10.8 C
Nicosia
Sunday 5 January 2025 | 0:58

Τι σημαίνει η επίθεση με drone στη Μόσχα- Το ακριβό προάστιο που αποτέλεσε στόχο

Η Μόσχα έγινε στόχος μεγάλης κλίμακας επίθεσης με drones, για πρώτη φορά στον διάρκειας 15 μηνών πόλεμό της στην Ουκρανία. Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία, για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα επίθεσή της με drones εναντίον της Μόσχας, αλλά πρόσθεσε πως η αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε και τα οκτώ αυτά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Αν και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο για οκτώ drones, ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέβασαν σημαντικά τον αριθμό, υποστηρίζοντας ότι στην επίθεση συμμετείχαν περισσότερα από 30 drones.

Τρία από τα drones έπληξαν κτίρια στα νοτιοδυτικά της Μόσχας, αλλά δεν αναφέρθηκαν εκρήξεις. Σύμφωνα με το RBC, δύο κτίρια επλήγησαν κοντά στη Λενίνσκι Προσπέκτ στη νότια Μόσχα και ένα τρίτο στην πόλη Μοσκόφσκιι, κοντά στο αεροδρόμιο Βνούκοβο. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση, όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν.

Την ίδια ώρα οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυαν νέα επίθεση στο Κίεβο, με την ουκρανική πλευρά ωστόσο να αρνείται ότι εμπλέκεται άμεσα στην επίθεση που πραγματοποιήθηκε σήμερα εναντίον της Μόσχας. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντολιάκ, η Ουκρανία χαίρεται παρακολουθώντας τα γεγονότα. Ο ίδιος προέβλεψε αύξηση των επιθέσεων αυτών.

Τι σημαίνει η επίθεση

Η επίθεση εναντίον της Μόσχας πραγματοποιήθηκε μερικές εβδομάδες αφού το Κρεμλίνο επλήγη από επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Και για αυτή την επίθεση, η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία. Πάντως, η τελευταία επίθεση θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα νέο σημείο καμπής, σε μια σύγκρουση που το Κρεμλίνο έχει δηλώσει πολλές φορές ότι δεν θα απειλήσει ποτέ τις ζωές των απλών Ρώσων.

Αν και δεν αποδέχεται την εμπλοκή της, ο απόστρατος στρατηγός και συγγραφέας Μικ Ράιαν εκτιμάει ότι η Ουκρανία είναι πίσω από την επίθεση. «Οι σημερινές επιχειρήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από τη Μόσχα είναι μια απόδειξη της ολοένα μεγαλύτερης εμβέλειας της Ουκρανίας στη διεξαγωγή επιχειρήσεων κρούσης. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό ποιος πραγματοποίησε την επίθεση. Η επίθεση στη Μόσχα μπορεί να σχεδιάστηκε απευθείας από τους Ουκρανούς ή να χρηματοδοτήθηκε από αυτούς. Ή μπορεί να διεξήχθη από δυσαρεστημένους Ρώσους που εμπνεύστηκαν από την αντίσταση της Ουκρανίας ενάντια στον Πούτιν. Ανεξάρτητα από αυτό, αυτό το τελευταίο χτύπημα δείχνει πώς οι Ουκρανοί έχουν προσαρμόσει και επεκτείνει τις επιχειρησιακές και στρατηγικές τους δυνατότητες χτυπήματος από τον Φεβρουάριο του 2022», αναφέρει.

«Η στρατηγική προσαρμογή, τουλάχιστον θεωρητικά, θα πρέπει να στοχεύει στην αύξηση της στρατηγικής αποτελεσματικότητας της δύναμης που αναλαμβάνει να προχωρήσει σε τέτοιες αλλαγές. Αυτή η έννοια της στρατηγικής αποτελεσματικότητας είναι σημαντική κατά τη διερεύνηση της απόδοσης της Ουκρανίας στον πόλεμο. Συνεχώς καινοτομεί και προσαρμόζεται για να βελτιώσει τις επιδόσεις της έναντι του ρωσικού στρατού. Παράλληλα, διατηρεί και ενισχύει την παγκόσμια επιρροή και τις διπλωματικές της εκστρατείες», συνεχίζει.

Σύμφωνα πάντως με τον Ράιαν, η προσαρμοστικότητα γίνεται πιο δύσκολη από την εγγενή ακαταστασία των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μεγάλης κλίμακας πολεμικών επιχειρήσεων που απορροφούν μάζες δυναμικού και εθνικούς πόρους.

Ρουμπλιόφκα: Το προάστιο που αποτέλεσε στόχο και ο συμβολισμός του

Το εξέχον μέλος του ρωσικού κοινοβουλίου από τον κυβερνητικό συνασπισμό Ενωμένη Ρωσία Αλεξάντρ Χινστάι  δήλωσε πως τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν πάνω από το ακριβό προάστιο Ρουμπλιόφκα της Μόσχας, όπου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επίσημη κατοικία.

Σε καταχώρισή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram, ο Χινστάιν ανέφερε πως τα τρία drones καταρρίφθηκαν πάνω από τρία χωριά του Ρουμπλιόφκα, ένα από τα οποία βρίσκεται σε απόσταση μόλις 10 λεπτών με το αυτοκίνητο από την κατοικία του Πούτιν στο Νόβο-Ογκάριοβο.

Η ρωσική Ανακριτική Επιτροπή επιβεβαίωσε πως drones καταρρίφθηκαν πάνω από την περιφέρεια Οντιντσόφσκι, που περιλαμβάνει το Ρουμπλιόφκα.

Στο Ρουμπλιόφκα, μια συστάδα από αυστηρά φυλασσόμενες κοινότητες της ελίτ στα δάση δυτικά της Μόσχας, που περιλάμβαναν κάποτε μερικά από τα πιο ακριβά ακίνητα στον κόσμο, κατοικεί μεγάλο μέρος της ρωσικής πολιτικής, επιχειρηματικής και πολιτιστικής ελίτ.

Εκτός από τον Πούτιν, ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν λέγεται πως έχουν κατοικίες στο Ρουμπλιόφκα, όπως άλλωστε και πολλοί από τους πλουσιότερους παράγοντες των ρωσικών επιχειρήσεων.

Σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στο Telegram, ο επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν επέρριψε την ευθύνη για τις επιθέσεις των drones στο γεγονός ότι υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι ζουν στο προάστιο αυτό.

«Ποιος νοιάζεται αν αυτά τα drones πετάνε προς τα σπίτια σας στο Ρουμπλιόφκα! Ας καούν τα σπίτια σας», δήλωσε ο Πριγκόζιν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!