10.8 C
Nicosia
Sunday 5 January 2025 | 1:07

Ανθεκτική η οικονοµία της Κύπρου, θα κινηθεί µε ρυθµούς ανάπτυξης 2.9% το 2024

Στο 2.9% του ΑΕΠ υπολογίζει η κυβέρνηση τον ρυθμό ανάπτυξης για το 2024, ενώ ο πληθωρισμός θα κυμανθεί γύρω στο 2.5%.

Αυτά προκύπτουν από συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών κ. Μάκη Κεραυνού στο οδηγό B2B Κύπρου – Ελλάδας, όπου επισημαίνει ότι «λόγω της εύθραυστης οικονομικής συγκυρίας, οι προβλέψεις μας περιβάλλονται από μεγάλη αβεβαιότητα και για το λόγο αυτό παραμένουν συντηρητικές».

Αναφερόμενος στις αρνητικές διεθνείς εξελίξεις, ο κ. Κεραυνός τονίζει ότι «ως μια μικρή και ανοικτή οικονομία, που είναι η κυπριακή, αναπόφευκτα επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό απ΄ αυτές τις εξελίξεις και ως εκ τούτου τις παρακολουθούμε συνεχώς, ώστε να παρέμβουμε εκεί και όπου χρειαστεί».

Για το νέο πλαίσιο φορολογικής μεταρρύθμισης αναφέρει ότι υπολογίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2025.Συνεχίζοντας ο κ. Κεραυνός μιλά για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να επανακτήσει την αξιοπιστία της ως ιδανικός επενδυτικός προορισμός και όπως είπε προς αυτή την κατεύθυνση αναλαμβάνονται διάφορες ενέργειες, με έμφαση στον τομέα της τεχνολογίας, της παιδείας και της υγείας.

Η συνέντευξη του κ. Κεραυνού έχει ως ακολούθως:

Πόσο αισιόδοξος είστε για συνέχιση της ανάπτυξης της Κυπριακής οικονομίας το 2024;

Παρά το ιδιαίτερο μεταβαλλόμενο και με μεγάλες προκλήσεις διεθνές οικονομικό περιβάλλον, είμαι αισιόδοξος ότι η κυπριακή οικονομία θα συνεχίσει να επιδεικνύει ανθεκτικότητα, όπως και το 2023. Συγκεκριμένα, για το 2024, προβλέπουμε ρυθμό ανάπτυξης 2.9% που κρίνεται ικανοποιητικός, συγκρινόμενος με τις προβλέψεις σε επίπεδο της Ε.Ε. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να επισημάνω ότι ακριβώς λόγω της εύθραυστης οικονομικής συγκυρίας, οι προβλέψεις μας περιβάλλονται από μεγάλη αβεβαιότητα και για το λόγο αυτό οι προβλέψεις μας παραμένουν συντηρητικές.

Πρόσθετα, η εφαρμογή του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που σχετίζονται με τη μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, της δημόσιας υπηρεσίας, των τοπικών αρχών και άλλα έργα που αποσκοπούν στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, αναμένεται να ενισχύσουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας.

Το Σχέδιο αυτό, βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με το νέο οικονομικό μοντέλο, όπως αυτό παρουσιάζεται μέσα από τη νέα Μακροπρόθεσμη Στρατηγική που ακολουθούμε για τη βιώσιμη ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας με την ονομασία «Όραμα 2035».

Πόσο σας ανησυχούν οι αρνητικές διεθνείς εξελίξεις που επηρεάζουν την οικονομία μας;

Είναι γεγονός ότι, έχει επισυμβεί μια σειρά αρνητικών εξελίξεων, αρχίζοντας από την πανδημία στη συνέχεια με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, καταλήγοντας στις εχθρικές επιχειρήσεις των Χούθι στην Ερυθρά θάλασσα. Τα γεγονότα αυτά, έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία, όπως τα πολύ ψηλά επίπεδα τιμών ενέργειας και ευρύτερα, την άνοδο των επιτοκίων, προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και άλλα. Ως μια μικρή και ανοικτή οικονομία που είναι η κυπριακή, αναπόφευκτα επηρεαζόμαστε σε σημαντικό βαθμό από αυτούς τους εξωγενείς παράγοντες και ως εκ τούτου παρακολουθούμε τις εξελίξεις συνεχώς, ώστε να παρέμβουμε εκεί και όπου απαιτηθεί.

