8.8 C
Nicosia
Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025 | 3:59

Δωρεά ΗΠΑ κινητών ακτινογραφικών μηχανημάτων για ασθενείς με COVID-19 σε Λευκωσία και Λάρνακα

Δυο κινητά ακτινογραφικά μηχανήματα αξίας 164 χιλιάδων ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν για παροχή υπηρεσιών προς τους ασθενείς με COVID-19 στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, δώρισαν οι ΗΠΑ προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το ένα από τα δυο μηχανήματα παραδόθηκε σήμερα το πρωί από την Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ, στον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, στην παρουσία αξιωματούχων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Μιλώντας κατά την τελετή, η κ. Γκάρμπερ ευχαρίστησε την κυπριακή Κυβέρνηση για τις προσπάθειές της κατά της πανδημίας. Επίσης εξέφρασε βαθιά ευγνωμοσύνη προς όλους τους επαγγελματίες υγείας για την αφοσίωσή τους και τις θυσίες τους καθημερινά σε μια προσπάθεια να είμαστε όλοι ασφαλείς.

Είπε πως τα καλά νέα είναι ότι τα εμβόλια είναι εδώ και πως όπως έχει πει και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, το φως στο τέλος της σήραγγας έχει αρχίσει να γίνεται ολοένα και πιο φωτεινό.

Η κ. Γκάρμπερ σημείωσε πως αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι καμία χώρα δεν μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίσει αυτή την πανδημία. «Έτσι είμαι πολύ περήφανη σήμερα που μπορώ να δωρίσω αυτά τα δυο μηχανήματα για ακτινογραφίες αξίας 164 χιλιάδων ευρώ», πρόσθεσε.

Σημείωσε πως αυτή είναι η πέμπτη δωρεά ιατρικού εξοπλισμού και προμηθειών από τον αμερικανικό λαό προς την Κυπριακή Δημοκρατία, που γίνεται μέσω της Διοίκησης των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη.

Είπε πως η Διοίκηση αυτή παρείχε ως τώρα απευθείας βοήθεια κατά της COVID-19 για 145 προγράμματα σε 24 χώρες.

Η κ. Γκάρμπερ σημείωσε πως αυτό καταδεικνύει πως ο αγώνας κατά της COVID-19 είναι πραγματικά μια παγκόσμια προσπάθεια.

Ανέφερε πως οι ΗΠΑ έχουν συνεισφέρει 12,5 δις δολάρια στην παγκόσμια αντιμετώπιση της πανδημίας, για εμβόλια, την ανάπτυξη θεραπειών και την ετοιμότητα για ανθρωπιστική βοήθεια.

Σημείωσε πως η χώρα της έχει προσφέρει 16 εκατομμύρια εμβόλια παγκόσμια για ανθρωπιστικούς σκοπούς για όσους βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη και πως η διακυβέρνηση Μπάιντεν έχει αναλάβει δέσμευση για 2 δις δολάρια προς τον μηχανισμό COVAX που έχει ως στόχο την ισότιμη πρόσβαση των χωρών σε εμβόλια κατά της COVID-19, με μια επιπρόσθετη συνεισφορά να αναμένεται σύντομα, όπως είπε.

Το μήνυμά μου σήμερα είναι ότι μαζί μπορούμε να το νικήσουμε αυτό, ανέφερε, και ευχαρίστησε τον Υπουργό Υγείας για τη συνεργασία του.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας είπε πως σε αυτές τις πρωτόγνωρες εποχές, η προσπάθεια της Κύπρου ενισχύθηκε από τη συνεισφορά της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία. “Η ισχυρή στήριξή σας όλους αυτούς τους μήνες επιδείχθηκε μέσω πράξεων αλληλεγγύης προς τους επαγγελματίες της πρώτης γραμμής στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ”, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως “τα δυο μηχανήματα για ακτινογραφίες που δωρίζει η πρεσβεία για τις μονάδες COVID στα νοσοκομεία Λευκωσίας και Λάρνακας είναι ακόμη μια απόδειξη της πολύτιμής σας συμβολής. Τα κινητά αυτά μηχανήματα θα διευκολύνουν τις διαγνώσεις και τις θεραπείες των ασθενών με COVID, που δεν μπορούν να κινηθούν λόγω της κατάστασης της υγείας τους, αλλά θα χρησιμοποιηθούν και στο μέλλον για παροχή καλύτερης θεραπείας σε όλους τους ασθενείς”, ανέφερε.

Εξέφρασε τέλος ευχαριστίες για τη συνεισφορά της αμερικανικής πρεσβείας στις προσπάθειες της Κύπρου για αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής Διεύθυνσης Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ, Κυριάκος Γεωργίου, ανέφερε πως η σχέση μεταξύ της πρεσβείας των ΗΠΑ και του ΟΚΥπΥ υπήρξε από την αρχή πολύ παραγωγική λόγω της βούλησης και των προσωπικών προσπαθειών της κ. Γκάρμπερ, την οποία και ευχαρίστησε.

Ως αποτέλεσμα, ανέφερε, η αμερικανική πρεσβεία έχει δωρίσει αυτές τις δυο ψηφιακές κινητές μονάδες για ακτινογραφίες, μια εκ των οποίων θα εγκατασταθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας και μια στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Ο κ. Γεωργίου σημείωσε πως τέτοια συστήματα είναι ζωτικής σημασίας για οποιοδήποτε σύγχρονο νοσοκομείο, και αποδεικνύεται πως είναι ακόμα πιο σημαντικά κατά την περίοδο μιας πανδημίας, όπως αυτήν που ζούμε σήμερα, καθώς προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τα παλαιότερα συστήματα.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε, προσφέρουν υψηλότερη απόδοση, πιο γρήγορη διάγνωση, βελτιωμένη ποιότητα εικόνας και λιγότερη δόση ακτινοβολίας για τους ασθενείς.

Είπε πως οι απεικονίσεις που βγαίνουν μεταφέρονται αυτόματα στο σχετικό Σύστημα Αρχειοθέτησης και Επικοινωνίας Ιατρικών Εικόνων, κάτι που επιτρέπει να υπάρξει άμεση διάγνωση από τα μέλη του ιατρικού προσωπικού, οποιανδήποτε ώρα και οπουδήποτε βρίσκονται εντός ή εκτός του νοσοκομείου.

Είναι ακόμη δυνατόν να ζητηθεί δεύτερη γνώμη από οποιονδήποτε στον κόσμο, σημείωσε.

http://https://www.youtube.com/watch?v=Nsulx8ua3uw

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!