8.8 C
Nicosia
Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025 | 4:24

Ολοκληρώθηκαν τα προαπαιτούμενα για τη δεύτερη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Έχουν ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα που αφορούν τη δεύτερη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στον χαιρετισμό του στα εγκαίνια του Κόμβου Αστικής Αειφορίας «NOUS» Knowledge Hub of Strovolos – U SOLVE Project, στον Στρόβολο.

Πρόσθεσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα, με τη συνεργασία και της Βουλής για την τρίτη δόση. “Προσεγγίζω το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας ως ένα μνημόνιο, ένα πρόγραμμα οικονομίας που θα πρέπει να το εφαρμόσουμε όχι διότι μας το επιβάλλει η ΕΕ, αλλά για το καλό της χώρας μας, για να αξιοποιήσουμε όλες αυτές τις ευκαιρίες που μας δίνει η ΕΕ και την ίδια στιγμή να πετύχουμε την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση”, σημείωσε ο Πρόεδρος.

Αναφερόμενος στη δημιουργία του Κόμβου Αστικής Αειφορίας που εγκαινιάστηκε, είπε ότι είναι το αποτέλεσμα της συμμετοχής στο Έργο U-SOLVE, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας «ENI MED 2014-2020», με συνολική χρηματοδότηση ύψους 3,3 εκατομμυρίων ευρώ και στο οποίο συμμετέχουν μαζί με την Κύπρο άλλες πέντε χώρες της Μεσογείου.

Με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Ινστιτούτου Κύπρου έχει ολοκληρωθεί “ένα πραγματικό σημείο συνένωσης δυνάμεων των πολιτών, οι οποίοι θα μπορούν πλέον να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση ενός μοντέλου αστικής αειφόρας ανάπτυξης του Δήμου Στροβόλου”, ανέφερε ο Πρόεδρος, δίνοντας συγχαρητήρια στον Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο Στροβόλου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το παράδειγμα θα ακολουθήσουν και άλλοι δήμοι και κοινότητες.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι με αυτό τον κόμβο δίνεται η ευκαιρία σε κατοίκους και επιχειρήσεις της περιοχής να συμμετέχουν στη διαμόρφωση ενός μοντέλου αστικής αειφορίας ανάπτυξης.

“Εγώ θεωρώ ότι, ήδη, αυτός ο κόμβος έχει πετύχει. Και το λέω αυτό διότι είναι από τις ελάχιστες εκδηλώσεις που συμμετέχω που η πλειοψηφία των παρευρισκόμενων είναι νέες και νέοι”, σημείωσε, προσθέτοντας την ανάγκη προσαρμογής του οικονομικού μοντέλου της χώρας στα σημερινά δεδομένα και διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας. “Είναι πολύ συγκεκριμένοι οι τομείς που πρέπει ως πολιτεία να επενδύσουμε”, είπε, σημειώνοντας ότι η έρευνα και η καινοτομία είναι πρωταρχικοί τομείς. Είπε επίσης ότι το σημαντικότερο πλεονέκτημα της χώρας είναι το ανθρώπινο της δυναμικό.

Ανέφερε, ακόμα, ότι ένας τομέας στον οποίο χρειάζεται περισσότερη δουλειά, είναι η εμπορευματικοποίηση της έρευνας και της καινοτομίας. “Πρέπει ως κράτος να βοηθήσουμε την έρευνα και την καινοτομία που παράγεται στον τόπο μας να πάει σε άλλες χώρες. Είναι ένας από τους στόχους που έχουμε μέσα στο πλαίσιο της οικονομικής διπλωματίας”, υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος είπε ότι το έργο αποδεικνύει στην πράξη τι μπορεί να φέρει η συλλογική προσπάθεια, η συλλογική δουλειά και η θέληση του κράτους, μέσω των αρμοδίων φορέων και των δήμων και των κοινοτήτων της χώρας, στο να μετατρέψουμε τις πόλεις και τις κοινότητες μας σε πράσινες, βιώσιμες και φιλικές προς τους κατοίκους και το περιβάλλον.

“Η ευρύτερη συμβολή των ακαδημαϊκών και των ερευνητικών ιδρυμάτων της πατρίδας μας, σε κάθε επίπεδο, είναι χωρίς αμφιβολία άκρως ωφέλιμη και εποικοδομητική για την Κύπρο. Είναι σημαντικό να κινηθούμε και σε μια στρατηγική, να μην προσπαθούμε πυροσβεστικά το κράτος να έρχεται να λύσει προβλήματα, αλλά να κινούμαστε προληπτικά μαζί μέσα από τη συνεργασία”, σημείωσε, καταλήγοντας ότι η Κύπρος επιθυμεί να γίνει πράξη η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση και υπάρχουν πολλές ευκαιρίες μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!