Η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί τα επόμενα πέντε χρόνια με τον πιο αδύναμο ρυθμό της εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, με τις ανεπτυγμένες να βρίσκονται σε υποτονική δραστηριότητα λόγω των υψηλών επιτοκίων, προειδοποίησε την Πέμπτη η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 3%, που πρόκειται για τη χαμηλότερη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη ανάπτυξης από το 1990, δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε ομιλία της στην Ουάσιγκτον. Συγκριτικά, ο μέσος όρος τις δύο τελευταίες δεκαετίες ανέρχεται στο 3,8%.
Για το 2023, προβλέπει ανάπτυξη κάτω του 3%. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ιανουαρίου, αναμένεται ανάπτυξη 2,9% για φέτος. Πέρυσι η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3,4% το 2022.
Οι απαισιόδοξες προοπτικές ανάπτυξης έρχονται παρόλο που οι αγορές εργασίας αποδείχθηκαν «εκπληκτικά ανθεκτικές», οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν ισχυρές στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες και η Κίνα ανοίγει ξανά την οικονομία της.
Οι αναδυόμενες οικονομίες στην Ασία αποτελούν ένα «φωτεινό σημείο» για τη δυναμική της ανάπτυξης. Το ΔΝΤ αναμένει ότι η Ινδία και η Κίνα το 2023 θα αντιπροσωπεύουν το ήμισυ της παγκόσμιας ανάπτυξης.
«Μέχρι στιγμής, έχουμε αποδείξει ότι είμαστε ανθεκτικοί ορειβάτες», είπε η Γκεοργκίεβα. «Αλλά όμως έχουμε μπροστά μας μια πιο απότομη ανάβαση. Η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρωζώνη, όπου τα υψηλότερα επιτόκια επιβαρύνουν τη ζήτηση», εξήγησε, προσθέτοντας ότι περίπου το 90% των ανεπτυγμένων οικονομιών αναμένεται να δουν μείωση του ρυθμού ανάπτυξής τους φέτος.
Οι κεντρικές τράπεζες έχουν αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια για να τιθασεύσουν τον υψηλό πληθωρισμό. Ενώ όμως τα υψηλά επιτόκια πλήττουν στη ζήτηση, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν την μάχη κατά του πληθωρισμού και τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, υποστήριξε η Γκεοργκίεβα. Ο δομικός πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι «επίμονα υψηλός» εν μέρει επειδή πολλές χώρες έχουν στενές αγορές εργασίας.
«Δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή ανάπτυξη χωρίς σταθερότητα τιμών, ούτε χωρίς χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Και αυτές τις μέρες, και οι δύο χρειάζονται την προσοχή των υπευθύνων χάραξης πολιτικής», είπε επίσης.
Η μάχη κατά του πληθωρισμού έχει γίνει «πιο πολύπλοκη» λόγω της πίεσης που ασκείται στους τραπεζικούς τομείς στις ΗΠΑ και την Ελβετία. Οι αναταράξεις στον τραπεζικό κλάδο υπενθύμισαν ότι είναι δύσκολο να γίνει γρήγορα μια μεγάλη αλλαγή, πηγαίνοντας από μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλών επιτοκίων και άφθονης ρευστότητας σε μια περίοδο με πολύ υψηλότερα επιτόκια και περιορισμένη ρευστότητα, σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.