6.8 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2025 | 22:57

Μητσοτάκης: Έρχεται νέο ενιαίο μισθολόγιο για το Δημόσιο το 2024

Aiσιόδοξος ότι τα χειρότερα έχουν περάσει σε ό,τι αφορά την ακρίβεια εμφανίσθηκε στη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου με αντικείμενο την οικονομία, την ανάπτυξη και την αγορά εργασίας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι αναμένει περαιτέρω αποκλιμάκωση, ενώ ερωτηθείς για την αύξηση του κατώτατου μισθού ο πρωθυπουργός απέφυγε να προσδιορίσει το ύψος της, είπε, όμως, ότι «θα είναι σημαντική» και έσπευσε να αποσυνδέσει αυτή την αύξηση από το χρόνο των εκλογών. Για μια ακόμη φορά απέφυγε να προσδιορίσει ημερομηνία για τις κάλπες και επιτιθέμενος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι η κυβέρνησή του επέστρεψε στη μεσαία τάξη αυτά που της είχε πάρει η κυβέρνηση Τσίπρα. Πάντως, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι στην ερώτηση “ποιο είναι το πρώτο πρόβλημα που σας απασχολεί” θα απαντούσε η ακρίβεια. «Δεν υπάρχει αμφιβολία. Εχουν γίνει πολλά, αλλά αρκετοί συμπολίτες μας περνούν δύσκολα». Παράλληλα, σημείωσε ότι στους μισθούς έχουν γίνει πολλά, αλλά μπορούμε καλύτερα και εξήγγειλε ότι θα έχουμε νέο, ενιαίο μισθολόγιο για το Δημόσιο το 2024. 

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη:

Η πρώτη ερώτηση, αφορούσε την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια και τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι δεν κάνει αρκετά η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι πρωτίστως λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, η παγκόσμια οικονομία απαίτησε παρέμβαση και δεν εξαιρείται η ευρωζώνη, αυξήθηκαν τα επιτόκια και οι χώρες έκαναν ό,τι τους επέτρεπε ο προϋπολογισμός τους. Οι τιμές μπορεί να είναι ακόμη υψηλές, αλλά τα τελευταία στοιχεία δείχνουν αποκλιμάκωση, οι τιμές στα τρόφιμα είναι το πρώτο μας μέλημα. Η κυβέρνηση απάντησε με μια σειρά μέτρων που στήριξαν το διαθέσιμο εισόδημα και μπορέσαμε να απενεργοποιήσουμε μια σειρά από πληθωριστικές βόμβες και πρώτα τα μέτρα για το ρεύμα. Και στις τιμές στα σούπερ μάρκετ έχουν γίνει σημαντικά. Θα θυμίσω ότι το καλάθι του νοικοκυριού που λοιδωρήθηκε, πρόσφατα κι άλλες χώρες όπως η Γαλλία ανακοίνωσαν ότι σκέφτοναι κάτι ανάλογο. Και έρχεται τον Φεβρουάριο, με ποσό κοντά στα 600 εκατ. ποσό που έρχεται από τη φορολόγηση των υπερκεδρών των διϋλιστηρίων. Ρωτήσατε για την αισχροκέρδεια- ο έλεγχος στην αγορά δεν είναι απλό πράγμα, αλλά έχουμε πλέον εργαλεία για να κάνουμε περισσότερα. Και η ΔΙΜΕΑ είναι ένα εργαλείο που μας επιτρέπει να κάνουμε περισσότερα από το παρελθόν.

Σε ερώτηση για το αν σκοπεύει να κάνει κάτι παραπάνω η κυβέρνηση για την πατάξη της αισχροκέρδειας, ο πρωθυπουργός είπε ότι πάντα στην αγορά θα υπάρχουν κάποιοι που θα θέλουν να βγάλουν περισσότερα σε βάρος των νοικοκυριών. Το Καλάθι του νοικοκυριού προσέφερε διαφάνεια και συγκρισιμότητα που δεν ήταν εύκολο να γίνει στο παρελθόν. Και οι καταναλωτές είναι περισότερο ευαισθητοποιημένοι. Εχουμε ελεγκτικούς μηχανισμούς, θα δούμε και περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, εφόσον δεν έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις στην αγορά ενέργειας, πιστεύω ότι τα χειρότερα για τις τιμές στο ράφι, το έχουμε δει.

