Είναι πλέον επίσημο. Η Ελλάδα κάνει το ντεμπούτο στις αγορές για το 2023, ανοίγοντας βιβλίο προσφορών για το 10ετές ομόλογο. Στόχος της είναι να αντλήσει περί τα 3 δισ. ευρώ, δηλαδή να καλύψει το 40% του δανειακού στόχου για το σύνολο της χρονιάς, πριν ακόμη αυξηθούν περαιτέρω τα επιτόκια της ΕΚΤ και κατά συνέπεια το κόστος δανεισμού για τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης.
Το μεγάλο στοίχημα είναι βεβαίως το επιτόκιο που θα ζητήσουν οι επενδυτές. Το guidance για το επιτόκιο ορίστηκε στις 175 μονάδες πάνω από το mid – swap, δηλαδή στο 4,5%. Είναι κατά συνέπεια υψηλότερο από την απόδοση που παρουσιάζει στη δευτερογενή αγορά σήμερα η απόδοση του 10ετους, στο 4,16%. Ο ΟΔΔΗΧ υπολογίζει ότι το πράσινο φως που δόθηκε πρόσφατα στην εκταμίευση της δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και τα σενάρια για αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα (ίσως και από τα τέλη Απριλίου) βοηθούν στο κλίμα για ενισχυμένη ζήτηση και ένα προσιτό επιτόκιο. Αν ο στόχος της άντλησης των 3 δισ. ευρώ επιτευχθεί, τότε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας θα επιστρέψουν πάνω από τα 36 δισ. ευρώ.
Κίνηση πριν τις νέες αυξήσεις επιτοκίων
Στόχος του ΟΔΔΗΧ ήταν βεβαίως να προλάβει την επόμενη αύξηση του ευρωπαϊκού επιτοκίου από την ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί στις 2 Φεβρουαρίου και εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 50 μονάδων βάσης. Συνολικά μέσα στο 2023 ο Οργανισμός στοχεύει στο να αντλήσει – με όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκό επιτόκιο – περί τα 7 δισ. ευρώ από τις αγορές, όσο δηλαδή δηλαδή περίπου και πέρυσι.
Σε έρευνα του Bloomberg, αναλυτές εκτιμούν ότι το καταθετικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα οδηγηθεί από το 2% έως το 3,25% με δύο αυξήσεις της τάξης των 50 μονάδων βάσης έκαστη (τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο) και ακόμη μία 25 μονάδων βάσης τον Μάιο ή τον Ιούνιο. H Goldman από την πλευρά της βλέπει το καταθετικό επιτόκιο της ΕΚΤ να κορυφώνεται στο 3,5% και το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 4%. Σε κάθε περίπτωση υπολογίζεται ότι η ΕΚΤ θα κλείσει τον κύκλο της νομισματικής σύσφιγξης μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Δεν αποκλείεται μάλιστα, όπως εκτιμούν οι αναλυτές στην έρευνα του Bloomberg, να αρχίσει τις μειώσεις επιτοκίων από το τρίτο τρίμηνο. H Goldman διαφωνεί με την εκτίμηση αυτή, βλέποντας τη χαλάρωση να αρχίζει το 2024.