10.8 C
Nicosia
Sunday 5 January 2025 | 1:16

«Έκπληξη, έκπληξη!»: Υπό ποιο όρο η Μόσχα αναγνωρίζει ως ουκρανική την… Κριμαία

Προβληματισμό έχουν προκαλέσει δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σχετικά με την Κριμαία, καθώς φαίνεται να υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας όπως συμφωνήθηκε μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Τότε η Κριμαία αναγνωρίστηκε διεθνώς ως μέρος της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται ότι πολύ πριν εισβάλει στην Ουκρανία το 2022, η Ρωσία προσάρτησε παράνομα την Κριμαία το 2014. Το Κίεβο μάλιστα έχει δηλώσει αρκετές φορές ότι η ανακατάληψη της κατεχόμενης χερσονήσου είναι ένας από τους πολεμικούς του στόχους.

Οι δηλώσεις του Λαβρόφ ήρθαν ως απάντηση σε ερώτηση που δέχθηκε σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών το Σάββατο. Η ερώτηση που δέχθηκε ήταν εάν η Ρωσία θα «αναγνωρίσει την κυριαρχία της Ουκρανίας».

Ο Λαβρόφ είπε ότι το 1991 η Μόσχα «αναγνώρισε την κυριαρχία της Ουκρανίας με βάση τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, την οποία ενέκρινε κατά την αποχώρηση από την ΕΣΣΔ», στην οποία η Κριμαία θεωρούνταν υπό τον έλεγχο του Κιέβου. Η διακήρυξη «περιείχε πολλά καλά πράγματα», τα οποία αποτελούσαν μέρος του συντάγματος της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και του καθεστώτος της ρωσικής γλώσσας, πρόσθεσε.

«Ένα από τα κύρια σημεία για εμάς ήταν ότι η Ουκρανία θα ήταν μια ουδέτερη χώρα και δεν θα συνάψει στρατιωτικές συμμαχίες», δήλωσε ο Λαβρόφ. «Υπό αυτές τις συνθήκες, υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα αυτού του κράτους».

Η απάντηση του Λαβρόφ ουσιαστικά επαναλαμβάνει την γραμμή του Κρεμλίνου με την οποία έχει προσπαθήσει να δικαιολογήσει την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, δηλαδή την ευθυγράμμιση του Κιέβου με το ΝΑΤΟ και την επέκταση της συμμαχίας στα σύνορα της Ρωσίας.

Παράλληλα, ο Λαβρόφ επανέλαβε την εκδοχή του Κρεμλίνου που βλέπει αμερικανική παρέμβαση στην Ουκρανία με ένα «πραξικόπημα» το 2004 και είπε ότι εκείνη την χρονιά η Κριμαία «προσχώρησε» στη Ρωσία μετά από δημοψήφισμα, τα αποτελέσματα του οποίου έχουν καταδικαστεί διεθνώς. Υποστήριξε επίσης ότι το Κίεβο υποκίνησε τον πόλεμο στο Ντονμπάς.

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Καταστράφηκε από εκείνους που πραγματοποίησαν και υποστήριξαν το πραξικόπημα, των οποίων οι ηγέτες κήρυξαν πόλεμο εναντίον του δικού τους λαού και άρχισαν να τους βομβαρδίζουν», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Η τοποθέτησή του προκάλεσε ειρωνικά σχόλια από την ουκρανική πλευρά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Έκπληξη, έκπληξη! Η Ρωσία αναγνωρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας στο πλαίσιο της Διακήρυξης Κρατικής Κυριαρχίας της 16ης Ιουλίου του 1990», έγραψε σε ανάρτησή του ο Ουκρανός σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών Αντόν Χερατσένκο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η διακήρυξη «αναφέρει επίσης δύο φορές το απαραβίαστο των συνόρων» της Ουκρανίας, η οποία ως «ένα κυρίαρχο εθνικό κράτος αναπτύσσεται εντός των υπαρχόντων συνόρων της».

Από την πλευρά της, η Μαρία Ντρούτσκα, η οποία εργάζεται στις εξωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας, σχολίασε: «Ελπίζω ότι αυτή η ανοησία δεν έφτασε στο δυτικό κοινό. Αν και είναι ενδιαφέρον, αν σέβεστε τόσο πολύ την ακεραιότητα της Ουκρανίας, γιατί δεν μας δίνετε πίσω την Κριμαία;».

Με πληροφορίες από Newsweek 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!