8.8 C
Nicosia
Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025 | 4:53

Περσιάνης ενώπιον της Βουλής: Δεν υπάρχει κουλτούρα θεσμοθετημένης συνεργασίας με το ΥΠΟΙΚ

Δεν υπάρχει κουλτούρα θεσμοθετημένης συνεργασίας με το Υπουργείο Οικονομικών, αν και υπάρχει συνεννόηση και συνεργασία με συγκεκριμένα άτομα στο Υπουργείο, δήλωσε ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Μιχάλης Περσιάνης, εκφράζοντας παράπονο πως «ό,τι πούμε ερμηνεύεται πολιτικά».

Παρουσιάζοντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών τον προϋπολογισμό του Συμβουλίου για το 2024, και απαντώντας σε ερωτήσεις για τη συνεργασία του Συμβουλίου με το Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Περσιάνης είπε ότι δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασία με το Υπουργείο, για να προσθέσει πως υπάρχουν άτομα τα οποία έχουν τη διάθεση να συνεργαστούν.

«Αυτή τη στιγμή η συνεργασία μας είναι ικανοποιητική λόγω συγκεκριμένων ατόμων, στελεχών με τα οποία μπορούμε να μιλήσουμε να συνεννοηθούμε στο Υπουργείο Οικονομικών, αλλά σε θεσμικό επίπεδο δεν μπορώ να το πω αυτό», είπε.

Εξέφρασε αμηχανία του διότι, όπως ανέφερε, «ό,τι πούμε ως Συμβούλιο ερμηνεύεται πολιτικά» και συμπλήρωσε: «Θέλουμε να είμαστε αποστειρωμένοι από τη πολιτική διάσταση. Από την άλλη δεν πρόκειται να δούμε κινδύνους και να σιωπήσουμε και αυτό γίνεται».

Σε σχέση με την κατάσταση της οικονομίας και των δημοσίων οικονομικών, ο κ. Περσιάνης είπε πως σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο η εικόνα της οικονομίας είναι πολύ θετική με το Υπουργείο Οικονομικών να έχει τον έλεγχο των δημοσίων οικονομικών, όπως είπε.

Επανέλαβε την ανησυχία του για την αύξηση των ανελαστικών δαπανών του κράτους, λέγοντας πως αυτές «κυρίως στερούν από την εκάστοτε κυβέρνηση το δημοσιονομικό  χώρο να ασκήσει πολιτική», την ώρα που «μπαίνουμε σε μια χρονιά μεγάλης αβεβαιότητας και οι εξελίξεις θα είναι κυρίως εξωγενείς».

Όπως είπε, ο ίδιος διαβλέπει πέσεις για αύξηση των ανελαστικών δαπανών, εκφράζοντας ανησυχία παράλληλα ότι ο ρυθμός αύξησης των εσόδων δεν θα είναι τόσο υψηλός όσος εκτιμάται.

Παράλληλα, ο κ. Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου τόνισε πως σε βάθος χρόνο προκαλεί ανησυχία η διαχείριση του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων με το χρέος της κυβέρνησης να έχει ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια.

«Δεν χρειάζεται επίλυση τώρα αλλά χρειάζεται αποφάσεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», είπε, υπενθυμίζοντας προηγούμενες του αναφορές ότι «όσο πιο αργά ληφθούν αποφάσεις τόσο πιο επώδυνες θα είναι».

Ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, σημείωσε ωστόσο ότι το θέμα του ΤΚΑ αποτελεί μια διαχρονική πρακτική και δεν είναι κάτι καινούργιο. Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι έχει ενεργοποιηθεί η συμφωνία, που προβλέπει απόδοση επιτοκίου στον δανεισμό από το ΤΚΑ. «Αυτό είναι θετικό διότι θέλουμε να υπάρχει λίγος πόνος στο Υπουργείο Οικονομικών όταν γίνεται αυτή η πράξη», είπε, προσθέτοντας ότι το η προβλεπόμενη αύξηση του κόστους διαχείρισης του δημοσίου χρέους, αποδίδεται κυρίως στην καταβολή του 4% στο ΤΚΑ.

Εξηγώντας τη διαφωνία του με αυτή την πρακτική της χρήσης του αποθεματικού του ΤΚΑ, ο κ. Περσιάνης σημείωσε ότι αυτή η «δημιουργεί στρεβλά κίνητρα και στερεί από το ΤΚΑ να προχωρεί σε δικές του επενδύσεις».

Πάντως τόσο η πρόεδρος της Επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου όσο και μέλη της επιτροπής τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης της συνεργασίας του Συμβουλίου τόσο με την εκτελεστική όσο και την νομοθετική εξουσία. «Πρέπει να θεσμοθετηθεί η συνεργασία με την κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών», είπε.

Χρονιά ωρίμανσης

Εξάλλου, αναφορικά με την πορεία του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, ο κ. Περσιάνης είπε πως το 2024 θα είναι χρονιά ωρίμανσης του θεσμού. Όπως είπε, έχουμε ολοκληρώσει τις εσωτερικές διαδικασίες με την εισαγωγή του νέου μας αρχείου που είναι πλήρως ηλεκτρονικό, τις πρακτικές και τις πολιτικές. Σημείωσε ακόμη ότι το Συμβούλιο είναι έτοιμο να ανταλλάξει μοντέλα μακροοικονομικών εκτιμήσεων με δυο άλλα Συμβούλια.

Σημείωσε ακόμη ότι το Συμβούλιο είναι μπροστά από το χρονοδιάγραμμα σε ό,τι αφορά την τεχνοοικονομική πλευρά. Για τον προϋπολογισμό του Συμβουλίου, ανέφερε πως είναι κάπως αυξημένος λόγω αγοράς υπηρεσιών κυρίως εμπειρογνωμόνων. Σύμφωνα με σημείωμα του Συμβουλίου, ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος και προνοεί δαπάνες €508.642 και παρουσιάζει αύξηση 20,3% ή €85.924 σε απόλυτους αριθμούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!