Πόσο σας ανησυχεί το ενδεχόμενο διατήρησης του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα

Όπως είναι γνωστό, τα ψηλά επίπεδα πληθωρισμού διαβρώνουν την αγοραστική δύναμη των πολιτών και κατ’ επέκταση μειώνουν το βιοτικό επίπεδο τους. Ως εκ τούτου, θα ήταν Πολύ ανησυχητική εξέλιξη η διατήρηση των τιμών σε ψηλά επίπεδα για μακρά περίοδο. Είναι θετικό όμως από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι παρατηρείται διεθνώς αλλά και στην κυπριακή οικονομία, σημαντική μείωση του πληθωρισμού, ως απότοκο της περιοριστικής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής από τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντίστοιχα. Πιο συγκεκριμένα, ενώ ο πληθωρισμός στην Κύπρο το 2022 ανήλθε στο 8.4%, το 2023 μειώθηκε στο 3.5% και προβλέπεται περαιτέρω επιβράδυνση το 2024 στο 2.5%.Θα ήθελα να σημειώσω ότι, για την άμβλυνση των επιπτώσεων από τον πληθωρισμό, η Κυβέρνηση εφάρμοσε δύο πακέτα στήριξης τόσο μέσω οριζόντων μέτρων όσο και με στοχευμένα  μέτρα προσωρινού χαρακτήρα, παρέχοντας, στο βαθμό του δυνατού, ένα δίκτυ προστασίας κυρίως για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Πότε υπολογίζεται να είναι έτοιμο το πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης;

Το Υπουργείο Οικονομικών, εφαρμόζοντας το προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει προβεί στις δέουσες ενέργειες, για ανάθεση σε ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα την ετοιμασία  ολοκληρωμένης μελέτης για τη μετεξέλιξη του νομοθετικού φορολογικού συστήματος μέσω της επερχόμενης Φορολογικής Μεταρρύθμισης.

Συγκεκριμένα, η υπό αναφορά μελέτη έχει ανατεθεί στο Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστήμιο Κύπρου για διάρκεια περίπου δύο ετών, με  τη μελέτη να αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2025.Θα ήθελα να τονίσω ότι, έχουμε ως Κυβέρνηση δεσμευτεί να εφαρμόσουμε ένα νέο φορολογικό σύστημα, το οποίο θα είναι ενθαρρυντικό προς το επιχειρείν και ταυτόχρονα να είναι κοινωνικά δίκαιο, να είναι στα πλαίσια των ευρωπαϊκών προτύπων και να στοχεύει στη μείωση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

Ποια νέα σχέδια έχει η κυβέρνηση, ώστε η Κύπρος να αποκτήσει και πάλι την αξιοπιστία της ως επενδυτικός προορισμός;

Ένας από τους κύριους στόχους αυτής της κυβέρνησης, είναι να επανακτήσει την αξιοπιστία της Κύπρου ως ένας ιδανικός επενδυτικός προορισμός και προς την κατεύθυνση αυτή γίνονται ήδη διάφορες ενέργειες. Κύριοι τομείς στους οποίους προσδοκάται η προσέλκυση επενδυτών είναι  ο τομέας της τεχνολογίας, της παιδείας και της υγείας.

Για παράδειγμα, έχει τεθεί σε εφαρμογή το Σχέδιο Προσέλκυσης Επενδύσεων και Ταλέντου, μέσω του οποίου παρέχονται διάφορα κίνητρα προς εταιρείες για να δραστηριοποιηθούν στην κυπριακή οικονομία.

