4.8 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2025 | 23:45

Άντονι Μπλίνκεν: Το παρασκήνιο των επισκέψεων του σε Ελλάδα και Τουρκία

Ο Άντονι Μπλίνκεν ολοκληρώνει σήμερα (21/02) την επίσκεψη του στην Αθήνα αφού προηγήθηκε το ταξίδι του στην Τουρκία. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε ως στόχο να προτείνει στις δύο χώρες να παράσχουν όπλα στην Ουκρανία προκειμένου το Κίεβο να καταφέρει να κερδίσει την Μόσχα.

Πέρα όμως από την Ουκρανία, ο δεύτερος μεγάλος στόχος του Αμερικανού ΥΠΕΞ, ήταν να παρατηρήσει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η χρονική συγκυρία ήταν η κατάλληλη για την Αθήνα κυρίως λόγω της αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οπότε η Ελλάδα είχε την ευκαιρία να προωθήσει τον ρόλο της ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τι κέρδισε η Ελλάδα από την επίσκεψη Μπλίνκεν

Όταν η συζήτηση μεταξύ Μητσοτάκη – Μπλίνκεν έφτασε στον Ουκρανικό Πόλεμο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε «Όπως ξέρετε, η Ελλάδα έχει υποστηρίξει πλήρως την Ουκρανία και με στρατιωτική βοήθεια και έχουμε στείλει, υπό κάθε δυνατή μορφή, μαζί με τους συμμάχους μας, το σήμα ότι αυτή η άσκηση βίας δεν είναι αποδεκτή από δημοκρατικές χώρες».

Από την πλευρά του, ο Μπλίνκεν επανέλαβε την ανάγκη στήριξης του Κιέβου με την αποστολή εξοπλισμού μέχρι να νικήσει η Ουκρανία την Μόσχα, ωστόσο δεν υπάρχει καμία πίεση για το θέμα αυτό προς τη χώρα μας.

Ο λόγος είναι ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έστειλε υλικό και πυρομαχικά στην ουκρανική πρωτεύουσα, ενώ για την ώρα εκκρεμεί μόνο η ολοκλήρωση της ανταλλαγής των Τεθωρακισμένων BMP-1 με τα Marder.

Από την άλλη σήμερα (21/02) κηρύσσεται η έναρξη του 4ου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έκανε λόγο για ένα «όχημα» που πραγματικά ενισχύει περαιτέρω την εταιρική σχέση των δύο χωρών σε διμερές επίπεδο, αλλά και το έργο που κάνουν από κοινού στην περιοχή και στον κόσμο.

Στο πλαίσιο αυτού, Ελλάδα και ΗΠΑ αναμένεται να συνομιλήσουν για την πρόθεση τους να εμβαθύνουν περαιτέρω τη διμερή στρατηγική συνεργασία τους, ακρογωνιαίος λίθος της οποίας είναι η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον επενδύσεις, όπως αυτές που έχουν ήδη γίνει στις αεροπορικές βάσεις της Λάρισας και της Σούδας, στον ναύσταθμο της Σούδας και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Επί τάπητος εκτιμάται επίσης ότι θα τεθούν και τα εξοπλιστικά προγράμματα, με την Αθήνα να αναμένει την επίσημη αμερικανική απάντηση για τα F-35 και να εκφράζει ανοιχτά το ενδιαφέρον της για νέα μεταγωγικά C-130J. 

Το «Ευχαριστώ» σε Μητσοτάκη για την βοήθεια στην Τουρκία

Πέρα όμως από αυτά, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για την άμεση βοήθεια που εξασφάλιστη στην Τουρκία στην δύσκολη στιγμή που πέρασε. Οι δυο τους σημείωσαν την σημασία που έχει και για τις δύο πλευρές η εξασφάλιση της ισορροπίας στην Ανατολική Μεσόγειο σε μία κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία.

Από την άλλη, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι σταθερή θέση της Ελλάδος και γνώμονας της πολιτικής της ήταν και παραμένει η ειρηνική επίλυση των διαφορών και οι σχέσεις καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Στο δείπνο εργασίας παρακάθισαν από την ελληνική πλευρά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος, η πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα, καθώς και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά την συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν

«Η ισχυρή σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας» υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα μας.

