7.8 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Ιανουάριος 2025 | 0:13

Α.Δημητρίου: Χρονιά μεγάλων προκλήσεων το 2024 για την οικονομία μας

Αννίτα Δημητρίου*

Άρθρο της Προέδρου της Βουλής κ.Αννίτας Δημητρίου στην επετειακή έκδοση για τα 25 χρόνια ζωής του οικονομικού περιοδικού nomisma

Τα μεγάλα κύματα αβεβαιότητας που φέρνει μαζί του το διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον με τις συνεχιζόμενες συνταρακτικές εξελίξεις και προκλήσεις που αναφύονται και για το 2024 μας υποδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη να αναζητήσουμε λύσεις και να διαμορφώσουμε στρατηγικές προς αντιμετώπιση της ακρίβειας και των πληθωριστικών τάσεων, μέσα από μια συγκρατημένη δημοσιονομική πολιτική.

Το 2024 θα αποτελέσει αναμφίβολα μια χρονιά με ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις για την κυπριακή οικονομία.

Το 2023 κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε πληθώρα μείζονων ζητημάτων παγκόσμιας εμβέλειας, όπως τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της Πανδημίας, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που πλέον καθίστανται ορατές και διακριτές. Το νέο έτος μας βρίσκει αντιμέτωπους με σοβαρές γεωπολιτικές εξελίξεις και στη Μέση Ανατολή, συνεπώς και στην περιοχή μας, με απρόβλεπτες συνέπειες και προεκτάσεις.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ταλαντώσεων και αβεβαιότητας, η σταθερότητα της κυπριακής οικονομίας πρέπει να επιτευχθεί με μια προσέγγιση «εκ των έσω», με σκοπό την άμεση άμβλυνση των κοινωνικοοικονομικών ζητημάτων που πλήττουν σήμερα το εσωτερικό της χώρας μας: Την ακρίβεια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας,  την έλλειψη σε εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς και τα φλέγοντα ζητήματα στους τομείς της υγείας, της παιδείας και των κοινωνικών παροχών.

Για την περίοδο 2024-2026, ωστόσο, η δημοσιονομική θέση προβλέπεται να παραμείνει πλεονασματική, με το δημοσιονομικό ισοζύγιο να κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 2,1% του ΑΕΠ, γεγονός που κρίνεται απαραίτητο για τη μείωση του δημοσίου χρέους στο 60% μέχρι το 2026, που με τη σειρά του θα επιτρέψει την πρόσβαση σε φθηνότερο δανεισμό από τις διεθνείς αγορές και επομένως την επιτυχή υλοποίηση των μεσοπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων και των εθνικών στρατηγικών. Ταυτόχρονα, η συνεχής μείωση της ανεργίας αποτελεί θετική ένδειξη για τις αντοχές της αγοράς εργασίας και την εν γένει ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας.

Εξαιρετικά σημαντική κρίνεται επιπλέον, η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της οικονομικής ενίσχυσης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, οι οποίοι αποτελούνται από μια φιλόδοξη σειρά 58 μεταρρυθμιστικών και 75 επενδυτικών μέτρων , συνολικού ύψους 1,2 δις, με ιδιαίτερη έμφαση σε αμφότερες την πράσινη και τη ψηφιακή μετάβαση.

Το καθοριστικό διακύβευμα για την οικονομία παραμένει εντούτοις, η παροχή ουσιαστικής και πραγματικής δυνατότητας στους πολίτες να ανταποκρίνονται με ελαστικότητα στις οικονομικές  τους υποχρεώσεις καλύπτοντας τις βασικές τους ανάγκες, αλλά και πέραν αυτών.  Η θωράκιση του επιπέδου διαβίωσης, του κοινωνικού ιστού και της πραγματικής οικονομίας συναποτελούν καίρια παράμετρο για τη βελτίωση της αξιοπιστίας της χώρας μας διεθνώς, ενώ παράλληλα αποτελεί συλλογικό μας καθήκον να μην επιτρέψουμε εκτροχιασμούς και διολισθήσεις σε ατοπήματα του παρελθόντος.

