Στον επί δεκαετίες αγώνα τους κατά της τρομοκρατίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκριναν τακτικά χώρες όπως το Ιράν, το Πακιστάν και η Σαουδική Αραβία για εξαγωγή εξτρεμιστικών ιδεολογιών και βίας. Κατά ειρωνικό τρόπο, σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούνται ότι κάνουν το ίδιο. Η εξάπλωση των αμερικανικών θεωριών συνωμοσίας, το δόγμα της «λευκής υπεροχής» για τη φυλετική ανωτερότητα, και άλλες εκδηλώσεις μίσους και μισαλλοδοξίας έχει γίνει τέτοιο πρόβλημα που ορισμένοι από τους στενότερους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών – Αυστραλία, Καναδάς και Ηνωμένο Βασίλειο- έχουν χαρακτηρίσει αμερικανικές ομάδες και πολίτες ως τρομοκράτες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Foreign Affairs.
Η διπλή δολοφονία και το «μανιφέστο» στη Σλοβακία
H δολοφονία δύο ατόμων τον Οκτώβριο του 2022 σε ένα gay bar στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας από έναν άνδρα που υποστηρίζει ρατσιστικές και ομοφοβικές απόψεις είναι ένα παράδειγμα των καταστροφικών επιπτώσεων αυτής της «made in America» ιδεολογίας. Σε ένα πολύ κοινό πλέον μοτίβο, ο ένοπλος δημοσίευσε ένα μανιφέστο εξηγώντας την πρόθεσή του λίγο πριν την επίθεση. Γραμμένο στα Αγγλικά, το έγγραφο εμφάνιζε όλες τις ρατσιστικές, αντισημιτικές και ομοφοβικές δικαιολογίες που προωθούνται και στις ΗΠΑ.
Το πιο σημαντικό είναι πως το μανιφέστο εξέφραζε την αλληλεγγύη και τη συγγένεια με μια ιδεολογία λευκής υπεροχής με επίκεντρο τις ΗΠΑ, η οποία έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια. «Ο αριθμός των μη λευκών εισβολέων στην Αμερική συνεχίζει να αυξάνεται ανεξέλεγκτα», έγραψε ο δολοφόνος. Ο δράστης προσδιόρισε επίσης μια τρομοκρατική επίθεση οπαδού της λευκής υπεροχής νωρίτερα εκείνο το έτος σε ένα σούπερ μάρκετ σε μια κοινότητα μαύρων στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, ως έμπνευσή του.
Η θεωρία της «μεγάλης αντικατάστασης»
«Μετά από δεκαετίες ανεπαρκών και αναποτελεσματικών προσπαθειών για την καταστολή ενός ρατσιστικού περιθωρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει το παράδειγμα του ακροδεξιού εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας» σημειώνει το Foreign Affairs, προσθέτοντας ότι η ακροδεξιά βία σήμερα τροφοδοτείται όλο και περισσότερο από έναν θανάσιμο συνδυασμό ιδεολογίας και στρατηγικής. Η θεωρία της «μεγάλης αντικατάστασης», η οποία ισχυρίζεται ότι τα μη λευκά άτομα εισάγονται σκόπιμα στις δυτικές χώρες για να υπονομεύσουν την πολιτική δύναμη των λευκών ψηφοφόρων, ξεκίνησε στη Γαλλία, αλλά αυτού του είδους η σκέψη ήταν εδώ και καιρό ένα προσάρτημα της αμερικανικής λευκής υπεροχής.
Αυτές τις μέρες, ανοίγει το δρόμο του στην επικρατούσα ρητορική στις Ηνωμένες Πολιτείες και αποκτά ένα όλο και πιο διεθνές κοινό. Η εξαγωγή της ιδέας ριζοσπαστικοποιεί άνδρες και γυναίκες σε όλο τον κόσμο, ωθώντας τις ξένες κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για την προστασία των πολιτών τους. Αλλά στη βάση του, αυτό είναι ένα αμερικανικό πρόβλημα, και ως εκ τούτου απαιτεί αμερικανική ηγεσία για να το λύσει.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η θεωρία συνωμοσίας της μεγάλης αντικατάσταης έχει υπερτροφοδοτηθεί την τελευταία δεκαετία από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την αντίδραση στην εκλογή του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Κάποτε ήταν μια περιθωριακή θεωρία δημοφιλής μεταξύ των υπερμάχων της λευκής υπεροχής. Αλλά ανέπτυξε βαθύτερες ρίζες στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς εξαπλώθηκε περαιτέρω στο εξωτερικό. Την ίδια στιγμή, η ακροδεξιά στις Ηνωμένες Πολιτείες προώθησε την ιδέα ότι η βία είναι απαραίτητη για να ξεκινήσει η κατάρρευση των θεσμών και του συστήματος στις ΗΠΑ.
