11.8 C
Nicosia
Sunday 5 January 2025 | 5:07

Ανάσα η πληρωμένη γονική άδεια για τους εργαζομένους

Στις  16 Δεκεμβρίου 2022 δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας πακέτο νόμων που ψηφίστηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 2 Δεκεμβρίου και αφορούσαν στην παροχή πληρωμένης γονικής άδειας. Η τροποποίηση των σχετικών νομοθεσιών προέκυψε έπειτα από ψήφιση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2019/1158 σχετικά με την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για τους γονείς. Η οδηγία καλούσε τα κράτη μέλη να μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο τις αναγκαίες νομοθετικές και κανονιστικές ρυθμίσεις μέχρι τις 2 Αυγούστου 2022.

Με χρονοκαθυστέρηση, ως είθισται άλλωστε, η κυβέρνηση κατέθεσε πακέτο πέντε νομοσχεδίων στις 6 Οκτωβρίου 2022.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης των νομοσχεδίων στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών διά μέσου του Προέδρου και βουλευτή του, κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, κατέθεσε σειρά σημαντικών τροποποιήσεων, οι πλείστες εκ των οποίων υιοθετήθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ενσωματώθηκαν στα νομοσχέδια.

Τα νομοσχέδια καθορίζουν μεταξύ άλλων τους δικαιούχους γονικής άδειας, τη διάρκεια λήψης της, καθώς και τους δικαιούχους του σχετικού επιδόματος και το ύψος αυτού. Επιπρόσθετα θεσμοθετούν δικαίωμα λήψης άδειας φροντίδας και άδειας για λόγους ανωτέρας βίας, ενώ διασφαλίζουν τα εργασιακά δικαιώματα των γονέων που επιλέγουν να αξιοποιήσουν τα εν λόγω δικαιώματα.

Μέχρι και 23 βδομάδες ανά τέκνο

Αναλυτικότερα, δικαίωμα λήψης γονικής άδειας έχουν όλοι οι εργαζόμενοι γονείς οι οποίοι έχουν συμπληρώσει συνεχή απασχόληση διάρκειας έξι μηνών στον ίδιο εργοδότη, με μέγιστη διάρκεια 18 εβδομάδες ανά τέκνο ανά γονέα ενώ στις περιπτώσεις χήρου γονέα, μονογονιού, αφαίρεσης της γονικής μέριμνας από τον άλλο γονέα ή μη αναγνώρισης του τέκνου, η διάρκεια της επεκτείνεται στις 23 βδομάδες.

Ο γονέας μπορεί να λάβει γονική άδεια από την ημερομηνία λήξης της άδειας μητρότητας/πατρότητας μέχρι το όγδοο έτος και στις περιπτώσεις υιοθεσίας για περίοδο οκτώ ετών από την ημερομηνία υιοθεσίας νοουμένου ότι το παιδί δεν είναι μεγαλύτερο των 12 ετών. Στην  περίπτωση τέκνου με αναπηρία το δικαίωμα αυτό επεκτείνεται μέχρι το 18ο έτος της ηλικίας.

Μετά από εισηγήσεις των Οικολόγων η γονική άδεια δύναται να λαμβάνεται τμηματικά, με ελάχιστη διάρκεια μίας ημέρας και μέγιστη διάρκεια πέντε εβδομάδων ανά ημερολογιακό έτος, ενώ ο εργαζόμενος χρειάζεται να προειδοποιεί τον εργοδότη τρεις βδομάδες πριν τη λήψη της γονικής άδειας αντί ένα μήνα πριν, όπως αναγραφόταν στο αρχικό νομοσχέδιο.

Τι ισχύει για τα επιδόματα

Το επίδομα γονικής άδειας λαμβάνεται για τις οκτώ από τις 18 εβδομάδες και αναλογεί στο 72% της εβδομαδιαίας αξίας της ασφαλιστικής μονάδας που έχει ο εργαζόμενος κατά το σχετικό έτος εισφορών. Δικαιούχοι του επιδόματος είναι γονείς που έχουν συμπληρώσει 12 μήνες απασχόλησης τους τελευταίους 24 μήνες.

