Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, δήλωσε την Κυριακή ότι η Ρωσία βομβαρδίζει κατοικημένες περιοχές στην Ουκρανία, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο. «Θα πολεμήσουμε όσο χρειαστεί για να απελευθερώσουμε τη χώρα», διαμηνύει ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι.
Σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, ο Ζελένσκι αναφέρει: «Η προηγούμενη νύχτα στην Ουκρανία ήταν βάναυση, ξανά πυροβολισμοί, και πάλι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών, μη στρατιωτικές υποδομές». «Σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα πράγμα στη χώρα που οι κατακτητές να μην θεωρούν αποδεκτό στόχο. Πολεμούν εναντίον όλων. Πολεμούν ενάντια σε όλα τα έμβια όντα – ενάντια στα νηπιαγωγεία, ενάντια στα κτίρια κατοικιών, ακόμη και ενάντια στα ασθενοφόρα», συνεχίζει.
Ο Ζελένσκι είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «εκτόξευαν ρουκέτες και πυραύλους σε ολόκληρες συνοικίες της πόλης στις οποίες δεν υπάρχουν και δεν υπήρξαν ποτέ καμία στρατιωτικές υποδομές».
«Το Βασιλκίβ, το Κίεβο, το Τσέρνιγκοφ, το Σούμι, το Χάρκοβο και πολλές άλλες πόλεις στην Ουκρανία που ζουν σε συνθήκες που βιώθηκαν για τελευταία φορά στα εδάφη μας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο Ζελένσκι απέρριψε τη ρωσική πρόταση για συνομιλίες στο Μινσκ, εξηγώντας πως οι συνομιλίες στο Μινσκ θα μπορούσαν να ήταν δυνατές εάν η Ρωσία δεν είχε επιτεθεί στην Ουκρανία από το έδαφος της Λευκορωσίας. Παράλληλα, τόνισε ότι παραμένει ανοιχτός για συνομιλίες σε άλλες τοποθεσίες που δεν δείχνουν επιθετικότητα προς την Ουκρανία.
«Να αφαιρεθούν οι βασικές εξουσίες ψήφου του ΟΗΕ»
Ο Ζελένσκι ζητά να αφαιρεθεί από τη Ρωσία το δικαίωμα ψήφου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναφέροντας ότι οι εγκληματικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία αγγίζουν τα όρια της «γενοκτονίας».
Η Ρωσία (και πριν από αυτήν η ΕΣΣΔ) είναι μία από τις πέντε χώρες που από το 1945 είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δίνοντάς της δικαίωμα άσκησης βέτο σε οποιαδήποτε «ουσιαστική» απόφαση που εξετάζεται από το σώμα.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η Ρωσία χρησιμοποίησε το δικαίωμα άσκησης βέτο για να εμποδίσει ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που καταδίκαζε την επιθετικότητα της Μόσχας και απαιτούσε την απόσυρσή της από την Ουκρανία.
Το συμβούλιο, το οποίο ιδρύθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για την αποφυγή μελλοντικών συγκρούσεων και την προώθηση της ειρήνης, έχει άλλα τέσσερα μόνιμα μέλη: τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Κίνα.