8.8 C
Nicosia
Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025 | 3:25

Νέες ευκαιρίες για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας

Παρά το αβέβαιο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, την αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων και τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, υπάρχουν νέες ευκαιρίες για την επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας. Αυτό υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συνδέσμου Κύπρου – Ελλάδας κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, ο οποίος ταυτόχρονα δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία των δύο οικονομιών. Όπως αναφέρει ο κ. Ιωσήφ, ακόμα και σ΄ αυτό το ρευστό τοπίο της οικονομίας διαφαίνεται ένα πιο αυξημένο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις των δύο χωρών είτε για συνεργασία, είτε για επέκταση από τη μία χώρα στην άλλη.

Αναφερόμενος στους τομείς που διαφαίνονται προοπτικές συνεργασίας είπε ότι αυτοί περιλαμβάνουν τον τουρισμό, την ενέργεια, τα ακίνητα, το εμπόριο, τη ναυτιλία, την τεχνολογία και καινοτομία, τα τρόφιμα και ποτά καθώς και τα προϊόντα αγροδιατροφής. Σύμφωνα με τον κ. Ιωσήφ τα μηνύματα που λαμβάνει ο Σύνδεσμος είναι ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν σημαντικές επεκτάσεις Κυπριακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενώ η συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων των δύο χωρών θα προσλάβει μια νέα πιο δυναμική μορφή.

H συνέντευξη του κ. Ιωσήφ έχει ως εξής:

Πόσο έχει επηρεάσει  ο πόλεμος στην Ουκρανία τις επιχειρηματικές σχέσεις Κύπρου – Ελλάδας;

Σε επίπεδο εμπορικών συναλλαγών φαίνεται να μην υπήρξε σημαντική επίπτωση, ωστόσο στον τομέα των νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αναμφίβολα είχαμε δυσκολίες. Όπως ήταν αναμενόμενο ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι μεγάλες συνέπειες του πάνω στο οικονομικό και επιχειρηματικό γίγνεσθαι των δύο χωρών, δημιούργησαν εμπόδια τόσο στα νέα επιχειρηματικά ανοίγματα, όσο και στις νέες συνεργασίες. Με αυτή την έννοια μπορούμε να πούμε ότι τα νέα δεδομένα, προκάλεσαν αναταράξεις στις επιχειρηματικές σχέσεις των δύο χωρών. Όμως, επειδή οι σχέσεις αυτές διέπονται από εθνικούς διαχρονικούς δεσμούς δεν έχουν κλονιστεί ή επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό.

Ποιες οι προβλέψεις σας για την πορεία των δύο οικονομιών για το υπόλοιπο του 2023;

Όπως βλέπετε, παρά τα προβλήματα και τις προκλήσεις, οι προβλέψεις τόσο της Κομισιόν όσο και των δύο κυβερνήσεων είναι σχετικά θετικές και δείχνουν ανάπτυξη και για τις δύο χώρες για το 2023. Δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε αυτές τις προβλέψεις, οι οποίες οφείλουμε να πούμε ότι είναι μειωμένες σε σχέση με τον ρυθμό ανάπτυξης των δύο οικονομιών το 2022. Σημειώνεται ότι η Κύπρος παρουσίασε ρυθμό ανάπτυξης 5,6% του ΑΕΠ το 2022 και η Ελλάδας ανάπτυξης 7% του ΑΕΠ το ίδιο διάστημα.

Εμείς, εκείνο που λέμε είναι ότι και οι δύο χώρες έχουν πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία αν τα αξιοποιήσουν σωστά και έγκαιρα μπορούν τα επόμενα χρόνια να σημειώσουν αξιόλογες επιδόσεις ανάπτυξης.

Ακόμα, πιστεύουμε ότι δύο χώρες θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στο ψηφιακό μετασχηματισμό τους και να αξιοποιήσουν περισσότερο τους τομείς της σύγχρονης τεχνολογίας, της καινοτομίας και της έρευνας.

Αν γίνουν αυτά και δεν επισυμβεί οποιαδήποτε νέα αρνητική εξέλιξη, πιστεύουμε ότι τα επόμενα χρόνια οι δύο χώρες θα μπορέσουν να πετύχουν σημαντικά επιτεύγματα τόσο στην ανάπτυξη, όσο και στους τομείς της σύγχρονης τεχνολογίας, της καινοτομίας και της έρευνας.

Στα πλαίσια αυτά, οι δύο χώρες θα μπορέσουν να πετύχουν βελτίωση στην ανάπτυξη, όσο και στους τομείς της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, της δημοσιονομικής ισορροπίας και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

Σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι μπορεί να επεκταθεί περαιτέρω η επιχειρηματική συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας;

Κατά τη γνώμη μας, η επιχειρηματική συνεργασία των δύο χωρών μπορεί να καλύψει πολλούς κλάδους της οικονομίας. Ξεκινώντας από τους παραδοσιακούς τομείς του τουρισμού, των ακινήτων, του εμπορίου, των τροφίμων και των προϊόντων αγροδιατροφής, υπάρχουν οι νέοι τομείς της ενέργειας, της ναυτιλίας, της έρευνας, της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, της ιατρικής, της καινοτομίας και ευρύτερα των επαγγελματικών υπηρεσιών, κλπ.

