8.8 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Ιανουάριος 2025 | 3:31

Τα σχέδια Νορβηγίας για εξόρυξη του πυθμένα της θάλασσας προκαλούν αντιδράσεις

Η Greenpeace προειδοποίησε τη Νορβηγία ότι τα σχέδιά της να επιτρέψει την εξόρυξη από τον βυθό στην Αρκτική θα προκαλέσουν «μη αναστρέψιμη» ζημιά σε ολόκληρο το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Η εξόρυξη βαθέων υδάτων συνίσταται στην εξόρυξη στερεών ορυκτών πόρων από τον πυθμένα της θάλασσας, σε βάθος μεγαλύτερο των 200 μέτρων.

Ορισμένα από τα ορυκτά χρησιμοποιούνται στην κατασκευή μπαταριών, ανεμογεννητριών, υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων. Αλλα είναι απαραίτητα για την πράσινη μετάβαση.

Η σκανδιναβική χώρα αναμένεται να χορηγήσει τις πρώτες άδειες το 2025 και θα μπορούσε να γίνει ένα από τα πρώτα έθνη στον κόσμο που θα εξορύξουν τον βυθό της θάλασσας παρά τη σφοδρή κριτική από επιστήμονες, ΜΚΟ και άλλες χώρες.

“Τα σχέδια της Νορβηγίας για εξόρυξη βαθέων υδάτων στην Αρκτική θα προκαλέσουν μη αναστρέψιμη βλάβη στη βιοποικιλότητα”, δήλωσε η Greenpeace.

Είπε ότι η εξόρυξη βαθέων υδάτων θα αποτελέσει περαιτέρω κίνδυνο για ένα ελάχιστα μελετημένο οικοσύστημα που ήδη απειλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Μεταξύ των κινδύνων που ανέφερε ήταν η άμεση απομάκρυνση του οικοτόπου και των οργανισμών του πυθμένα της θάλασσας, η ηχορύπανση και η φωτορύπανση, ο κίνδυνος διαρροών χημικών από μηχανήματα και εξοπλισμός, καθώς και η τυχαία μετατόπιση ειδών.

Οι νορβηγικές αρχές τόνισαν τη σημασία της απεξάρτησης από την Κίνα ή άλλα καθεστώτα  για ορυκτά απαραίτητα για την τεχνολογία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το Όσλο έχει επίσης υποστηρίξει ότι η χαρτογράφηση και η αναζήτηση θα καταστήσουν δυνατή την κάλυψη των κενών γνώσης που υφίστανται σήμερα.

«Η παγκόσμια μετάβαση σε μια κοινωνία χαμηλών εκπομπών άνθρακα θα απαιτήσει τεράστιες ποσότητες ορυκτών και μετάλλων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Άστριντ Μπέργκμαλ, Yφυπουργός στο Yπουργείο Ενέργειας.

«Σήμερα, η εξόρυξη ορυκτών συγκεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό σε μικρό αριθμό χωρών ή εταιρειών. Αυτό μπορεί να συμβάλει σε μια ευάλωτη κατάσταση εφοδιασμού, η οποία είναι πρόκληση, ειδικά στη σημερινή γεωπολιτική κατάσταση», είπε.

Ορισμένα από τα ορυκτά χρησιμοποιούνται στην κατασκευή μπαταριών, ανεμογεννητριών, υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων.

Η Νορβηγία επιμένει ότι οποιαδήποτε πιθανή εκμετάλλευση θα πραγματοποιηθεί μόνο αφού καθιερωθούν «υπεύθυνες και βιώσιμες» μέθοδοι και τα πρώτα έργα θα πρέπει να εγκριθούν εκ των προτέρων από την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο.

Το Όσλο σχεδιάζει να ανοίξει μια ζώνη 281.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων για αναζήτηση — περίπου το μισό μέγεθος της Γαλλίας — στη Νορβηγική Θάλασσα και τη Γροιλανδία και στοχεύει να χορηγήσει τις πρώτες άδειες στο πρώτο μισό του 2025.

Μεταξύ εκείνων που διαμαρτυρήθηκαν για τα σχέδια της Νορβηγίας είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ χώρες όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο και δεκάδες μεγάλες εταιρείες έχουν ζητήσει μορατόριουμ στην εξόρυξη βαθέων υδάτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!