Παρότι η κυπριακή οικονομία έχει επανειλημμένα αποδείξει την ικανότητα της να αντεπεξέρχεται στις δυσμενείς περιστάσεις, οι παρούσες συγκυρίες απαιτούν δημοσιονομική υπευθυνότητα και στοχευμένες ενέργειες για τον εμπλουτισμό του αναπτυξιακού μοντέλου της Κύπρου, με σκοπό την ανάδειξη των ευκαιριών που προκύπτουν από τις υφιστάμενες προκλήσεις. Σ’ αυτό το πλαίσιο, πέραν των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και του εκσυγχρονισμού των παραδοσιακών δομών της κυπριακής οικονομίας, η αγορά πρέπει να ενθαρρυνθεί σε επενδύσεις σε νέους τομείς, όπως στην παροχή αξιόπιστων υπηρεσιών, στις νεοφυείς επιχειρήσεις, στις εταιρείες τεχνολογίας και ψηφιοποίησης, καθώς και στους επιμέρους τομείς της πράσινης ανάπτυξης.

Συνεπακόλουθα, η διατήρηση και η περαιτέρω ενίσχυση των διεθνών μας συνεργασιών πρέπει να συγκαταλέγονται στις προτεραιότητες μας, καθότι οι σχέσεις μας με άλλα κράτη, ιδίως τα γειτονικά, αποτελούν κεντρικό άξονα της εξωτερικής μας πολιτικής, με διαχρονικό στρατηγικό στόχο την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στην πατρίδα μας. Με αυτό το όραμα, επιδίωξη της ελληνοκυπριακής πλευράς για το 2024 – έτος επετείου 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο – πρέπει να παραμείνει η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος από το σημείο που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά, εντός του Συμφωνημένου Πλαισίου και στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των Ευρωπαϊκών Αρχών και Αξιών.  Η διευθέτηση του Κυπριακού προς όφελος όλων των Κυπρίων αποτελεί τον μόνο δρόμο για μια ολοκληρωμένη οικονομική και όχι μόνο ανάπτυξη στο νησί μας, συνεισφέροντας καταλυτικά στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος προς την ανάκαμψη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Το έτος 2024 απαιτεί συλλογική δράση και αποφασιστικότητα για την αναστροφή της υφιστάμενης ρευστότητας σε μια δυναμική επικεντρωμένη τόσο στην παρούσα όσο και στις επερχόμενες γενιές που  αξίζουν – και δικαιούνται – να ζήσουν σε μια Κύπρο με προοπτική και πρωτίστως, σε μια επανενωμένη πατρίδα.

Έγκυρη και εμπεριστατωμένη η ενημέρωση από το nomisma

Μια υγιής οικονομία με χρηματοπιστωτική ευρωστία και δημοσιονομική πειθαρχία προσδίδει ισχύ και υπεροχή, στοιχεία εξαιρετικά σημαντικά για κάθε κράτος, πόσο μάλλον για την Κύπρο, δεδομένου και του κομβικού γεωστρατηγικού της ρόλου στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ενημέρωση από ένα εξειδικευμένο περιοδικό, με επίκεντρο την Οικονομία, την Επιχειρηματικότητα και όλα τα σχετικά νέα κρίνεται απαραίτητη, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις, αλλά για κάθε αναγνώστη και αναγνώστρια που επιθυμεί να ενημερώνεται έγκυρα και εμπεριστατωμένα για όλες τις εξελίξεις στον κλάδο.

Η επέτειος των 25 χρόνων του περιοδικού NOMISMA συμπίπτει με σοβαρές γεωστρατηγικές αλλαγές, τόσο στη γειτονιά μας, όσο και ευρύτερα, που επηρέασαν και εξακολουθούν να επηρεάζουν την Οικονομία, τόσο της Κύπρου, όσο και την παγκόσμια. Συνεπώς, ένα τέτοιου είδους έντυπο, καθίσταται ακόμη πιο αναγκαίο.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές για την προσπάθεια. Εύχομαι το 2024 να είναι γεμάτο από θετικές ειδήσεις, δημιουργικότητα και συνεχή άνοδο για την κυπριακή οικονομία.

*Πρόεδρος της Βουλής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!