Θετικά εκπλήσσει η πορεία της κυπριακής οικονομίας εν μέσω της πανδημίας, με τους οικονομικούς δείκτες που ανακοινώθηκαν μέχρι σήμερα να καταγράφουν αισθητή ανάκαμψη, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2021 θα ξεπεράσει το 5,5%.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, η οικονομία της Κύπρου μεγεθύνθηκε το τρίτο τρίμηνο του έτους κατά 5,3% σε ετήσια βάση έναντι μεγέθυνσης 13,3% το δεύτερο τρίμηνο και συρρίκνωσης 2,1% το πρώτο τρίμηνο.
Οι πλείστοι τομείς της οικονομικής δραστηριότητας παρουσιάζουν ανάπτυξη πλην του τομέα των αυτοκινήτων που δέχεται μεγάλο πλήγμα το 2021.
Ο τουρισμός ανακάμπτει αν και απέχει από τα επίπεδα προ πανδημίας, το λιανικό εμπόριο σημειώνει επίσης σημαντική άνοδο, ενώ και ο τομέας των ακινήτων ενισχύεται.
Τουρισμός
Σε ότι αφορά τον τουρισμό, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι αφίξεις τουριστών παρουσίασαν μεγάλη αύξηση 153,7% το οκτάμηνο του 2021, ενώ τα τουριστικά έσοδα σημείωσαν άνοδο 229,8% το οκτάμηνο.
Κατανάλωση
Η ανάκαμψη που υπάρχει στην οικονομία αποτυπώνεται και στα στοιχεία για την κατανάλωση.Τα ταξίδια κυπρίων στο εξωτερικό παρουσίασαν μεγάλη αύξηση 120,5% τον Αύγουστο.
Ο δείκτης όγκου κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο παρουσιάζει άνοδο 7,4% το οκτάμηνο.
Πτώση σημειώνεται στις εγγραφές των ιδιωτικών σαλούν, η οποία ανέρχεται στο 6,6% το εννεάμηνο.
Μεικτή είναι η εικόνα στο εξωτερικό εμπόριο. Οι συνολικές εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 13,2% το εννεάμηνο, ενώ οι εξαγωγές παρουσιάζουν μείωση 0,2%.
Άνοδος και στα ακίνητα
Βελτίωση σημειώνει και η κατάσταση που παρουσιάζεται στον κλάδο ακινήτων. Η αύξηση στις πωλήσεις ακινήτων ανήλθε στο 22% το δεκάμηνο.
Αύξηση 8,1% σημειώθηκε στο εμβαδόν των αδειών οικοδομής το οκτάμηνο.
Βελτίωση παρουσιάζει και η οικονομική εμπιστοσύνη.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε το κέντρο οικονομικών ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, τον Οκτώβριο 2021, ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) για την Κύπρο βελτιώθηκε κατά 2,5 μονάδες σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο 2021, φτάνοντας στις 109,6 μονάδες από 107,1 μονάδες.
Σύμφωνα με το ΚΟΕ, η βελτίωση του δείκτη προήλθε από την ενίσχυση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης σε όλους τους τομείς. Αντίθετα, το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές σημείωσε μικρή κάμψη.