10.8 C
Nicosia
Sunday 5 January 2025 | 1:15

Προς λήψη προειδοποιητικής επιστολής από Κομισιόν για μίνιμουμ εταιρικό φόρο για πολευθνικές

Κοντά στη λήψη αιτιολογημένης γνώμης από την Κομισιόν βρίσκεται η Κύπρος λόγω της μη μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο της ευρωπαϊκής οδηγίας 2022/2523, για την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας 15% για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο που υπερβαίνει τα €750 εκατ (Πυλώνας 2 των συστάσεων ΟΟΣΑ).

Όπως δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κύπρος μαζί με άλλα εννέα κράτη μέλη βρίσκεται σε διαδικασία επί παραβάσει αφού έπρεπε από την 1η Ιανουαρίου 2024 να είχαν μεταφέρει την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο.

Ο ίδιος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι η Κύπρος δεν έχει λάβει ακόμη αιτιολογημένη γνώμη, που θα ξεκινήσει στην ουσία την χρονική διαδικασία που ενδεχομένως να οδηγεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία μετά τη λήψη αιτιολογημένης γνώμης τα κράτη-μέλη έχουν δύο μήνες να απαντήσουν.

«Θα λάβετε σύντομα αιτιολογημένη γνώμη αν δεν υπάρξουν επαρκείς ενδείξεις» ότι οι κυπριακές αρχές κινούνται προς την κατεύθυνση της θέσπιση της νομοθεσίας, ανέφερε ο αξιωματούχος στο πλαίσιο συζήτησης με δημοσιογράφους.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει από τον Οκτώβριο του 2023 ότι έχει ετοιμάσει το σχετικό εναρμονιστικό νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Εξασφάλισης Παγκοσμίου Ελάχιστου Επιπέδου Φορολογίας των Ομίλων Πολυεθνικών Επιχειρήσεων και των Εγχώριων Ομίλων Μεγάλης Κλίμακας στην Ένωση Νόμος του 2023».

Ο αξιωματούχος πάντως αναγνώρισε ότι «η εν λόγω νομοθεσία είναι πολύ πολύπλοκη», προσθέτοντας ότι για αυτό τον σκοπό είχαν καταρτιστεί ομάδες εργασίας μεταξύ των κρατών – μελών και της Κομισιόν για επεξήγηση της οδηγίας, ενώ η Κομισιόν είχε δεχθεί 400 ερωτήσεις. Σημείωσε ωστόσο είναι ότι «η πολιτική κατεύθυνση είναι να είμαστε αυστηροί».

Συζητήσεις για οδηγία για φορολογία σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

——————–

Εξάλλου, η Κομισιόν συζητά μια νομοθεσία που θα αλλάξει τους όρους του παιγνιδιού σε ό,τι αφορά την φορολόγηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων (μμε), που είναι εγγεγραμμένες σε μια χώρα και έχουν δραστηριότητες σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Πρόκειται για την πρόταση «Head Office Tax System for SMEs», που υιοθετήθηκε από την Κομισιόν τον Σεπτέμβριο του 2023 που απλοποιεί το όλο σύστημα για μια μμε που διατηρεί διασυνοριακή μόνιμη δραστηριότητα και άρα φορολογείται και από άλλο κράτος-μέλος.

Η πρόταση διαλαμβάνει ότι μια μμε θα μπορεί να επιλέξει την μία φορολογική αρχή, στην οποία θα καταβάλει τις φορολογικές του υποχρεώσεις, ενώ η φορολογική αρχή της μίας χώρας θα κατανέμει την φορολογική υποχρέωση που προκύπτει από την δραστηριότητα της εταιρείας στην άλλη χώρα. Αυτό, θεωρεί η Κομισιόν, θα απαλλάξει μια μμε από το επιπρόσθετο διοικητικό κόστος, που συνεπάγεται η συναλλαγή μιας εταιρείας με άλλες φορολογικές αρχές με διαφορετικούς φορολογικούς κανόνες.

Άλλη μια πρόταση είναι η πρωτοβουλία «Επιχειρήσεις στην Ευρώπη: Πλαίσιο για τη φορολογία εισοδήματος» (BEFIT) θα θεσπίσει ένα κοινό σύστημα για τον υπολογισμό της φορολογικής βάσης των ομίλων εταιρειών σε ολόκληρη την ΕΕ. Το κατώφλι για την πρόταση είναι (όπως ο πυλώνας 2) για επιχειρήσεις με τζίρο €750 εκατ.

Η τρίτη πρόταση αφορά στην πρόταση οδηγίας για εφαρμογή κοινών κανόνων στη μεταβιβαστική τιμολόγηση (transfer pricing) θα εξασφαλίσει μια κοινή προσέγγιση όσον αφορά τη μεταβιβαστική τιμολόγηση εντός της ΕΕ. Αφορά στην τιμολόγηση συναλλαγών μεταξύ εταιρειών που ανήκουν στον ίδιο όμιλο. Η πρόταση της Κομισιόν υιοθετεί την αρχή των ίσων αποστάσεων (Arm’s length), που προϋποθέτει ότι η ενδοομιλική τιμολόγηση είναι η ίδια ωσάν να γινόταν μεταξύ δύο διαφορετικών εταιρειών.

Οι προτάσεις της Κομισιόν έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο των προσπαθειών ενίσχυσης της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.

Στο μεταξύ, τα θέματα αυτά περιλαμβάνονται στον πυλώνα θεμάτων για τα οποία απαιτείται ομοφωνία στο Συμβούλιο της ΕΕ προκειμένου να θεσπιστεί σε ευρωπαϊκό δίκαιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!