Θέλει παράταση η Επιτροπή για τα διαβατήρια

Η Ερευνητική Επιτροπή για την παραχώρηση κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων για να μπορέσει να διεκπεραιώσει πλήρως το έργο της και να καταθέσει το πόρισμα της στον Γενικό Εισαγγελέα προτίθεται να ζητήσει παράταση, αποκάλυψε στην οικονομική εκπομπή του ΡΙΚ «€υρω$τία» ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου, μέλος της Ερευνητικής Επιτροπής. Απαντώντας σε ερωτήσεις του Δημοσιογράφου Ανδρέα Ιωσήφ ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι η Επιτροπή θα εξαντλήσει το χρονικό περιθώριο που της επιτρέπει ο Νόμος.

«Είναι σαφές ότι θα ζητηθεί παράταση όπως εξελίσσονται τα πράγματα. Με την έκδοση της ενδιάμεσης απόφασης περίπου καλύπτεται το ½ των φακέλων που έχουμε μπροστά μας» ανέφερε ο κ. Ιωάννου.

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος κλήθηκε να σχολιάσει και τη δημόσια συζήτηση που αναπτύσσεται για το θέμα των διαβατηρίων.

Ο κ. Ιωάννου ήταν σαφής και ξεκάθαρος. «Η Ερευνητική Επιτροπή είναι αφοσιωμένη στο καθήκον της.

Το καθήκον της δεν είναι τίποτε άλλο από αυτό που αναφέρεται στο διάταγμα που εξέδωσε ο Γενικός Εισαγγελέας με το οποίο διόρισε την Επιτροπή και αποτελείται από συγκεκριμένους όρους εντολής.

Η Ερευνητική Επιτροπή είναι αφοσιωμένη και προσηλωμένη στην πλήρη, αμερόληπτη και αντικειμενική κάλυψη των όρων εντολής της». Η Ερευνητική Επιτροπή διορίσθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη με σκοπό τη διερεύνηση όλων των περιπτώσεων των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών από το 2007 μέχρι και την 17η Αυγούστου 2020, ημερομηνία δημοσίευσης του νέου νομοθετικού πλαισίου που διέπει το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.

Όσον αφορά το ρόλο και την αποστολή του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι από το 2015 μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί πέραν των 5000 παραπόνων κατά χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων και 1000 περίπου υποθέσεις διαμεσολάβησης. Σ’ αυτές δεν περιλαμβάνονται άλλες υποθέσεις που υποβλήθηκαν υπό τη μορφή καταγγελίας.

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος χαρακτήρισε ως τραγική την κατάσταση με τις υποθέσεις που αφορούν εγγυητές, πολλές από τις οποίες αφορούν περιπτώσεις των πρώην Συνεργατικών Ιδρυμάτων. Αναφερόμενος γενικότερα στην οικονομία και τις προσπάθειες ανάκαμψης της ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι χαρακτηριστικό της κρίσης που ζούμε σήμερα είναι η αβεβαιότητα, τονίζοντας ότι απαιτείται σωστός σχεδιασμός και προσεκτική μελέτη των μεταβλητών που διαμορφώνουν την οικονομία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!