Πριν τις εκλογές είχατε υποσχεθεί μείωση φόρων– το κάνατε για τους άμεσους φόρους και όχι τους έμμεσους. Θα δούμε εφόσον κερδίσετε τις εκλογές, μείωση και τους έμμεσους φόρους, ήταν η επόμενη ερώτηση. “Κάποιους φόρους τους μειώσαμε και περισσότερο από όσο είχαμε πει, μειώθηκαν φόροι που δεν το είχαμε πει στο πρόγραμμά μας, μειώσαμε και στο κεφάλαιο, στις επιχειρήσεις, υπήραν όμως μειώσεις και στους έμμεσους φόρους, ενδεικτικά στις μεταφορές, στην εστίαση, στα γυμναστήρια, μια σειρά παρεμβάσεις για τους αγρότες, που μας βοήθησαν να συγκρατηθούν οι τιμές και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα. Είμαστε απολύτως συνεπείς στην προεκλογική μας δέσμευση, νέες μειώσεις θα συζητηθούν βάσει του σχεδίου που θα έχουμε για την επόμενη τετραετία, δεν θέλω να το συζητήσω σήμερα. Καταληκτικά να τονίσω ότι όλες οι μειώσεις φόρων σεβάστηκαν την ανάγκη της χώρας για δημοσιονομική πειθαρχία, ουδέποτε βάλαμε σε κίνδυνο την οικονομία, είχαστε σίγουροι ότι τον επόμενο χρόνο θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Η μείωση των έμμεσων φόρων δεν έφτασε -σε χώρες που ακολούθησαν τέτοια πολιτική- στον τελικό καταναλωτή. Επιστρέψαμε στη μεσαία τάξη αυτά που πήρε η κυβέρνηση Τσίπρα.

Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες οι συνεργάτες σας λένε ότι η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία της αύξησης των μισθών. Πώς θα γίνει αυτό όταν δεν ισχύουν συλλογικές διαπραγματεύσεις; Αρκεί παρότρυνση από σας; Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα καλύψει τις απώλειες εισοδημάτων; Η επιτάχυνση προδίδει και τον χρόνο των εκλογών;

-Η 1η Απριλίου είναι μια απολύτως εύλογη περίοδος να γίνει η αύξηση του κατώτατου μισθού- ξεκινά και η τουριστική περίοδος. Η αύξηση των μισθών σχετίζεται με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Θα το ζητήσει και η ίδια η αγορά εργασίας – πάρτε για παράδειγμα τον τουρισμό, απευθύνεται σε υψηλότερα εισοδήματα, απαιτεί καλύτερα εκπαιδευμένους. παραπονιούνται οι εργοδότες ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους, τους λέω πληρώστε καλύτερα. Δεν μας ενδιαφέρει να προσφέρουμε οποιαδήποτε δουλειά, θέλουμε να είναι σταθερές και να προσφέρουν καλύτερους μισθούς και γι’ αυτό θεσμοθετούμε κίνητρα για δουλειές πλήρους απασχόλησης. Για τον κατώτατο μισθό θα πω ότι η αύξηση που νομοθετήσαμε είναι σημαντική, είμαστε από τα 650 στα 713 και αναμένεται μία ακόμη- δεν μπορώ ακόμη να εξαγγείλω, πιστεύω ότι θα είναι σημαντική αύξηση. Για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, έχετε μερικώς δίκιο. Ο κλάδος του τουρισμού έχει συμβάσεις και εμείς θέλουμε να ενθαρρύνουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Για τους νέους και τις γυναίκες η ανεργία δεν αποκλιμακώθηκε. Τι θα κάνετε γι’ αυτό;

Αυτό δεν υποστηρίζεται από τα στοιχεία που έχουμε. Η μείωση είναι σημαντική. Υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά εργασίας, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, υπάρχουν τομείς που είναι μάλιστα σημαντικές οι ελλείψεις παρότι η ανεργία είναι στο 11.2%. Ειδικά στον πρωτογενή τομέα. Είναι δομικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα- κάνουμε διακρατικές συμφωνίες με χώρες όπως η Αίγυπτος, ώστε να φέρνουμε εργαζόμενους για να δουλεύουν στον πρωτογενή τομέα. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η κατάρτιση και επανακατάρτιση του εργατικού μας δυναμικού ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για την αγορά εργασίας. Αρκετοί νέοι επιλέγουν αντί για πανεπιστήμια να πάνε σε δημόσια ΙΕΚ, ξέρουν ότι έτσι θα μπορούν να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας.

Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων και αν πρόκειται να τα λάβουν όλοι και όχι μόνο εκείνοι που προσέφυγαν στα δικαστήρια με δεδομένο ότι αναμένεται να υπάρξει μεγάλο δημοσιονομικό περιθώριο

-Είμαστε ακόμη στον πρώτο μήνα του χρόνου, δεν έχουμε ακόμη εικόνα για τα δημοσιονομικά δεδομένα πριν από τον Φεβρουάριο, μια τέτοια συζήτηση είναι πρόωρη. Πριν σπεύσουμε να μιλήσουμε για το επόμενο μέτρο της κυβέρνησης ας αναλογιστούμε πόσο σημαντικές είναι οι παρεμβάσεις που ήδη έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση. Υπάρχει το market pass. Συνιστώ λίγη υπομονή και αυτοσυγκράτηση, είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία του προϋπολογισμού, αλλά αν κάτι με δίδαξε η ζωή τα τελευταία 3,5 χρόνια είναι ότι οι κρίσεις καραδοκούν. Πρέπει να κρατάμε δημοσιονομικές εφεδρείες και να τις δαπανάμε όταν είμαστα σίγουροι ότι δεν θα χρειαστούμε περισσότερα μέτρα.

Για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

-Η Κύπρος και η Πορτογαλία δεν πέρασαν από τέταρτο μνημόνιο, ούτε κινδύνευσαν να βρεθούν εκτός ευρωζώνης. Εχουμε επιτύχει 11 αναθαθμίσεις, είμαστε ένα σκαλοπάτι πριν την ανάπτυξη της επενδυτικής βαθμίδας, θεωρώ ότι είναι απολύτως εφικτό να γίνει μέσα στο 2023. Βεβαίως οι επενδυτικοί οίκοι περιμένουν να δουν τι θα γίνει στις εκλογές. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα γίνει. Αν από τις εκλογές προκύψει αστάθεια και άλλο πρόγραμμα, δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με κυάλι.

-Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας, το είδα και πρόσφατα στο Νταβός. Υπάρχουν προβλήματα στην ελληνική οικονομία, υπάρχει μερίδα, μεγάλη, των συμπολιτών μας που τα βγάζει πέρα δύσκολα. Αν ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν χαμηλότερος δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε πολιτική στήριξης. Για το ταμείο ανάκαμψης και τη μεσαία επιχειρηματικότητα, όταν μιλάμε για 31 δισ. είναι λάθος να πιστεύουμε ότι πάνε μόνο σε λίγους και προνομιούχους. Για παράδειγμα, όταν χρηματοδοτούμε το “ανακαινίζω” στηρίζουμε κατά κανόνα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης πάνε στο σύνολο της επιχειρηματικότητας.

Εξακολουθούν να ισχύουν μέτρα της περιόδου των μνημονίων- για παράδειγμα, τα μέλη των δ.σ. των ανωνύμων εταιρειών δεσμεύονται με την προσωπική τους περιουσία σε περιπτώσεις χρεών και νέες επιχειρήσεις είτε να αναζητούν μέλη, είτε να συγκροτούν σχεδόν εικονονικά δ.σ. Γιατί δεν καταργούνται τέτοια μέτρα;

-Θέλουμε η νομοθεσία να μην αποκλίνει από όσα ισχύουν σε άλλες χώρες.

Το έλλειμα τρεχουσών συναλλαγών είναι στα 17,5 δισ. και προβλέπεται κι άλλη αύξηση, παρά τη μείωση των τιμών ενέργειας και η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που ο δείκτης παραγωγικότητας είναι κάτω από το 2008.

-Είχαμε μεγάλο έλλειμα λόγω των εισαγωγών στην ενέργεια, μεσο μακροπρόθεσμα θα αντικατασταθεί από την παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο. Υπάρχει σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά πρέπει να γίνουν κι άλλα βήματα. Καμία άλλη χώρα δεν πέρασε τέτοιο σοκ όπως εμείς. Περάσαμε από πρωτοφανή κρίση. Καλύπτουμε με ρυθμούς διπλάσιους και ίσως και τριπλάσιους του ευρωπαϊκού μέσου. Υπάρχουν πολλά να βελτιώσουμε- π.χ. τα προβλήματα στην απονομή της Δικαιοσύνης, έχουμε αίσθηση του τι έχουμε πετύχει, αλλά και του κενού που πρέπει να καλύψουμε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη διαφορά κλίματος που αντιμετώπισε φέτος και προ τριετίας στο Νταβός, λέγοντας ότι πλέον δεν υπάρχει πια μεγάλο κομμάτι της αμφιβολίας για το κατά πόσο η κυβέρνηση θα επιτύγχανε τους στόχους της.

