Ετήσια αύξηση 2,1% κατέγραψε τον Ιούνιο ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Τρίτη το Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Όπως αναφέρεται, ο ΣΠΟΔ της Κύπρου, ο οποίος καταρτίζεται από το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, κατέγραψε ετήσια αύξηση 2,1% τον Ιούνιο του 2023, μετά από τις ετήσιες αυξήσεις 1,8% και 1,7% που κατέγραψε τους μήνες Μάιο και Απρίλιο του 2023, αντίστοιχα (σύμφωνα με τα πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα).
Σημειώνεται ότι ο δείκτης ΣΠΟΔ έχει σχεδιαστεί ώστε να παρέχει έγκαιρα προειδοποιητικά σήματα για τα σημεία καμπής των οικονομικών κύκλων, δηλαδή, τα σημεία μεταστροφής της οικονομικής δραστηριότητας, και αποτελείται από αριθμό προπορευόμενων μεταβλητών οικονομικής δραστηριότητας των οποίων οι μεταβολές τείνουν να προηγούνται των μεταβολών στη συνολική οικονομική δραστηριότητα και οι οποίες αξιολογούνται σε τακτική βάση.
Προστίθεται ότι οι μεταβλητές με χαρακτηριστικά προήγησης επιλέχθηκαν από μια μεγάλη κατηγορία εγχώριων και διεθνών προπορευόμενων δεικτών και είναι η τιμή (€) του πετρελαίου Brent Crude, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην Κύπρο και την ευρωζώνη, τα συνολικά πωλητήρια έγγραφα ακινήτων, οι αφίξεις τουριστών, η αξία των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, ο δείκτης όγκου λιανικών πωλήσεων, και ο δείκτης όγκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η θετική επίδοση των πλείστων εγχώριων και διεθνών συνιστωσών του ΣΠΟΔ αντανακλάται στον συνολικό θετικό ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης του Δείκτη τον Ιούνιο του 2023.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι τα περισσότερα από τα εγχώρια στοιχεία του ΣΠΟΔ, περιλαμβανομένων των συνολικών πωλητήριων εγγράφων ακινήτων, των αφίξεων τουριστών, των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, καθώς και του όγκου λιανικών πωλήσεων, συνέβαλαν στην διατήρηση του θετικού ετήσιου ρυθμού μεγέθυνσης του Δείκτη τον Ιούνιο.
Προστίθεται πως η διεθνής τιμή του πετρελαίου συνέχισε να καταγράφει αρνητικό ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης και το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ενώ αντίθετα στη συγκράτηση της ανοδικής τάσης του ΣΠΟΔ συμβάλει, σε μεγάλο βαθμό, ο όγκος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας – προσαρμοσμένος με βάση τη θερμοκρασία, ο οποίος μειώθηκε τον Ιούνιο του 2023 συγκρινόμενος με τον Ιούνιο του 2022.
Συμπληρώνεται πως στη συγκράτηση της ανοδικής πορείας του ΣΠΟΔ σημαντικά συμβάλει και ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην ζώνη του ευρώ, καταγράφοντας αρνητικό ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης τον Ιούνιο του 2023, σε αντίθεση με τον ΔΟΚ στην Κύπρο, ο οποίος παρουσίασε ετήσια άνοδο τον Ιούνιο του 2023.
Εν κατακλείδι, η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ διατηρείται το δεύτερο τρίμηνο του 2023 εν μέσω ενός ευμετάβλητου οικονομικού και γεωπολιτικού περιβάλλοντος που επικρατεί, ιδιαίτερα σε διεθνές επίπεδο, και αντικατοπτρίζεται στο ΔΟΚ της ζώνης του ευρώ, με τα περισσότερα από τα εγχώρια και διεθνή στοιχεία του ΣΠΟΔ να συμβάλλουν στην ανοδική του τάση τον Ιούνιο του 2023, καταλήγει η ανακοίνωση.