Ο υπουργός ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την περιφερειακή ηγεσία της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς υποστήριξής της στην Ουκρανία και του ρόλου της ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου.

Συζήτησαν για τον τραγικό σεισμό στην Τουρκία και την δέσμευση για την υποστήριξη των πληγέντων. Οι δυο πλευρές συζήτησαν τη δέσμευσή τους ως ισχυρών νατοϊκών συμμάχων στη δημοκρατία, στην ειρήνη και στην ευημερία».

Τι εξασφάλισε η Τουρκία

Πριν την επίσκεψη του στην Ελλάδα, ο Άντονι Μπλίνκεν βρισκόταν στην Τουρκία, οπού είδε από κοντά το μέγεθος των καταστροφών που άφησαν πίσω τους οι σεισμοί στην Τουρκία. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συνάντησε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ προανήγγειλε νέα βοήθεια 100 εκατομμυρίων δολαρίων για τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας που μετρά πάνω από 42.000 νεκρούς. Σε ότι αφορά τα αεροσκάφη F-16, o Μπλίνκεν ανέφερε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη προτείνει στο Κογκρέσο την έγκριση τους.

Ακόμη, ανέφερε ότι είναι «εθνικό συμφέρον και συμφέρον ασφαλείας» για την κυβέρνηση της Ουάσιγκτον η αναβάθμιση όσων τέτοιων μαχητικών αεροσκαφών έχει ήδη η Τουρκία. Από την άλλη, εξήγησε ότι δεν μπορεί να δώσει χρονοδιάγραμμα για το «ξεπάγωμα» της διαδικασίας, αλλά διαβεβαίωσε και πάλι ότι ο Λευκός Οίκος είναι σε επαφή με το Κογκρέσο. 

Τι μέλλει γενέσθαι με το θέμα της Σουηδίας και του ΝΑΤΟ.

Μετά από τα μαχητικά τέθηκε το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ που ναι μεν δεν παίζει ρόλο για την Τουρκία προς το παρόν, αλλά ενδιαφέρει ιδιαίτερα την αμερικανική κυβέρνηση.

Γι’ αυτό και στις τουρκικές αιτιάσεις που αφορούν τη Σουηδία, γιατί η ένταξη της Φιλανδίας μπορεί να προχωρήσει κανονικά, αλλά η χώρα δεν επιθυμεί να προχωρήσει μόνη της, δηλαδή ότι πρέπει να κάνει συγκεκριμένα βήματα για να καμφθούν οι τρομοκρατικές ανησυχίες της Άγκυρας, ο Μπλίνκεν απάντησε ότι αυτά έχουν ήδη γίνει.

Όπως είπε χαρακτηριστικά από την μεριά τους οι δύο χώρες έχουν τηρήσει τους όρους του μνημονίου που έχουν υπογράψει με την Τουρκία, ενώ επεσήμανε ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν είναι διμερές ζήτημα. Η αλήθεια είναι ότι η Ουάσιγκτον περίμενε τη σχετική καθυστέρηση μέχρι την επόμενη σύνοδο της Συμμαχίας, αλλά φαίνεται αποφασισμένη να έχει λύσει οριστικά το ζήτημα πριν τη διενέργεια της.

Γιατί ο Μπλίνκεν καθυστέρησε να επισκεφθεί την Τουρκία

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Τουρκία είχε προγραμματιστεί εδώ και αρκετό καιρό, αλλά είχε μείνει στα χαρτιά λόγω της εκτράχυνσης των σχέσεων των δύο χωρών, με αφορμή την τουρκική αγορά συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας από τη Ρωσία.

Η χώρα του Βλαντιμίρ Πούτιν και η σχέση συνεργασίας, που έχει επίσημα και από την πίσω πόρτα λόγω των δυτικών κυρώσεων για τον ρωσικό πόλεμο στα ουκρανικά εδάφη με τον Ερντογάν, θα συνεχίσει να αποτελεί πηγή ανησυχίας για τον Τζο Μπάιντεν και το επόμενο χρονικό διάστημα. 

Πηγή: In.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!