6.8 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2025 | 23:02

Κορωνοϊός: Στα όρια η αντοχή του συστήματος υγείας

Με τα νέα από τις δοκιμές των φαρμακευτικών εταιρειών αν δίνουν ένα αέρα αισιοδοξίας στη μάχη κατά της πανδημίας παγκοσμίως, και την επιδημιολογική κατάσταση να βελτιώνεται ελαφρώς έπειτα από την λήψη μέτρων σε χώρες της Ευρώπης, στη Γερμανία για παράδειγμα επιβραδύνεται ο ρυθμός αύξησης των ημερήσιων μολύνσεων ενώ στη Γαλλία έχει καταγραφεί πτώση του αντίστοιχου αριθμού, στην Ελλάδα η κατάσταση φαίνεται να παίζεται στα νοσοκομεία.

Καταγράφοντας σταθερά μεγάλο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων, η μάχη της πανδημίας στη χώρα μας δίνεται στις ΜΕΘ καθώς το σύστημα υγείας δοκιμάζεται από τον μεγάλο αριθμό νοσηλειών και διασωληνωμένων ασθενών.

Χθες στη χώρα μας καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοϊό που δίνουν μάχη σε ΜΕΘ. Συνολικά 400 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και άλλοι 3.527 βρίσκονται στα νοσοκομεία παλεύοντας για να μην μπουν σε ΜΕΘ.

Ασφυκτιούν οι ΜΕΘ

Έπειτα από δέκα ημέρες υπό καθεστώς lockdown, οι αριθμοί δεν φαίνεται να πέφτουν. Τα ημερήσια κρούσματα εξακολουθούν να αυξάνονται, αν και έχουν κόψει ταχύτητα, ενώ διασωληνωμένοι και θάνατοι συνεχίζουν να δίνουν «μαύρα» ρεκόρ. Οι δύο αυτές παράμετροι άλλωστε αναμένεται να πέσουν χρονικά αργότερα καθώς βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά σε δεύτερο χρόνο. Ούτως ή άλλως όμως δεν φαίνεται κάποια δραστική μείωση στα ημερήσια κρούσματα που να δημιουργεί ελπίδες για δραστική μείωση στους διασωληνωμένους και τις ανθρώπινες απώλειες στο επόμενο διάστημα.

Έτσι αναδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντική η εβδομάδα που διανύουμε καθώς αφενός θα δοκιμάσει τις αντοχές του ΕΣΥ, αφετέρου θα δείξει κατά πόσο σημειώνεται όντως κάμψη στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων που με την σειρά της θα επηρεάσει τους υπόλοιπους δείκτες, δίνοντας ταυτόχρονα ανάσα στα νοσοκομεία και το υγειονομικό προσωπικό.

Να σημειωθεί ότι η Θεσσαλονίκη έχει μόνο10 κλίνες ΜΕΘ κενές και η Αττική μόνο 64 για ασθενείς με κορωνοϊό, αριθμοί που καθιστούν αναγκαία την αποκλιμάκωση των παραμέτρων που ορίζουν την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

Αναλυτικότερα, και σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, σε όλη τη χώρα λειτουργούν συνολικά 1.177 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 914 είναι κατειλημμένες και 263 κενές (ποσοστό 22%), σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 588. Από αυτές, 463 είναι κατειλημμένες και 125 κενές (ποσοστό 21%). Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 589, οι 451 είναι κατειλημμένες και οι 138 κενές (ποσοστό 23,5%).

Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 192. Από αυτές, 182 είναι κατειλημμένες και 10 κενές (ποσοστό 5%).

Στα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 212. Από αυτές, 148 είναι κατειλημμένες και 64 κενές (ποσοστό 30%).

Κυλιόμενα lockdown έως την άνοιξη;

Σχολιάζοντας την επιδημιολογική κατάσταση της Ελλάδας, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την σταδιακή άρση των περιορισμών, να σταματήσει αυτή η τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας ώστε να υπάρχει διαθεσιμότητα σε απλές κλίνες αλλά και σε ΜΕΘ.

Αναφερόμενος στην πίεση του συστήματος υγείας, ο κ. Σύψας εξήγησε ότι μπορεί τα κρούσματα να έχουν πέσει κάτω από 3.000 ωστόσο υπάρχουν πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία, όπως είναι ο υπερδιπλασιασμός του δείκτη των θετικών κρουσμάτων στο 10% (από όσους ελέγχονται νοσούν το 10%) τη στιγμή που το όριο ασφαλείας σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι το 4%.

Σύμφωνα με τον καθηγητή σε ορισμένες περιοχές ο δείκτης αυτός φτάνει ακόμη και στο 19%. Επιπλέον ο δείκτης R βρίσκεται σταθερά πάνω από το 1, μεταξύ 1,2 και 1,4.

Ο κ. Σύψας αναφέρθηκε επίσης στη μείωση του μέσου όρου ηλικίας των διασωληνωμένων ασθενών από τα 75 στα 65, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο συνέβη και στην Ιταλία. «Βλέπουμε τραγικές εικόνες στα νοσοκομεία, έρχονται 50ρηδες και δεν μπορούν να ανασάνουν», «δεν είναι καθόλου αστείο, ο ιός δείχνει τα δόντια του και έχει πολύ άσχημο πρόσωπο», τόνισε ο καθηγητής.

Ο εγκλεισμός, τόνισε, είναι το μόνο ισχυρό όπλο το οποίο έχουμε, τα δοκιμάσαμε όλα και απέτυχαν και πρόσθεσε ότι προσωπικά δεν πιστεύει ότι στις 30 Νοεμβρίου θα είναι τόσο καλά τα στοιχεία για να σταματήσει το lockdown. Ο Μάρτιος, πρόσθεσε έδειξε ότι ο εγκλεισμός ρίχνει απότομα την επιδημία και αυτό το όπλο θα χρησιμοποιηθεί όσο χρειαστεί για να τεθεί σε έλεγχο η πανδημία.

Ακόμη και αν ανοίξουμε σημείωσε ο κ. Σύψας θα υπάρξει ξανά κλείσιμο μετά από μια ή δύο εβδομάδες και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν δύσκολο χειμώνα και για κυλιόμενα lockdwon έως την άνοιξη.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!