10.8 C
Nicosia
Sunday 5 January 2025 | 1:09

Ναυάγιο Τιτανικού: Τι βλέπουν και βιώνουν όσοι το επισκέπτονται (βίντεο)

Σε εξέλιξη η προσπάθεια διάσωσης των πέντε επιβατών του τουριστικού υποβρυχίου που κατευθυνόταν στο ναυάγιο του Τιτανικού με την ευχή όλων να είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται εν ζωή και θα επιτευχθεί η διάσωση τους. Κανείς δεν ξέρει αν το υποβρύχιο έφτασε στον προορισμό του και αν οι επιβάτες βρίσκονται κοντά στο κουφάρι του θρυλικού υπερωκεάνιου περιμένοντας τους διασώστες τους.

Τι συνθήκες βιώνουν και τι άλλο εκτός από το ναυάγιο υπάρχει εκεί; Οι αποστολές εξερεύνησης που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αποκαλύψει μια σειρά από ενδιαφέροντα στοιχεία.

* Το ναυάγιο του Τιτανικού βρίσκεται σε βάθος 3,800 μέτρων στο Βόρειο Ατλαντικό σε απόσταση περίπου 500 χλμ. από το νησί Νέα Γη του Καναδά.

* Το πλοίο είχε σπάσει σε δύο μέρη λίγο πριν την βύθιση του, τη πλώρη και τη πρύμνη, που απέχουν στον πυθμένα μεταξύ τους 600 μέτρα.

* Τα δύο μέρη του πλοίου συγκρούστηκαν στον πυθμένα της θάλασσας με μεγάλη ταχύτητα. Υπολογίζεται ότι η πρύμνη συγκρούστηκε με τον πυθμένα με ταχύτητα περίπου 80 χλμ./ώρα με αποτέλεσμα να διαλυθεί ενώ η πλώρη έφτασε με μικρότερη ταχύτητα (περίπου 50 χλμ.ώρα) και δεν διαλύθηκε αλλά παραμορφώθηκε από τη σύγκρουση.

* Κομμάτια του πλοίου αλλά και διάφορα αντικείμενα είναι διασκορπισμένα σε μια έκταση 5-8 χλμ. γύρω από το ναυάγιο.

* H θερμοκρασία του νερού στο σημείο που βρίσκεται το ναυάγιο του Τιτανικού είναι κατά μέσο όρο μείον 1-2 βαθμούς Κελσίου.

* Η πίεση του νερού στο σημείο που βρίσκεται το ναυάγιο του Τιτανικού είναι περίπου 400 ατμόσφαιρες. Ο άνθρωπος μπορεί να επιζήσει χωρίς τεχνητά μέσα σε πίεση νερού περίπου 100 ατμόσφαιρων.

* Διαπιστώθηκε ότι στο ναυάγιο έχει δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα που αποτελείται από περίπου 30 είδη θαλάσσιων ζώων και οργανισμών μεταξύ των οποίων γαρίδες, καβούρια και ανεμώνες έχοντας δημιουργήσει μια συμβιωτική αποικία. Η απαραίτητη ενέργεια για την διατήρηση αυτής της αποικίας, προέρχεται από την οξείδωση του ατσάλινου κουφαριού του πλοίου από βακτήρια. Ένα από τα είδη βακτηρίων που αναγνωρίστηκαν στο πλοίο ήταν καινούριο είδος και ονομάστηκε Halomonas titanicae, ή «αλομονάδα του Τιτανικού». Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι το πλοίο σταδιακά να οξειδώνεται σε σκουριά και αναμένεται τελικά να καταρρεύσει σε 20 με 30 χρόνια. Υπολογίζεται ότι το κουφάρι χάνει 100-300 κιλά μετάλλου ημερησίως από τα μικρόβια που το… τρώνε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!