Έγινε η ενθρόνιση του 76ου Αρχιεπισκόπου της Κύπρου – Ο Γεώργιος έβαλε το αυτοκρατορικό σκήπτρο και τον πορφυρό μανδύα (φωτό)

Νέα σελίδα γυρίζει από σήμερα η Εκκλησία της Κύπρου, με την ενθρόνιση του 76ου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου, κ.κ. Γεωργίου. Ο Αρχιεπίσκοπος ανέλαβε με τον πλέον επίσημο τρόπο τα καθήκοντά του, ενώπιον κλήρου και λαού.

Στην τελετή παρέστησαν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, υπουργοί, κρατικοί αξιωματούχοι, αρχηγοί και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων.

Σε ότι αφορά τους προκαθήμενους και τους εκπροσώπους άλλων ορθόδοξων Πατριαρχείων και Αυτοκέφαλων Εκκλησιών, στην τελετή έδωσαν το παρόν τους, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, αντιπροσωπεία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς επίσης και αντιπρόσωποι της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Οι εκπρόσωποι των Εκκλησιών παρέστησαν στην τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου, μετέφεραν τα δικά τους μηνύματα προς τον προκαθήμενο, καθώς επίσης και τις ευχές τους. Αναμένεται επισης να διαβαστεί χαιρετισμός του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου προς τον νέο Αρχιεπίσκοπο, ενώ χαιρετισμό απήυθυνε και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την τελετή ενθρόνισης, προσκλήθηκαν επίσης και εκπρόσωποι του Πατριαρχείου της Μόσχας, ωστόσο δεν θα παραστούν. Δια της απουσίας του θα λάμψει και ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, εκφράζοντας έντονα τη διαφωνία του για την αναγνώριση της αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

 

Μήνυμα Οικουμενικού Πατριάρχη: Να δώσετε τον εαυτό σας στον κοινό αγώνα για προστασία της πίστης

Με μήνυμα το οποίο αναγνώστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απήυθυνε χαιρετισμό στην ενθρόνιση του Νέου Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου. Ο κ.κ. Βαρθμολομαίος, κάλεσε το νέο Προκαθήμενο, να δώσει τον ευατό του στην Εκκλησία, «στον κοινό αγώνα για την προστασία της πίστεως στην παρούσα εποχή».

Απευθυνόμενος στον νέο Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου ως «πολυαγαπημένε και πολυτιμότατε αδελφέ και συλλείτουργε», ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο μήνυμα του επισήμανε ότι εκλαμβάνει «με βαθιά συγκίνηση και δίκαιη χαρά» την ανάδειξη του νέου Αρχιεπίσκοπου της Κύπρου.

Στο μήνυμά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης πραγματοποιεί αναφορά «με βαθιά συγκίνηση» στον τέως Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι αυτός «έπεσε στη γη, για να δώσει πολλούς καρπούς στη Βασιλεία του Θεού».

Σύμφωνα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο νέος Αρχιεπίσκοπος καλείται να συνεχίσει το έργο του Χρυσοστόμου «ως Προκαθήμενος πλέον, φορέας της νίκης της Ανάστασης, γεννώντας και μαθαίνοντας τον Χριστό στις καρδιές του κλήρου και του λαού».

«Αναλαμβάνετε τους Πρωθιεραρχικούς οίακας μιας εκ των ιστορικοτέρων Εκκλησιών του κόσμου, υπέρ της οποίας η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως με στοργή αγωνίστηκε, προστάτευσε και στήριξε, όπως θα συνεχίσει να το πράττει», αναφέρει στο μήνυμα του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος απευθυνόμενος στο νέο Αρχιεπίσκοπο προσθέτει ότι «καλείσθε και εσείς να γίνετε φορέας αυτής της Παραδόσεως, αποδεδειγμένα, όχι μόνο με λόγια, αλλά και με έργα και πράξεις, ως θεραπευτής της εκκλησιολογικά ορθής γνώμης της Ορθοδόξου Εκκλησίας, να δώσετε τον εαυτό σας στην Εκκλησία, στον κοινό αγώνα για την προστασία της πίστεως στην παρούσα εποχή, καθώς αυτή κλονίζεται, όχι τόσο λόγω των διαφορετικών δογματικών πεποιθήσεων, αλλά λόγω του “νέου δόγματος” του έθνους και της καινοφανούς εκκλησιολογίας της αιρέσεως του εθνοφυλετισμού».

