8.8 C
Nicosia
Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025 | 4:39

Λέιν (ΕΚΤ): Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ αποδίδει

Οι πληθωριστικές πιέσεις που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη έχουν αρχίσει να μειώνονται, συμπεριλαμβανομένων των πολύ σημαντικών τιμών του πυρήνα, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται να τερματίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι να βεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός κατευθύνεται προς τον στόχο του2%, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν.

Η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούλιο και σκοπεύει να προχωρήσει σε αύξηση 50 μονάδων βάσης και τον Μάρτιο, με την ελπίδα ότι η ακριβότερη χρηματοδότηση θα περιορίσει τη ζήτηση αρκετά ώστε να μειωθεί η αύξηση των τιμών από επίπεδα ακόμα πάνω από το 8%.

«Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι η νομισματική πολιτική αποδίδει», είπε ο Λέιν σε συνέντευξή του στο Reuters. «Για την ενέργεια, τα τρόφιμα και τα αγαθά, υπάρχουν πολλοί δείκτες που δείχνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις σε όλες αυτές τις κατηγορίες θα πρέπει να μειωθούν αρκετά».

Άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του μέλους του διοικητικού συμβουλίου Ισαμπέλ Σνάμπελ και του επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας Κλάας Κνοτ, έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να μείνει στάσιμος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν τρία κριτήρια προκειμένου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να τερματίσει τις αυξήσεις επιτοκίων:

  • Χαμηλότερες προβλέψεις για τον πληθωρισμό μέσω του τριετούς ορίζοντα προβλέψεων
  • Πρόοδος στη μείωση του πραγματικού υποκειμένου πληθωρισμού
  • Να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η νομισματική πολιτική λειτουργεί

Ερωτηθείς για πόσο καιρό θα μπορούσαν να παραμείνουν τα επιτόκια σε μια περιοχή που περιορίζει την οικονομική ανάπτυξη, ο Λέιν είπε: «Θα μπορούσε να είναι μια αρκετά μακροχρόνια περίοδος, αρκετά τρίμηνα».

Οι αγορές αναμένουν ότι το επιτόκιο καταθέσεων 2,5% της ΕΚΤ θα αυξηθεί σχεδόν στο 4% μέχρι το τέλος του έτους, με την εκτίμηση του ανώτατου επιτοκίου να αυξάνεται κατά περίπου 35 μονάδες βάσης μόνο αυτόν τον μήνα, κυρίως λόγω των φόβων ότι ο βασικός πληθωρισμός παραμένει στάσιμος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!