Το σχέδιο αυτό ήδη έχει αποφέρει σημαντικά οφέλη. Έχει τεθεί επίσης σε εφαρμογή, Σχέδιο για τη σωστή εφαρμογή των κυρώσεων που εφαρμόζονται έναντι της Ρωσίας, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία Ενιαίας Μονάδας Κυρώσεων.

Πολύ σημαντικό θεωρώ επίσης το γεγονός ότι η Κύπρος πλέον βρίσκεται στην επενδυτική βαθμίδα από όλους τους Οίκους Αξιολόγησης, γεγονός που αξιολογείται πολύ θετικά από τούς επενδυτές και λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στις αποφάσεις τους για το που θα επενδύσουν.

Το γεγονός αυτό είναι, μεταξύ άλλων, απότοκο της ύπαρξης μακροοικονομικής σταθερότητας, η οποία αποτελεί κλειδί για μείωση της κινδύνων και της αβεβαιότητας, κάτι που αποτιμάται θετικά από τους επενδυτές.

Ποια νέα μεγάλα δημόσια έργα προγραμματίζει η Κύπρος τα επόμενα χρόνια;

Την παρούσα χρονική στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση συγκεκριμένου προγραμματισμού που περιλαμβάνει μεγάλα δημόσια έργα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της κυπριακής οικονομίας. Σημαντικός αριθμός έργων αφορά στην προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, της πράσινης μετάβασης, της δημόσιας υγείας, της εκπαίδευσης, των συγκοινωνιών και του πολιτισμού.

Ενδεικτικά έργα με μεγάλο προϋπολογισμό είναι, το νέο Κυπριακό Μουσείο, το Δικαστικό Μέγαρο Λευκωσίας, το νέο κτήριο του Γενικού Χημείου, έργα ψηφιοποίησης διαφόρων υπηρεσιών της κεντρικής κυβέρνησης, έργα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων καθώς και η κατασκευή και η ολοκλήρωση μεγάλων αυτοκινητόδρομων. Θα ήθελα να σημειώσω ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υλοποιήσει συγκεκριμένα έργα στη βάση των προτεραιοτήτων που έχουν τεθεί και στοχεύουν τόσο στην περαιτέρω ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, όσο και στην ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής του Κύπριου πολίτη.

Σε ποιους τομείς της οικονομίας  μπορεί να υπάρξει στενότερη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας; Ποιες πρωτοβουλίες θα λάβει η κυβέρνηση για διεύρυνση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας με την Ελλάδα;

Η Κυπριακή Δημοκρατία γενικά βρίσκεται σε πολύ στενή οικονομική συνεργασία με την Ελληνική Δημοκρατία και αυτό βεβαίως ισχύει διαχρονικά. Για παράδειγμα, ο κυριότερος εξαγωγικός προορισμός προϊόντων που παράγονται στην Κύπρο είναι η ελληνική αγορά, ενώ υπάρχει ταυτόχρονα ιδιαίτερη προτίμηση από την κυπριακή αγορά για τα ελληνικά προϊόντα.

Οι σχέσεις αυτές θα μπορούσαν να διευρυνθούν περαιτέρω και σε άλλους τομείς, όπως ο τομέας της ενέργειας, καθώς και της ναυτιλίας, όπου οι δύο χώρες βρίσκονται πολύ ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη. Επίσης σημαντικοί είναι οι τομείς της εκπαίδευσης και υγείας λόγω της αλληλοσύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών.

Για διεύρυνση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας με την Ελλάδα, πολύ σημαντικό θεωρώ τη θεσμοθέτηση Διακυβερνητικών Συνόδων Κύπρου – Ελλάδας, με την πρώτη να έχει πραγματοποιηθεί πρόσφατα.

Οι Σύνοδοι αυτοί αναμένεται να  ισχυροποιήσουν τους ήδη άρρηκτους δεσμούς των δύο χωρών, συντονίζοντας τα επόμενα βήματα σε διάφορα πεδία, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας. Η συνεργασία αυτή, θα συμβάλει επίσης στην ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας, γεγονός που αναμένεται να έχει σημαντικά οφέλη για τις δύο οικονομίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!