Στη συνέχεια σημειώνει ότι «ο αγώνας μας είναι επίμονος και σοβαρός, καθώς όσοι έχουν κοσμικά συμφέροντα από μια τέτοια αλλοίωση προβάλλουν τις κινήσεις μας ως δήθεν ανορθόδοξους και εξαπατούν τους πιστούς χριστιανούς με τρόπο εντελώς συκοφαντικό και άδικο».

«Εσείς και εμείς όμως δεν το πράττουμε αυτό. Διαπιστώσαμε ξανά το γενναιόφρον εκκλησιαστικό σας ήθος. Έχουμε την ελπίδα, ή καλύτερα την βεβαιότητα, ότι στο πρόσωπό σας βρήκαμε έναν θερμό συναντιλήπτορα», αναφέρει.

«Από την Πανάγια Πατριαρχική Εκκλησία του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, του ουράνιου προστάτη μας, αποδεχόμενοι ανεπιφύλακτα την θεόπνευστη, με κανονικές ψήφους, εκλογή σας για την οποία σας συγχαίρουμε θερμά, και γράφουμε το όνομά σας στα Δίπτυχα της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μας ως Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου και κατασπαζόμαστε αδελφικά το πρόσωπό σας και επικαλούμαστε τη Σοφία, την Ειρήνη και την Δύναμη στην Πρωθιεραρχική σας πορεία που αρχίζει», καταλήγει.

Φ. Φωτιού: Είμαι σίγουρος ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα συνεχίσει την προσπάθεια διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων

Την πεποίθηση ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Γεώργιος θα συνεχίσει με ζήλο τη συμβολή της εκκλησίας στην προσπάθεια για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, καθώς και στην αποκατάσταση εκκλησιαστικών μνημείων στην κατεχόμενη Κύπρο, εξέφρασε ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, προσερχόμενος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή για την τελετή ενθρόνισης του Αρχιεπισκόπου.

«Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος και η εκκλησία είχαν συνδράμει και ένωσαν τις δυνάμεις τους με τις δικές μας για να επιλύσουμε αυτό το ανθρωπιστικό θέμα, και όχι μόνο», ανέφερε ο κ. Φωτίου, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Πρόσθεσε ότι η συνεργασία αφορούσε και την αναστήλωση εκκλησιών στα κατεχόμενα, κάτι στο οποίο η εκκλησία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και αυτό τον ρόλο τον διαδραμάτισε πολύ σωστά ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος», όπως είπε.

«Είμαι σίγουρος, γιατί έχω μιλήσει και με τον νέο Αρχιεπίσκοπο, ότι θα συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο αυτή την προσπάθεια», κατέληξε ο κ. Φωτίου.

Εξάλλου, σε δηλώσεις προσερχόμενος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, ο Λοΐζος Σέπος, Διευθυντής του Παγκύπριου Γυμνασίου, ανέφερε ότι είχε από παλαιότερα επικοινωνία με τον νέο Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της επιτροπής της Ιεράς Συνόδου για θέματα παιδείας, ενώ είναι απόφοιτος του Παγκυπρίου Γυμνασίου και είχε επίσης διδάξει σε αυτό, σημειώνοντας ότι πάντα πρόσφερε στήριξη.

