παρατηρώντας ότι η Γερμανία διαχειρίστηκε καλά τον φετινό χειμώνα και τόνισε ότι το γεγονός ότι οι δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι γεμάτες κατά 70%, αποτελεί ένα «καλό μαξιλάρι» για να ανταπεξέλθει η χώρα και στον επόμενο χειμώνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!