Στις περιπτώσεις τέκνου με αναπηρία η διάρκεια του επεκτείνεται για τέσσερις ή οκτώ εβδομάδες, αναλόγως του βαθμού αναπηρίας του τέκνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ένας γονέας μπορεί εάν το επιθυμεί να μεταβιβάσει εννέα βδομάδες στον άλλο γονέα, παρόλα αυτά για την περίοδο μεταβίβασης δεν παρέχεται το επίδομα γονικής άδειας.

Επιπρόσθετα της γονικής άδειας, θεσμοθετήθηκε και το δικαίωμα για λήψη άδειας φροντίδας και απουσίας για λόγους ανωτέρας βίας. Οι άδειες είναι άνευ αποδοχών.

Η άδεια φροντίδας είναι συνολικής διάρκειας πέντε εργάσιμων ημερών ετησίως, μπορεί να ληφθεί εφάπαξ ή τμηματικά και απαιτείται η προσκόμιση ιατρικού δικαιολογητικού. Αντίστοιχα η απουσία για λόγους ανωτέρας βίας διαρκεί συνολικά 7 ημέρες ετησίως και μπορεί να ληφθεί για λόγους που συνδέονται με επείγοντες οικογενειακούς λόγους που αφορούν ασθένεια ή ατύχημα. Επισημαίνεται ότι έπειτα από εισήγηση των Οικολόγων αφαιρέθηκε η πρόνοια που αφορούσε στην έκδοση διατάγματος το οποίο θα καθόριζε τους ιατρικούς λόγους για τους οποίους γονέας θα μπορούσε να κάνει χρήση της άδειας φροντίδας.

Πέραν των προαναφερθέντων που επήλθαν έπειτα από εισηγήσεις των Οικολόγων ενσωματώθηκαν με τη συμβολή τους επίσης πρόνοιες:

  • Πρόνοια ώστε ο εργοδότης να υποχρεούται να ενημερώνει έγκαιρα τον εργαζόμενο ο οποίος απουσιάζει με γονική άδεια, άδεια φροντίδας ή απουσιάζει για λόγους ανωτέρας βίας για τις διαδικασίες προαγωγών και εσωτερικής στελέχωσης κενών θέσεων.
  • Συμπερίληψη της άδειας για λόγους ανωτέρας βίας στους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να επηρεάζεται δυσμενώς ο εργαζόμενος και απαγόρευση τερματισμού απασχόλησης εάν έχει κάνει χρήση της άδειας για λόγους ανωτέρας βίας.
  • Πρόνοια ώστε σε περίπτωση θανάτου της μητέρας πριν ή κατά τη διάρκεια του τοκετού ή κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας, ο πατέρας να λαμβάνει το επίδομα πατρότητας αυξημένο αναλόγως των εξαρτώμενων τέκνων κατ’ ανάλογο τρόπο του επιδόματος που θα λάμβανε η μητέρα.
  • Πρόνοια ώστε σε περίπτωση έκτακτου ή απρόβλεπτου τοκετού ο εργαζόμενος πατέρας να ενημερώσει τον εργοδότη του άμεσα και όχι αργότερα από την ολοκλήρωση του τοκετού για την λήψη της άδειας πατρότητας.
  • Πρόνοια ώστε να διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα του γονέα ο οποίος κάνει χρήση της άδειας για λόγους ανωτέρας βίας.

Η παροχή γονικής άδειας μετ’ αποδοχών αποτελεί μία ανάσα για τους νέους γονείς, οι οποίοι στους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας και των υποχρεώσεων προσπαθούν να εξισορροπήσουν την επαγγελματική με την οικογενειακή ζωή. Ευελπιστούμε  ότι σύντομα, το θέμα των   εργαζόμενων γονέων θα προσεγγιστεί ολιστικά με τη λήψη ουσιαστικών μέτρων που θα στηρίζουν τον γονεϊκό ρόλο.

Μένει να παρακολουθήσουμε κατά πόσο το Υπουργείο θα φρουρήσει την εφαρμογή των νομοθεσιών, θα επεμβαίνει όταν εντοπίζει μη σωστή εφαρμογή τους (ειδικότερα στον ιδιωτικό τομέα) και θα υλοποιήσει σύντομα την υπόσχεσή του ώστε δικαιούχοι του επιδόματος γονικής άδειας να καταστούν και οι αυτοεργοδοτούμενοι.

Χρυσάνθη Λοΐζου

Μέλος Κεντρικής Επιτροπής

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!