Η πρώτη σκέψη όταν διαβάζει κανείς τον τίτλο είναι η Λωρίδα της Γάζας. Αλλά ο παλαιστινιακός θύλακας – όπου λαμβάνει χώρα μία άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή με εικόνες εξαθλίωσης, καταστροφής και την οσμή του θανάτου σε κάθε γωνία – δεν περιλαμβάνεται στη σχετική έρευνα του Economist.
Δεν είναι, ωστόσο, πολύ μακριά το μέρος εκείνο που κερδίζει τον διόλου κολακευτικό αυτόν τίτλο. Η χειρότερη πόλη για να ζει κανείς αναδεικνύεται – σταθερά από το 2013 – η Δαμασκός της Συρίας.
Ο αιματηρός εμφύλιος, τα διασταυρούμενα πυρά, οι διαρκείς γεωπολιτικές εντάσεις, η αίσθηση της μόνιμης απειλής, οι ζοφερές οικονομικές συνθήκες, ακόμη και φυσικές καταστροφές. Όλα έχουν παίξει τον ρόλο τους σε ένα εφιαλτικό σκηνικό, στο οποίο έχουν καταδικαστεί οι κάτοικοί της. Οι αναλυτές μιλούν για «κόλαση επί γης». Μία κόλαση που καίει ολόενα και πιο πολύ όσο οξύνονται οι εντάσεις ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν και ενισχύεται η προοπτική ενός περιφερειακού πολέμου.
Με άριστα το 100, η Δαμασκός ως προς τις συνθήκες διαβίωσης που προσφέρει, βαθμολογείται με 30. Η βαθμολογία της πόλης είναι σχεδόν δέκα βαθμούς χαμηλότερη από αυτή της επόμενης χειρότερης πόλης, της Τρίπολης, της πρωτεύουσας της Λιβύης.
Πού αλλού είναι ανυπόφορες οι συνθήκες
Τρεις άλλες χώρες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική φιλοξενούν πόλεις που βρίσκονται στην τελευταία δεκάδα. Το Αλγέρι, το Λάγος και η Χαράρε κατατάσσονται στην 171η, 170η και 167η θέση, αντίστοιχα.
Οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της υποσαχάριας Αφρικής εξασθενούν εν μέσω πληθυσμιακής έκρηξης και διαρκών γεωπολιτικών και κοινωνικών εντάσεων. Αιματηρές διαδηλώσεις σαρώνουν την περιοχή.
Ακόμη και η Νότια Αφρική, η πιο ανεπτυγμένη οικονομία της περιοχής, έχει οξύτατα προβλήματα. Το Γιοχάνεσμπουργκ και η Πρετόρια ανέβηκαν στην κατάταξη, αν και καμία δεν μπήκε στις 100 πρώτες πόλεις.
Και οι δύο κατέγραψαν βελτιώσεις στην εκπαίδευση, αν και η σχολική εκπαίδευση στη χώρα είναι γενικά φτωχή.
Πάνω από το 75% των δεκάχρονων παιδιών στις δύο πόλεις αποτυγχάνει στις εξετάσεις ανάγνωσης – κατανόησης, σύμφωνα με ένα τυπικό διεθνές τεστ.
Και η χώρα εξακολουθεί να δοκιμάζεται από άλλες σοβαρότατες προκλήσεις: το ποσοστό ανεργίας είναι 32% και το ποσοστό δολοφονιών είναι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών.