15.8 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Ιανουάριος 2025 | 15:42

Οι επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από το κράτος να συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις ζήτησε η ΣΕΚ

Η σύναψη και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για όσες εταιρείες, ιδρύματα και οργανισμούς χρηματοδοτούνται από το κράτος, ζήτησε ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας κατά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Οικονομικών, Μάκη Κεραυνό, την Παρασκευή.

«Θέσαμε ενώπιον του Υπουργού μία πολιτική η οποία προωθείται από το Υπουργείο Εργασίας, αλλά χρειάζεται και η στήριξη του Υπουργείου Οικονομικών σε ό,τι αφορά την επέκταση του θεσμού των ΣΣΕ με στόχο να καλύψουμε σε πρώτο στάδιο το 80%, με ορίζοντα την κάλυψη του συνόλου των εργαζομένων μέσα από ΣΣΕ. Έχουμε ζητήσει όπως αποτελεί προϋπόθεση η σύναψη δημοσίων συμβάσεων και η εφαρμογή τους στην πράξη από τα ιδρύματα και τους οργανισμούς που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το κράτος», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Όσον αφορά την αναπροσαρμογή  του εθνικού κατώτατου μισθού και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μάτσας ανέφερε ότι ο εθνικός κατώτατος μισθός αποτελεί μία ανάγκη η οποία προκύπτει από το γεγονός ότι στον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχει διευρυμένη η εφαρμογή του θεσμού των ΣΣΕ. «Μέχρι να το πετύχουμε αυτό, ο θεσμός και ο ρόλος του εθνικού κατώτατου μισθού είναι ιδιαίτερα σημαντικός και επιβεβλημένος». Πρόσθεσε ότι οι συνθήκες του πληθωρισμού και τα δεδομένα που κατέγραψε η οικονομία το προηγούμενο διάστημα, «όχι μόνο αιτιολογούν και δικαιολογούν, αλλά επιβάλλουν την ανάγκη ουσιαστικής βελτίωσης του θεσμού του κατώτατου μισθού, ώστε να δώσει πραγματική στήριξη στους εργαζόμενους που επηρεάζονται από αυτόν».

Επιπλέον, η ΣΕΚ ζήτησε διεύρυνση του καθορισμού των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, με βάση και μισθολογικά δεδομένα, αφού, όπως σημείωσε, ένας στους δύο εργαζόμενους αμείβεται με μισθό κάτω από €1.500 και ένας στους τέσσερις κάτω από €1.000. «Αυτό το στοιχείο μπορεί να μας καθοδηγήσει ως προς το ποια μέτρα μπορούμε και πρέπει υπό προϋποθέσεις να εφαρμόσουμε και στην πράξη», ανέφερε.

«Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους και την κοινωνία σε συνάρτηση με τις πληθωριστικές τάσεις και την ακρίβεια. Έχουμε θέσει ενώπιον του Υπουργού συγκεκριμένες εισηγήσεις, οι οποίες αντιλαμβανόμαστε ότι έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη», ανέφερε.

Ακόμα ένα θέμα που έθιξε η Γραμματεία της ΣΕΚ, ήταν η ανάγκη πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης, ώστε να επιβαρύνεται η ρύπανση, να προωθείται η κυκλική οικονομία και να δημιουργούνται δυνατότητες και προοπτικές για μείωση της επιβάρυνσης της εργασίας.

«Έχουμε ζητήσει και θεωρώ ότι αυτό το θέμα θα υλοποιηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, τη σύγκλιση της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής, όπου εκεί, συγκροτημένα, μπορούμε να θέσουμε εισηγήσεις, να ανταλλάξουμε απόψεις και να χαράξουμε στρατηγική που θα μας οδηγήσει με μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία αλλά και γενικότερη επάρκεια στην υλοποίηση του στόχου, ώστε να είμαστε συνεπείς με τις διακηρύξεις μας, αλλά την ίδια στιγμή να είμαστε και κοινωνικά ισορροπημένοι», σημείωσε, αναφέροντας ότι η δημοσιονομική σταθερότητα και επάρκεια αποτελεί βασική προϋπόθεση για να υπάρξουν οι συνθήκες και οι προοπτικές ανάπτυξης και εδραίωσης της κοινωνικής πολιτικής.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί και «ως Υπουργείο Οικονομικών είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε όποιες εισηγήσεις και απόψεις» για θέματα που να υλοποιούν πραγματικά οφέλη προς την οικονομία και την κοινωνία.

Απαντώντας σχετικά με τη δυνατότητα υλοποίησης της σύνδεσης των ΣΣΕ με τις χορηγίες που λαμβάνουν εταιρείες, ο Υπουργός ανέφερε ότι στην Κύπρο είχαμε παραδοσιακά ένα πολύ καλό μοντέλο διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους. «Είχαμε έναν καλό θεσμό Συμβάσεων Εργασίας. Επιθυμούμε να δούμε να υλοποιείται ξανά αυτό το παραγωγικό μοντέλο διαβουλεύσεων γιατί μόνο μέσα από διαβουλεύσεις μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους εκείνους που θα δώσουν στην κοινωνία και την οικονομία μας εκείνο το οποίο χρειάζεται», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι περιέγραψε τη σημερινή οικονομική κατάσταση και έδωσε το αισιόδοξο μήνυμα ότι η κυπριακή οικονομία συγκριτικά με το τι συμβαίνει σήμερα λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και με την ευρωζώνη να βρίσκεται σε μία κατάσταση πολύ κοντά στην ύφεση. «Η οικονομία μας αναπτύσσεται με έναν αριθμό τριπλάσιο από αυτόν του μέσου όρου της ευρωζώνης. Αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε και είμαι βέβαιος ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, με την ωριμότητα που τις χαρακτηρίζει θα κατανοήσουν απόλυτα αυτό το θέμα και θα συνεργαστούν μαζί μας ώστε να συνεχίσουμε να έχουμε μία βιώσιμη ανάπτυξη και να ικανοποιούμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, κάθε αίτημα που προέρχεται από την κοινωνία», ανέφερε.

Ο κ. Κεραυνός σημείωσε ότι είναι ώρα «να κοιτάξουμε λίγο περισσότερο και τον ιδιωτικό τομέα, για να μη διευρυνθεί οποιοδήποτε τυχόν χάσμα υπάρχει μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όσον αφορά τους απασχολούμενους, χωρίς όμως να ξεχνάμε ότι και στον δημόσιο τομέα υπάρχει μια πολύ μεγάλη μερίδα εργοδοτουμένων οι οποίοι δεν είναι ψηλά αμειβόμενοι». Σημείωσε, ωστόσο, ότι χωρίς μια υγιή οικονομία δεν μπορεί να εφαρμοστεί ούτε κοινωνική πολιτική, ούτε άλλη οικονομική πολιτική.

Ερωτηθείς για το ζήτημα της ακρίβειας και τυχόν μέτρα στήριξης, ο Υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται μέτρα. «Εξαγγέλλουμε σταδιακά μέτρα και θα εξαγγείλουμε και πρόσθετα μέτρα την επόμενη περίοδο, γιατί αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία μας σήμερα», σημείωσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!