Σε 3-4 μήνες, όταν θα έχουμε εκλογές, θα παραδώσετε σε υπηρεσιακή κυβέρνηση. Με τι “μαξιλάρι ασφαλείας” θα παραδώσετε σ’ αυτή την κυβέρνηση; 

-Μαξιλάρι χρησιμοποιώ όταν κοιμάμαι. Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι στα 39 δισ. Ο κ.Τσίπρας δεν πρέπει να είναι υπερήφανος γι’ αυτό. Ήταν αναγκαστικό μαξιλάρι από υπερφορολόγηση, που του επέβαλαν οι δανειστές γιατί δεν τον εμπιστεύονταν. Τα ταμειακά αποθέματα δεν είναι αποτέλεσμα υπερφορολόγησης της κοινωνίας και της οικονομίας.

-Για το γεγονός ότι τα μέτρα λαμβάνονται με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που κρύβουν φοροδιαφυγή, ο κ.Μητσοτάκης συμφώνησε ότι το ερώτημα είναι καίριο, αλλά στον τομέα της φοροδιαφυγής έχουν γίνει βήματα κυρίως με τη διείδυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Εχουμε εργαλεία για την καλύτερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

-Ερωτηθείς για τη στήριξη δανειοληπτών και αν πρόκειται να υπάρχει αύξηση του αριθμού των δικαιούχων, είπε ότι ήταν στο 40% και πλέον είναι στο 10%. Υπήρχε μεγάλη ανησυχία για το τραπεζικό σύστημα. Υπάρχουν περιθώρια να αυξηθούν τα επιτόκια καταθέσεων, υπάρχουν τέτοια σημάδια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τους συνεπείς διανειολήπτες.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι την περίοδο 2015-2019 η ανάπτυξη στην πατρίδα μας ήταν στο ένα τέταρτο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Όσον αφορά στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως έχει αλλάξει πολύ αλλά υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά μας.

Σε σύγκριση με το 2010 η ελληνική οικονομία έχει γίνει πολύ πιο εξωστρεφής και πολύ πιο ανταγωνιστική, πρόσθεσε. «Σήμερα εξάγουμε το 41% του ΑΕΠ μας σε αγαθά και σε υπηρεσίες και προφανώς δεν αφορά αυτό μόνο τον Τουρισμό και τη Ναυτιλία. Αφορά και σημαντικές εξαγωγές αγαθών σε πολλούς διαφορετικούς τομείς όπου η χώρα μας βελτίωσε την ανταγωνιστικότητά της» εξήγησε.

Η πολιτική μας ήταν μία πολιτική η οποία στήριξε την κοινωνία και την οικονομία σε εξαιρετικά δύσκολες, πρωτοφανείς συγκυρίες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και δήλωσε υπερήφανος που ως οικονομικό επιτελείο είχαν το θάρρος να πάρουν το προσωρινό ρίσκο αύξησης του δημοσίου χρέους για να κρατήσουν όρθια την κοινωνία, ζωντανές τις επιχειρήσεις και να προστατεύσουν θέσεις εργασίας. «Αυτό κάναμε στη διάρκεια της πανδημίας και πιστεύω ότι το κάναμε αποτελεσματικά», είπε.

Για τις προοπτικές στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όσο γρήγορα κι αν κινηθούμε στο δρόμο της ενεργειακής μετάβασης το φυσικό αέριο ως καύσιμο μεταβατικό θα είναι μαζί μας για δεκαετίες. Οπότε σήμερα που μιλάμε για επενδύσεις σε εξόρυξη φυσικού αερίου είναι οικονομικά βιώσιμες και χρηματοδοτήσιμες. «Αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πατάμε φρένο και όχι γκάζι στην πράσινη μετάβαση», είπε ωστόσο.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέσα στο 2023 θα μπορούμε να έχουμε μία πάρα πολύ καλή εικόνα εάν η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη μας κάνει αισιόδοξους ότι υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου προς αξιοποίηση νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης. Πρόσθεσε ότι γίνονται και άλλες έρευνες στη δυτική Ελλάδα.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του λεγόμενου μη-μισθολογικού κόστους και των ασφαλιστικών εισφορών πριν και μετά τις εκλογές, επεσήμανε: «Είναι στις προθέσεις μας η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών και θα μπορέσουμε να μιλήσουμε

Πηγή: skai.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!