12.8 C
Nicosia
Sunday 5 January 2025 | 9:15

«Πικραίνει» η τιμή της ζάχαρης – Απειλή για τον πληθωρισμό τροφίμων

Κρίσιμη απειλή για τον παγκόσμιο πληθωρισμό τροφίμων γίνεται η τιμή της ζάχαρης, που έχει εκτιναχθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Οι τιμές της επεξεργασμένης ζάχαρης έχουν φθάσει σε υψηλό δεκαετίας και πλέον τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ μόνον τον Μάρτιο έκαναν άλμα 11%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη
μηνιαία άνοδο από το 2021.

Την περασμένη εβδομάδα επίσης έκαναν νέο άλμα της τάξης του 5%. Βασική αιτία αυτής της αλματώδους πορείας είναι η στενότητα προσφοράς από την Ινδία -από τους κορυφαίους παραγωγούς στον κόσμο-, που έχει μειώσει κατακόρυφα τις εξαγωγές της μετά το κύμα βροχοπτώσεων που έπληξε τις καλλιέργειες ζαχαροκάλαμου.
Οι εξαγωγές από την Ινδία εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένες σχεδόν κατά το ήμισυ, σε 6 εκατομμύρια τόνους στο δωδεκάμηνο που ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο. Στο αντίστοιχο περσινό διάστημα οι εξαγωγές της Ινδίας ήταν περίπου 11 εκατομμύρια τόνοι, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg,  την επόμενη σεζόν η εξαγωγική παραγωγή μπορεί να πέσει ακόμη περισσότερο, στα 4 εκατομμύρια τόνους.

Εάν η χώρα εξάγει λιγότερο ζαχαροκάλαμο την επόμενη σεζόν, «οι τιμές θα πρέπει να αυξηθούν για να εξαχθεί ζάχαρη από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου», λέει ο Ενρίκε Αλκαμάιν, αναλυτής της Tropical Research Services. Την ίδια ώρα, η μεγαλύτερη παραγωγός στον κόσμο, η Βραζιλία, αναμένει μεν μεγαλύτερη σοδειά ζαχαροκάλαμου φέτος, οι βροχές όμως καθυστέρησαν και εκεί τη συγκομιδή. Η παραγωγή στην Ταϊλάνδη, επίσης κορυφαία εξαγωγό, αναμένεται και εκείνη φέτος χαμηλότερη των προβλέψεων.

Χρήση για βιοκαύσιμα

Η σταθερή αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης και η μείωση των αποθεμάτων έχουν κάνει τις προμήθειες από την Ινδία ακόμη πιο κρίσιμες για την παγκόσμια αγορά. Η πτώση τους εκτός από τη χαμηλότερη παραγωγή οφείλεται και στη μεγαλύτερη χρήση του ζαχαροκάλαμου για βιοκαύσιμα.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντα Μόντι εφαρμόζει ένα επιθετικό πρόγραμμα βιοκαυσίμων που εκτρέπει τις καλλιέργειες ζαχαροκάλαμου στην παραγωγή αιθανόλης. Η κυβέρνηση βασίζεται σ’ αυτό το πρόγραμμα τόσο για να μειώσει το ενεργειακό κόστος (με την απεξάρτηση από τις εισαγωγές πετρελαίου) όσο και για να προωθήσει την πράσινη μετάβαση.

Αυτή τη σεζόν, η κυβέρνηση Μόντι σχεδιάζει να εκτρέψει 5 εκατομμύρια τόνους ζάχαρης για την παραγωγή αιθανόλης, από 3,6 εκατομμύρια τόνους έναν χρόνο νωρίτερα. Ο τελικός στόχος είναι να εκτραπούν 6 εκατομμύρια τόνοι ετησίως προς την παραγωγή καυσίμων έως το 2025.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!