Οι δύο χώρες έχουν πολύ καλό επαγγελματικό υπόβαθρο και υποδομές σ΄ αυτούς όλους τους τομείς, οπότε μπορούν να υπάρξουν συνεργασίες προς κοινό όφελος.

Ακόμα, ως Σύνδεσμος δεν θα σταματήσουμε να μιλάμε για τις δυνατότητες των επιχειρήσεων των δύο χωρών για συνεργασίες με επίκεντρο χώρες της γειτονιάς μας.

Στα πλαίσια αυτά, οι κυπριακές επιχειρήσεις μπορούν να βοηθήσουν τις ελλαδικές εταιρείες για επέκταση στις αραβικές χώρες και οι Ελλαδικές εταιρείες τις κυπριακές για διείσδυση στο Βαλκανικό χώρο.

Άρα, υπάρχει μεγάλο πεδίο συνεργασίας τόσο στις δύο αγορές μας, όσο και στην κοντινή μας περιφέρεια.

Ποιες άλλες πρωτοβουλίες πιστεύετε ότι πρέπει να αναληφθούν για να έρθουν οι δύο χώρες ακόμα πιο κοντά;

Πέραν της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, ο Σύνδεσμος εισηγήθηκε στις δύο κυβερνήσεις να συνεργαστούν πιο στενά στον τομέα του τουρισμού και των επενδύσεων.

Για τον τουρισμό, εισηγηθήκαμε όπως οι δύο χώρες προσφέρουν κοινά πακέτα διακοπών για τουρίστες από μακρινές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία κ.α. Προτείνοντας σ΄ αυτούς τους τουρίστες να περάσουν π.χ. 10 μέρες στην Ελλάδα και 5 μέρες στην Κύπρο θα είναι πιο εύκολο να τους πείσεις να κάνουν το μακρινό ταξίδι από τις χώρες τους, αφού θα επισκεφθούν δύο χώρες. Μάλιστα, παλαιότερα παρουσιάσαμε και σχέδιο δράσης γι΄ αυτή την ιδέα που προέβλεπε κοινές εκστρατείες ενημέρωσης, κοινές αποστολές στις χώρες αυτές και άλλα, που θα μειώνουν τα κόστη προβολής που αναλαμβάνει σήμερα η κάθε χώρα από μόνη της. Επίσης, στο σενάριο αυτό θα μπορούσαν να προστεθούν μονοήμερες εκδρομές στο Ισραήλ, το Λίβανο, κλπ.

Παρόμοια εισήγηση υποβάλαμε και για τον τομέα των επενδύσεων. Οι δύο χώρες θα μπορούσαν να καταγράψουν τις επενδυτικές προτάσεις τους σ΄ ένα κοινό ενημερωτικό έντυπο και να το παρουσιάσουν σε ξένους επενδυτές. Ένας ξένος επενδυτής θα ήταν πιο δελεαστικό να δει την επένδυση του να καλύπτει δύο αγορές αντί μιας.

Τώρα με την πρόθεση της Κύπρου να προχωρήσει σε φορολογική μεταρρύθμιση πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία και σε αυτό τον τομέα. Η Κύπρος μπορεί να εξασφαλίσει τεχνογνωσία από την Ελλάδα, η οποία έκανε σημαντική πρόοδο στην απλοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος της.

Ποιοι είναι τα μέλη του Συνδέσμου σας και ποιες άλλες πρωτοβουλίες σχεδιάζετε για το μέλλον;

Ο Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου – Ελλάδας ιδρύθηκε το 2005 και είναι υπό την αιγίδα του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ). Η ιδέα για την ίδρυση του Συνδέσμου ήταν του πρώην Προέδρου του ΚΕΒΕ κ. Βασίλη Ρολόγη, του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΚΕΒΕ κ. Παναγιώτη Λοϊζίδη και εμένα. Βλέποντας τη μεγάλη επέκταση κυπριακών εταιρειών στην Ελλάδα και αντίστροφα αποφασίσαμε να ιδρύσουμε αυτό το Σύνδεσμο, ο οποίος έχει στενότατες σχέσεις και με τα Επιμελητήρια της Ελλάδας.

Μέλη του Συνδέσμου μας είναι οι κυπριακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και οι Ελλαδικές εταιρείες που επεκτάθηκαν στην Κύπρο. Είναι ένας ζωντανός Σύνδεσμος που λαμβάνει σωρείαν πρωτοβουλιών για προώθηση των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων των δύο χωρών.

Στις νέες πρωτοβουλίες που σχεδιάζουμε περιλαμβάνεται μια επίσκεψη του Υπουργού Οικονομικών και Ανάπτυξης της Ελλάδας για ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου της Κύπρου για το νέο επενδυτικό περιβάλλον της Ελλάδας. Ακόμα, προγραμματίζουμε μια διακρατική εμπορική έκθεση μεταξύ των δύο χωρών και ένα οικονομικό συνέδριο. Όλα αυτά αναμένεται να λάβουν χώρα το β΄ εξάμηνο του 2023.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!