Οι ρίζες
Στη δεκαετία του 1920, η Κου Κλουξ Κλαν έστειλε αντιπροσωπείες στις εθνικές προεδρικές συνελεύσεις τόσο του Δημοκρατικού όσο και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και βοήθησε τον υποψήφιο για την προεδρία των Ρεπουμπλικανών το 1924, Κάλβιν Κούλιτζ, να κερδίσει τις εκλογές εκείνη τη χρονιά. Άσκησε πιέσεις για τον περιβόητο νόμο περί μετανάστευσης του 1924, ο οποίος είχε σχεδιαστεί για να αποτρέψει Ασιάτες, Ιταλούς και Εβραίους από την εγκατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτές οι ρατσιστικές απόψεις απέκτησαν ανανεωμένη ζωή στη δεκαετία του 1980, όταν μια σειρά από οπαδούς της λευκής υπεροχής αγκάλιασαν επιχειρήματα αντικατάστασης. Ο Ρόμπερτ Μάθιους, ο ιδρυτής και ηγέτης του Τάγματος, μιας νεοναζιστικής τρομοκρατικής ομάδας που δραστηριοποιήθηκε το 1983-84, καυχιόταν ότι είχε πιει βαθιά από αυτό το πηγάδι της λευκής υπεροχής, του ρατσισμού και του αντισημιτισμού. Σε μια φόρμα μέλους που διανεμήθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 και του 1990, ο Ρίτσαρντ Μπάτλερ, ηγέτης των Άριων Εθνών, μιας άλλης νεοναζιστικής ομάδας, χρησιμοποίησε παρομοίως τη θεωρία αντικατάστασης για να προσελκύσει νέους οπαδούς στο κίνημα. «Οι ξένοι ξεχύνονται ως πλημμύρα σε καθεμία από τις προγονικές μας χώρες, απειλώντας την απομάκρυνση της κληρονομιάς, του πολιτισμού και του ίδιου του αίματος των απογόνων μας», υποστήριζε.
Στη συνέχεια ήρθε η εκλογή του Ομπάμα, του πρώτου Αφροαμερικανού προέδρου της χώρας, η οποία για τους ρατσιστές παρείχε νέα στοιχεία για την επιβεβαίωση της θεωρίας συνωμοσίας.
Η εκλογή του Τραμπ
Εν τω μεταξύ, τα λαϊκιστικά κινήματα κέρδιζαν δυναμική σε όλο τον δημοκρατικό κόσμο, σε μεγάλο βαθμό ως απάντηση στις προσφυγικές ροές που προέρχονταν από πολέμους στη Μέση Ανατολή και στον ακτιβισμό του Black Lives Matter στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, αυτοί οι φόβοι κέρδισαν ακόμη μεγαλύτερο έδαφος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εκστρατεία του παρουσίαζε επανειλημμένα τόσο τους μη λευκούς όσο και τους μη Χριστιανούς ως απειλές για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και μάλιστα για τους ίδιους τους Αμερικανούς. Το 2017, μετά τη δολοφονία ενός ακτιβιστή στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια, μετά από διαδήλωση στην οποία οπαδοί της λευκής υπεροχής και νεοναζί παρέλασαν στην πανεπιστημιούπολη της Βιρτζίνια με δάδες φωνάζοντας συνθήματα όπως «Οι Εβραίοι δεν θα μας αντικαταστήσουν» και « Αίμα και χώμα», δήλωσε ο Τραμπ ότι υπήρχαν «πολύ καλοί άνθρωποι και στις δύο πλευρές». Η ακροδεξιά αγκάλιασε τη δήλωση του προέδρου ως επιδοκιμασία και το κίνημα έλαβε ξαφνικά νέα πνοή, με τον πιο ισχυρό υποστηρικτή από όλους να κάθεται στον Λευκό Οίκο.
Πηγή: Ναυτεμπορική