Ένα από τα κύρια ευρήματα των εκλογών είναι ότι τα κόμματα που υποστήριξαν τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στις προεδρικές εκλογές έχουν συρρικνωθεί. ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ έχουν χάσει σημαντικό μέρος της εκλογής δύναμης τους και αυτό αυτόματα έχει αρνητική αντανάκλαση και πάνω στον ίδιο τον κ. Χριστοδουλίδη.
Μπορεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να μη διαταράσσει τις παρούσες ισορροπίες εντός της κυπριακής Βουλής, ωστόσο δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, τα οποία δεν μπορούμε να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί.
Για παράδειγμα, πως θα προωθήσει όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει στο πρόγραμμα του ο Πρόεδρος, όταν οι σύμμαχοι του έχουν αποδυναμωθεί; Και δεν μιλάμε για τη στήριξη εντός της Βουλής σε ψήφους, που μπορεί να την εξασφαλίσει, αλλά για την ευρύτερη υποστήριξη και κοινωνική αποδοχή, που χρειάζεται για επιβολή των μεταρρυθμίσεων.
Επίσης, πως θα διαχειριστεί, με βάση τις δικές του αξιολογήσεις, το κυπριακό, όταν στο Εθνικό Συμβούλιο τα κόμματα που τον υποστηρίζουν θα αισθάνονται περιθωριοποιημένα από το εκλογικό σώμα και ίσως η άποψη τους να μην έχει τη δέουσα βαρύτητα. Και δεν είναι μόνο αυτά. Η καθημερινή εργασία της κυβέρνησης θα γίνεται υπό τη σκιά της έλλειψης επαρκούς κομματικής (και κατ’ επέκταση λαϊκής) υποστήριξης.
Είναι φανερόν ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν δημιούργησε πρόβλημα μόνο στο ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και τη ΔΗΠΑ. Το πρόβλημα επεκτείνεται και φτάνει στο Προεδρικό και στον ίδιο τον κ. Χριστοδουλίδη.
Ενόψει αυτών των δεδομένων, ο κ. Χριστοδουλίδης δεν μπορεί να μείνει απαθής μπροστά στα νέα δεδομένα. Θα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες αφ’ενός για να ενισχύσει τη θέση του στο πολιτικό προσκήνιο και αφ’ ετέρου να διευρύνει τις δυνάμεις που τον στηρίζουν.
Εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να προσδοκεί οτιδήποτε από το ΑΚΕΛ, το οποίο τώρα που είχε ένα αρνητικό αποτέλεσμα αναμένεται ότι θα σκληρύνει τη στάση του έναντι της κυβέρνησης. Ήδη, τα πρώτα δείγματα γραφής από το κόμμα της αριστεράς παραπέμπουν σε πιο σκληρή γραμμή κατά της κυβέρνησης.
Αντικειμενικά, η μόνη επιλογή στον κ. Χριστοδουλίδη είναι ο ΔΗΣΥ, του οποίου ο ίδιος συνεχίζει να είναι μέλος και πολλοί ψηφοφόροι του τον ψήφισαν στις προεδρικές εκλογές. Φυσικά, το εγχείρημα αυτό δεν είναι εύκολο, αφού η Πινδάρου συνεχίζει επιμένει στο δόγμα “υπεύθυνη αντιπολίτευση” και να είναι διχασμένη στο κατά πόσον θα πρέπει να συγκλίνει περισσότερο προς την κυβέρνηση ή όχι. Όμως, και ο ίδιος ο ΔΗΣΥ, εάν θέλει να επανακτήσει ψηφοφόρους που έφυγαν στις Προεδρικές εκλογές, θα πρέπει να προβεί σε ανάλογες υπερβάσεις που να συνάδουν με την παρούσα πολιτική πραγματικότητα.
Δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει στο μέλλον, όμως είναι δεδομένο ότι οι ευρωεκλογές έχουν ταρακουνήσει αρκετές πέτρες του πολιτικού σκηνικού. Τώρα, εναπόκειται στους πρωταγωνιστές του κομματικού σκηνικού να αναλύσουν σωστά τα νέα δεδομένα και να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που εμφανίστηκαν μπροστά τους.
Σίγουρα, στην ανάλυση του κάθε πολιτικού ή κομματάρχη τίθενται πολλά διλήμματα που έχουν σχέση με τις πολιτικές στα διάφορα θέματα, με τα πρόσωπα των κομμάτων, με τις πολιτικές επιδιώξεις και τις προσωπικές ατζέντες στο μέλλον και άλλα.
Το σίγουρο, όμως, είναι ένα: Οι ευρωεκλογές έχουν αλλάξει τις πολιτικές ισορροπίες και το τοπίο δεν μπορεί να μείνει στάσιμο. ‘Ήδη, κάθε μέρα που περνά αυξάνονται οι πιέσεις για πρωτοβουλίες που θα εναρμονίσουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με την τρέχουσα πολιτική πραγματικότητα…
ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦ
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Απόδειξη των πιο πάνω διαπιστώσεων αποτελούν οι εξελίξεις σε Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο. Ακόμα, στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης παρά το ότι εξασφάλισε 27% των ψήφων, με τεράστια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης του, για να ανταποκριθεί στο μήνυμα των εκλογών.