Έκκληση Λαβρόφ για συνένωση δυνάμεων ενάντια στον «εκβιασμό» των κυρώσεων

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε την Τρίτη τις χώρες με «κοινές ιδέες» να «ενώσουν τις δυνάμεις τους» ενάντια στον «εκβιασμό» των δυτικών κυρώσεων, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στη Λατινική Αμερική.

Συζητώντας τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία με τον ομόλογό του Ιβάν Γκιλ στο Καράκας, ο Λαβρόφ αναφέρθηκε στους συμμάχους της Ρωσίας Βενεζουέλα, Κούβα και Νικαράγουα ως χώρες «που επιλέγουν τον δικό τους δρόμο».

«Όλες είναι, όπως η Ρωσία, αντικείμενο επιζήμιων οικονομικών κυρώσεων», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σύσκεψη για τις κυρώσεις κατά Κυπρίων στο Προεδρικό

«Είναι απαραίτητο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε τις προσπάθειες εκβιασμού και παράνομης μονομερούς πίεσης της Δύσης», δήλωσε ο Λαβρόφ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γκιλ.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας βρίσκεται σε περιοδεία στη Λατινική Αμερική που ξεκίνησε στη Βραζιλία και θα συνεχίσει επίσης στη Νικαράγουα και την Κούβα, όπου οι αριστερές κυβερνήσεις έχουν εχθρικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μιλούσε καθώς ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος δέχεται πυρά από τις Ηνωμένες Πολιτείες για «παπαγαλία ρωσικής και κινεζικής προπαγάνδας», καταδίκασε ξεκάθαρα την Τρίτη τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Την Τρίτη, ο Λούλα επέμεινε ότι ενώ η κυβέρνησή του «καταδικάζει την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», υπερασπίζεται επίσης «μια πολιτική λύση στη σύγκρουση κατόπιν διαπραγματεύσεων».

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Λαβρόφ είπε: «Θα επιλύσουμε την κατάσταση» τηρώντας τις αρχές του ιδρυτικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για την «κυρίαρχη ισότητα των κρατών, στην αρχή του αδιαίρετου της ασφάλειας».

«Το καθήκον μας είναι να διασφαλίσουμε ότι ο χάρτης του ΟΗΕ θα εφαρμοστεί πλήρως, ότι το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση δεν θα εξαλειφθεί όταν συμφέρει τη Δύση», είπε, σύμφωνα με επίσημη μετάφραση.

Ο Λαβρόφ συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος στη συνέχεια έγραψε στο Twitter ότι ήταν μια «ευχάριστη συνάντηση που ενίσχυσε τις διμερείς σχέσεις».

Η Βενεζουέλα είναι εδώ και καιρό βασικός σύμμαχος της Μόσχας και ο Μαδούρο έχει επανειλημμένα εκφράσει την υποστήριξή του στη Ρωσία και τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τόσο πριν όσο και μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Η Ρωσία, από την πλευρά της, έχει υποστηρίξει το Καράκας απέναντι στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, υποστηριζόμενη από μεγάλο τμήμα της διεθνούς κοινότητας, δεν αναγνώρισε την επανεκλογή του Μαδούρο το 2018 σε μια ψηφοφορία που ευρέως απορρίφθηκε ως νοθευμένη.

Σε διμερές επίπεδο, η Ρωσία και η Βενεζουέλα ανακοίνωσαν ότι έχουν υπογράψει συμφωνίες για το πετρέλαιο και την μεταλλευτική βιομηχανία.

Ο Λαβρόφ θα ταξιδέψει αργότερα στην Κούβα, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρή οικονομική κρίση.

Ο Πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ επισκέφθηκε τη Ρωσία στα τέλη Νοεμβρίου, όπου ανακοίνωσε ότι είχε υπογράψει αρκετές συμφωνίες σχετικά με την προμήθεια πετρελαίου στο νησί. Ωστόσο, οι ελλείψεις καυσίμων συνεχίζονται.

Ο Λαβρόφ αναμένεται να κάνει μια τελευταία στάση στη Μανάγκουα, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!