Χρονιά με σημαντικές εξελίξεις ήταν το 2022 σε θέματα ενέργειας, περιβάλλοντος και εργασιακών, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) τα οποία αναμένεται να συζητηθουν στη γενική της συνέλευση στις 25 Απριλίου.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση με αφορμή την ετήσια γενική συνέλευση της ΟΕΒ στις 25 Απριλίου, ο συνεχιζόμενος ουκρανικός πόλεμος, προκάλεσε την επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης που ήδη βρισκόταν σε εξέλιξη λόγω της πανδημίας του Covid-19.
Η ενεργειακή κρίση προκάλεσε σοβαρές επιπτώσεις στο κόστος της ενέργειας και κατά συνέπεια στο λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων και στο κόστος ζωής των πολιτών, προσθέτει η ΟΕΒ.
Αποτέλεσμα, η εξαγγελία του σχεδίου «REPowerEU», με στόχο την ταχεία μείωση της εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα με την ταχύρρυθμη προώθηση της πράσινης μετάβασης προς επίτευξη ενός πιο ανθεκτικού ενεργειακού συστήματος.
Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα και έχοντας υπόψη ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι καθοριστικής σημασίας για την οικονομική δραστηριότητα και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της χώρας αλλά και την ευρύτερη κοινωνία, η ΟΕΒ υπέβαλε σχετικές εισηγήσεις οι οποίες θα παρουσιαστούν στη συνέλευση.
Τονίζει ακόμη, την κυκλική οικονομία και τη σημαντικότητά της, «καθώς αποτελεί ένα πράσινο μοντέλο ανάπτυξης αλλά και θεμελιώδες στοιχείο του οράματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», με την ΟΕΒ να συμμετέχει ενεργά στην προώθησή της.
Ήδη ξεκίνησε η υλοποίηση του μέτρου για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις το οποίο χρηματοδοτείται μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους €1,4 εκατ.
Το μέτρο, θα δημιουργήσει εν τέλει το σχήμα πιστοποίησης κυκλικής οικονομίας, σημειώνεται.
Εργασιακά ζητήματα
Στη συνέλευση, θα συζητηθούν ακόμη και οι δράσεις της ΟΕΒ για σημαντικά εργασιακά ζητήματα, σημειώνοντας ότι «οι εργασιακές σχέσεις και η κοινωνική πολιτική κατά το 2022 επηρεάστηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία, δημιουργώντας σοβαρές ελλείψεις και ιδιαίτερα υψηλές αυξήσεις στις τιμές στα τρόφιμα, τις πρώτες ύλες και την ενέργεια».
Σύμφωνα με την ΟΕΒ, το 2022 η ανεργία παρουσίασε μικρή μείωση σε 7% από 7,5% το 2021.
Καθοριστικός παράγοντας ήταν η συνέχιση των σχεδίων παροχής κινήτρων για πρόσληψη ή/και κατάρτιση ανέργων, αναφέρεται.
Σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων συνέχισε να επηρεάζεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης της πανδημίας COVID-19 και τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, πλήττοντας κυρίως τους τομείς του λιανικού εμπορίου, τα βιομηχανικά προϊόντα, την αυτοκινητοβιομηχανία αλλά και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στoυς τομείς του τουρισμού και της εστίασης, προσθέτει.
Οι συνεχιζόμενες κρίσεις και οι αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία δημιούργησαν αστάθειες για το επιχειρηματικό και εργασιακό περιβάλλον, σημειώνεται.