6.8 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2025 | 22:13

ΑνΑΔ: Μελέτη για τις τάσεις των δεικτών ανθρώπινου δυναμικού στην Κύπρο

Η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου (ΑνΑΔ), στο πλαίσιο του ρόλου και της αποστολής της, καθιέρωσε τη συστηματική παρακολούθηση των διαχρονικών τάσεων των δεικτών ανθρώπινου δυναμικού στην Κύπρο.

Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησε στην εκπόνηση της μελέτης «Διαχρονικές τάσεις δεικτών ανθρώπινου δυναμικού στην Κύπρο 2015-2021». Ο βασικός σκοπός της μελέτης είναι η ολοκληρωμένη ανάλυση και εξέταση των διαχρονικών τάσεων που διαμορφώνονται αναφορικά με τους δείκτες ανθρώπινου δυναμικού στην Κύπρο κατά την περίοδο 2015-2021.

Οι επιπτώσεις που προκάλεσε η πανδημία της νόσου COVID-19, επηρέασαν δυσμενώς την οικονομία και κατ’ επέκταση την αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα τη μείωση του ποσοστού απασχόλησης το 2020 στο 74,9%. Το 2021, ωστόσο, με τη σταδιακή επαναδραστηριοποίηση των επιχειρήσεων και την άρση των περιοριστικών μέτρων, το ποσοστό απασχόλησης ανέκαμψε και έφτασε στο 75,9%. Σε υψηλότερα επίπεδα κυμαίνεται το ποσοστό απασχόλησης των ανδρών στην Κύπρο, καθώς και στον πληθυσμό 25-54 χρονών.

Το 2021, το ποσοστό ανεργίας πληθυσμού 15+ χρονών μειώθηκε οριακά, σε σύγκριση με το 2020, στο 7,5%. Η ανεργία το 2021 έπληξε περισσότερο τις γυναίκες (7,9%) συγκριτικά με τους άνδρες (7,0%), και τα νεαρά άτομα ηλικίας 15-24 χρονών (17,1%).

Το γενικό ποσοστό συμμετοχής σε εκπαίδευση και κατάρτιση του πληθυσμού 25-64 χρονών στην Κύπρο, ακολούθησε διαχρονικά πτωτική τάση, παρά τη σημαντική ανάκαμψη που σημείωσε το 2021 (9,7%). Το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής σε εκπαίδευση και κατάρτιση παρατηρείται στους απασχολουμένους, ενώ σημειώνεται ότι το ποσοστό μειώνεται όσο αυξάνεται η ηλικία των ατόμων.

Καταληκτικά, η μελέτη αυτή περιέχει χρήσιμα στοιχεία και πληροφορίες, τα οποία συμβάλλουν στη διαμόρφωση ολοκληρωμένης, διαχρονικής και έγκυρης εικόνας για την αγορά εργασίας με επικέντρωση στο ανθρώπινο δυναμικό. Προσδοκάται ότι οι διαπιστώσεις και τα συμπεράσματα της μελέτης θα αξιοποιηθούν κατάλληλα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ιδιαίτερα αυτή τη χρονική περίοδο που η οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με σειρά προκλήσεων, όπως η συνεχιζόμενη πανδημία της νόσου COVID-19 και η πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!