Ρωσία VS ΗΠΑ: Πώς κλείνουν τα «παράθυρα» των κυρώσεων

Ένα «αφανή» πόλεμο κατά των τραπεζών που βοήθησαν τη Ρωσία να παρακάμψει τις σκληρές κυρώσεις της Δύσης έχουν αρχίσει οι ΗΠΑ, προκειμένου να κλείσουν τα τραπεζικά «παραθυράκια» που επιτρέπουν στο Κρεμλίνο να ξεπεράσει τα εμπόδια των κυρώσεων.

Και δεν είναι λίγες οι παγκόσμιες τράπεζες που βοήθησαν τη Ρωσία να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις, οι οποίες όμως τώρα της γυρίζουν την πλάτη καθώς οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει την πίεση να συμμορφωθεί.

Η Wall Street Journal ανέφερε ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Τουρκία και την Αυστρία απομακρύνονται από τις ρωσικές επιχειρήσεις, φοβούμενα ότι κινδυνεύουν να τιμωρηθούν από την Ουάσιγκτον.

Τον Δεκέμβριο, ένα εκτελεστικό διάταγμα παραχώρησε στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ευρύτερη εξουσία επιβολής κυρώσεων, δίνοντάς του τη δυνατότητα να διώξει ξένες τράπεζες που διευκόλυναν τις συναλλαγές με τη Ρωσία. Εάν τελικά ληφθούν μέτρα, αυτά τα ιδρύματα θα μπορούσαν να χάσουν την πρόσβαση σε ανταποκρίτριες τράπεζες των ΗΠΑ, οι οποίες λειτουργούν ως η ραχοκοκαλιά της παγκόσμιας χρηματοδότησης.

Μήνες αργότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Wally Adeyemo είπε ότι η απειλή των δευτερογενών κυρώσεων αποδεικνύεται καρποφόρα, με μια αξιοσημείωτη μείωση των χρηματοοικονομικών ροών μεταξύ της Μόσχας και των τραπεζών της Μέσης Ανατολής.

Η παράκαμψη μέσω τραπεζικών «παράθυρων»

Η Ρωσία κατάφερε να παρακάμψει πολλές από τις κυρώσεις της Δύσης, αλλά εξακολουθούν να έχουν κόστος για το Κρεμλίνο. Η βοήθεια πλέον φαίνεται να υποχωρεί, καθώς είναι δύσκολο και για τις τράπεζες άλλων χωρών να κινδυνεύουν μόνιμα με μεγάλα πρόστιμα.

Μεταξύ των τραπεζών που έχουν αλλάξει πορεία είναι η Emirates NBD, ένα κρατικό ίδρυμα των ΗΑΕ. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η τράπεζα διαχειριζόταν τις ρωσικές συναλλαγές πετρελαίου και ξεκίνησε ένα τμήμα που επικεντρώθηκε στον ρωσικό πλούτο, σύμφωνα με την WSJ.

Ωστόσο, έκτοτε έχει καταργήσει το τμήμα, διέκοψε τις μεταφορές σε ρούβλια και έκλεισε έναν αριθμό ρωσικών λογαριασμών. Οι πηγές της WSJ ανέφεραν ότι οι κλειστοί λογαριασμοί περιλάμβαναν και εκείνους εταιρειών που είχαν συναλλαγές με τη Ρωσία, γεγονός που θα μπορούσε να διαταράξει την ικανότητά της να διευκολύνει το εμπόριο.

Πέρα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα τουρκικά ιδρύματα δέχθηκαν επίσης πιέσεις, με αποτέλεσμα οι εξαγωγείς στη χώρα να αντιμετωπίζουν δυσκολίες πληρωμής καθώς διακόπτονται οι χρηματοοικονομικές ροές. Στην πραγματικότητα, οι εξαγωγές στη Ρωσία μειώθηκαν κατά 33% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία της WSJ.

Ενώ η Τουρκία και η Ρωσία διατηρούν ισχυρούς δεσμούς, οι κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν επιδεινώσει την εμπορική συνεργασία μεταξύ των δύο. Στις αρχές Μαρτίου, ένας βασικός τουρκικός τερματικός σταθμός πετρελαίου επέλεξε να σταματήσει τις ρωσικές εισαγωγές, επικαλούμενος την πίεση από τις κυρώσεις.

Οι αυστριακές τράπεζες έχουν επίσης ειδοποιηθεί από το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών. Η Raiffeisen Bank International, έχει διατηρήσει παρουσία στη Ρωσία, ωστόσο προσπαθεί να φύγει από τη χώρα, ένα εγχείρημα που δεν είναι καθόλου εύκολο.

Πηγή: ΟΤ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!