6.8 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2025 | 22:31

Γιατί οι Γερμανοί συσσωρεύουν δισεκατομμύρια από άχρηστα γερμανικά μάρκα;

Το 2024 βρίσκει τους Γερμανούς με μερικά δισεκατομμύρια ανάμεσα στα μαξιλάρια του καναπέ. Όχι, όχι, δεν είναι ευρώ, αλλά παλιά γερμανικά μάρκα.

Οι άνθρωποι στη Γερμανία φημίζονται για την αγάπη τους στα μετρητά, αλλά περισσότερες από δύο δεκαετίες μετά την εισαγωγή του ευρώ, εκατομμύρια κέρματα γερμανικών μάρκων (DM) και πολύχρωμα χαρτονομίσματα βρίσκονται σε συρτάρια με τις κάλτσες ή έχουν χαθεί σε αποχετευτικούς αγωγούς, μεταδίδει η Deutsche Welle.

Μερικά από αυτά βρίσκονται σε νοσταλγούς μιας άλλης εποχής ή συλλέκτες ενώ υπάρχουν και αυτοί που το κράτησαν (τουρίστες) ως αναμνηστικό ενθύμιο στα σπίτια τους.

Πόσο παλιό νόμισμα υπάρχει εκεί έξω;

Το γερμανικό μάρκο έπαψε να κυκλοφορεί στις αρχές του 2002. Από τα 162,3 δισεκατομμύρια μάρκα που κυκλοφορούσαν τότε, περίπου το 7,5% του «σκληρού νομίσματος», δεν είναι καταγεγραμμένο που βρίσκεται.

Στην κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, κυκλοφορούν 12,24 δισεκατομμύρια μάρκα

Στο τέλος του 2023, σύμφωνα με την Bundesbank, στην κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, κυκλοφορούν 12,24 δισεκατομμύρια μάρκα. Αναλυτικά, πρόκειται για 5,68 δισεκατομμύρια μάρκα σε χαρτονομίσματα και 6,56 δισεκατομμύρια μάρκα σε κέρματα. Η αξία τους είναι περίπου 6,26 δισεκατομμύρια ευρώ (6,92 δισεκατομμύρια δολάρια).

Ακόμη και για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αυτό είναι ένα σημαντικό ποσό που βρίσκεται σε αδράνεια, ειδικά σε μια εποχή που η κυβέρνηση αναζητά χρηματοδότηση για έργα υποδομής, όπως η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και η αναβάθμιση των σιδηροδρόμων, που είναι σημαντικά για την οικονομία της.

Τα μάρκα επιστρέφουν αργά αλλά σταθερά στην τράπεζα

Τα γερμανικά μάρκα επιστρέφουν «σταδιακά» στην Bundesbank και όποιος έχει παλιά κέρματα ή χαρτονομίσματα μπορεί να τα ανταλλάξει σε ένα υποκατάστημα της. Και πράγματι, πολλά ανταλλάσσονται κάθε χρόνο. Η συναλλαγματική ισοτιμία είναι σταθερή σε 1 ευρώ προς 1,95583 γερμανικά μάρκα και η υπηρεσία είναι δωρεάν.

Πέρυσι, περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι προσήλθαν στην κεντρική τράπεζα και παραδόθηκαν πάνω από 53 εκατομμύρια μάρκα με αντάλλαγμα 27 εκατομμύρια ευρώ, ποσό αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα δύο τρίτα της συνολικής αξίας ήταν τραπεζογραμμάτια, ενώ το ένα τρίτο περιελάμβανε κέρματα. Τα περισσότερα προήλθαν από τη Βαυαρία και ακολούθησε η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και η Βάδη-Βυρτεμβέργη.

53 εκατομμύρια μάρκα επέστρεψαν εκ των οποίων το ένα τρίτο περιελάμβανε κέρματα.

Είναι σημαντικό ότι η τράπεζα διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο διακοπής αυτής της υπηρεσίας. Αυτό καθιστά τη Γερμανία εξαίρεση καθώς μόνο άλλες πέντε χώρες της ευρωζώνης δεν έχουν προθεσμία για την παράδοση των παλαιών νομισμάτων τους: Η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία.

Άλλες χώρες που υιοθέτησαν το ευρώ προσέφεραν ένα «περιορισμένο παράθυρο» για την ανταλλαγή χρημάτων των εθνικών νομισμάτων. Στη Γαλλία, όσοι είχαν συσσωρεύσει φράγκα είχαν προθεσμία μέχρι τις 31 Μαρτίου 2008, το αργότερο, για να τα παραδώσουν. Η Ελλάδα ήταν λίγο πιο γενναιόδωρη και έδωσε σε όλο τον πληθυσμό χρόνο μέχρι τον Μάρτιο του 2012 για να ανταλλάξει τις δραχμές τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!