Η κρίση στη Μέση Ανατολή και η Κύπρος

Τα όσα συμβαίνουν στη γειτονιά μας είναι ενδεικτικά της μεγάλης αστάθειας που επικρατεί στο πολιτικό και γεωστρατηγικό γίγνεσθαι της Μέσης Ανατολής. Παρά τις πολλές προηγούμενες συγκρούσεις, κρίσεις και ανακατατάξεις εδαφών, η περιοχή δεν βρήκε την ισορροπία της και συνεχίζει να μοιάζει με κινούμενη άμμο. Παρά τις όποιες συμφωνίες έγιναν από τους εμπλεκόμενους τα προηγούμενα χρόνια, στην περιοχή κυριαρχεί η ισορροπία του τρόμου.

Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι αποτέλεσμα της μάχης γεωστρατηγικού και οικονομικού ελέγχου της περιοχής από διάφορα κράτη και ομάδες και ειδικά της αιώνιας αντιπαράθεσης των ισλαμιστών με το Ισραήλ.

Τώρα, βρισκόμαστε σε μια άλλη φάση, όπου η κρίση δεν είναι τοπική, αλλά κινδυνεύει να επεκταθεί σε περιφερειακή. Η εμπλοκή του Ιράν κατά του Ισραήλ δημιουργεί απρόβλεπτους κινδύνους για την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής, η οποία όντως βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά. Οι μέχρι τώρα εκατέρωθεν πυραυλικές ή άλλως πως επιθέσεις δεν είναι τίποτα σ’ αυτό που μπορεί να συμβεί. Όλοι παγκόσμια φοβούνται τα χειρότερα.

Εμείς, ως γειτνιάζουσα χώρα με την κρίση της Μέσης Ανατολής δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, παρά να προσφέρουμε ανθρωπιστικές υπηρεσίες και διευκολύνσεις σε όσους έχουν ανάγκη ή εγκαταλείπουν τον Λίβανο και άλλες περιοχές της κρίσης. Κατά τη γνώμη μας, η κυβέρνηση ορθώς ανέπτυξε πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, δείχνοντας σ’ όλο τον πλανήτη ότι η γεωγραφική  θέση της χώρας μας είναι στρατηγική και σημαίνουσα. Ειδικά, στους δυτικούς που χρησιμοποιούν καθημερινά την Κύπρο για τις όποιες ανάγκες τους.

Η Κύπρος, όμως, εκτός από εφαλτήριο για τις δυτικές πρωτοβουλίες, είναι και μια κατεχόμενη χώρα, που αναμένει από τη διεθνή κοινότητα και κυρίως τη δύση βοήθεια και αρωγή, ώστε να διώξουν την Τουρκία από τα εδάφη μας.

Σ’ αυτή τη συγκυρία, λοιπόν, όπου οι δυτικοί έχουν ανάγκη την μικρή και αδύνατη Κύπρο και στις 15 Οκτώβρη θα γίνει η άτυπη τριμερής για το κυπριακό στη Νέα Υόρκη, θα πρέπει να απαιτήσουμε από δυτικούς συμμάχους μας να σταθούν στο ύψος τους και να επιβάλουν στην Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Δεν ξέρουμε πως χειρίζεται τα δύο αυτά θέματα η κυβέρνηση, όμως δεν γίνεται εμείς να προσφέρουμε όλες τις ζητούμενες διευκολύνσεις προς τη διεθνή κοινότητα και ειδικά τους δυτικούς για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους στην περιοχή και αυτοί να συνεχίζουν να ανέχονται την άτεγκτη στάση της Τουρκίας στο κυπριακό. Και αυτό από τη στιγμή που ο Ερντογάν είναι εναντίον του Ισραήλ και βάλλει καθημερινά κατά του Τελ Αβίβ.

Θεωρούμε ότι η συνεισφορά μας στους δυτικούς θα πρέπει αυτή τη φορά να έχει ουσιαστικό αντίκρισμα για την Κύπρο. Και αυτό, δεν μπορεί να είναι άλλο, παρά να οδηγηθεί το εθνικό μας θέμα σε μονοπάτια που να ικανοποιούν τη δική μας πλευρά.

Ελπίζουμε τόσο οι ΗΠΑ και η ΕΕ και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, που θα προεδρεύσει της τριμερούς στη Νέα Υόρκη, να λάβουν υπόψη τους τη συνεισφορά της Κύπρου και την εχθρική στάση του Ερντογάν προς το Ισραήλ. Είναι δύο πραγματικότητες που δεν κρύβονται, αλλά και δεν μπορούν να υποτιμούνται.

Φυσικά, αυτή τη διάσταση θα πρέπει να την υποδεικνύουμε και εμείς στη διεθνή κοινωνία, ώστε να γνωρίζουν οι φίλοι και σύμμαχοι μας ότι έχουμε και εμείς αιτήματα που απαιτούν τη συμβολή τους για λύση.

Αναμένουμε, λοιπόν, να δούμε κατά πόσο στη Νέα Υόρκη, ο Γκουτέρες θα λάβει υπόψη του τη στάση της Κύπρου στην κρίση της Μέσης Ανατολής…

ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!