«Έχει υποσχεθεί ότι θα συνεχίσει η βοήθεια» προς το Παγκύπριο Γυμνάσιο, ανέφερε ο κ. Σέπος, προσθέτοντας ότι «η ενθρόνιση ενός Αρχιεπισκόπου είναι μεγάλο και χαρμόσυνο γεγονός, ανεξάρτητα αν προηγήθηκε ο θάνατος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β’, ο οποίος ήταν επίσης συμπαραστάτης στο Παγκύπριο Γυμνάσιο

Γιωρκάτζης: «Να ευχηθώ καλή επιτυχία στον Μακαριότατο»
Στη συνεργασία του Δήμου Λευκωσίας με την Εκκλησία της Κύπρου αναφέρθηκε την Κυριακή ο Δήμαρχος της πρωτεύουσας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, κατά την προσέλευσή του στην τελετή ενθρόνισης του Αρχιεπισκόπου Γεώργιου στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Βαρνάβα.Ο κ. Γιωρκάτζης, ανέφερε ότι ολοκληρώνεται σήμερα «μια εξαιρετικά σημαντική διαδικασία της εκλογής του πρώτου της εκκλησίας της Κύπρου, του Αρχιεπισκόπου μας». Σημείωσε ότι είναι ένα σημαντικό γεγονός, για όλο το Χριστιανισμό, «απόδειξη αυτού όλοι οι επισκέπτες που θα έχουμε σήμερα στην πρωτεύουσα για να παρακολουθήσουν την ενθρόνιση».

«Να ευχηθώ καλή επιτυχία στον Μακαριότατο», πρόσθεσε.

Ο κ. Γιωρκάτζης είπε ακόμη ότι συνεργάζονται ως Δήμος με την Εκκλησία σε πολλούς τομείς, είτε αυτοί αφορούν στην αναζωογόνηση, ιδιαίτερα της εντός των τειχών πόλης, αλλά και σε πάρα πολλά κοινωνικά προγράμματα.

Έλαβε το αυτοκρατορικό σκήπτρο και τον πορφυρό μανδύα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

 

Προκαθήμενοι της Εκκλησίας της Κύπρου

Κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα είχαμε έξι εκλογικές αναμετρήσεις και οι έξι Προκαθήμενοι της Εκκλησίας της Κύπρου υπηρέτησαν την Αρχιεπισκοπή για 79 χρόνια, ενώ τα άλλα 21 χρόνια ο θρόνος χήρευε λόγω αντιπαραθέσεων και προστριβών μεταξύ των ιεραρχών.

Ο Αρχιεπίσκοπος Λεόντιος παρέμεινε στον αρχιεπισκοπικό θρόνο για 37 μόλις ημέρες, λόγω πρόωρου θανάτου του.

Στον αρχιεπισκοπικό θρόνο εξελέγησαν κατά χρονολογική σειρά, ο Κύριλλος Β΄ 1909-1916, ο Κύριλλος Γ΄ 1916-1933, ο Λεόντιος το 1947 για μόνο 37 μέρες, ο Μακάριος Β΄ 1947-1950, ο Μακάριος Γ΄ 1950-1977 , ο Χρυσόστομος Α΄ από το 1977 μέχρι τις 17 Μαΐου 2006, ο Χρυσόστομος Β΄ από τις 5 Νοεμβρίου 2006 μέχρι τις 7 Νοεμβρίου 2022.

Το Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Κύπρου

Η Εκκλησία της Κύπρου είναι μία από τις αρχαιότερες αυτοκέφαλες εκκλησίες.

Όταν ο Αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας, στο Θέμα της οποίας πολιτικά υπαγόταν η Κύπρος, επεδίωξε να καταργήσει το Αυτοκέφαλό της, οι Κύπριοι αρχιερείς κατήγγειλαν την επέμβαση στην Γ’ Οικουμενική Σύνοδο, που συνήλθε το 431 μ.Χ. στην Έφεσο.

Η Οικουμενική αυτή Σύνοδος κατοχύρωσε το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Κύπρου με τον 8ο κανόνα της.

Το 478 μ.Χ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Ανθέμιος κατόπιν οράματος βρήκε τον τάφο και το λείψανο του Αποστόλου Βαρνάβα, στο στήθος του οποίου υπήρχε αντίγραφο του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου.

Το Ευαγγέλιο τούτο πρόσφερε ο Αρχιεπίσκοπος Ανθέμιος στον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ζήνωνα, ο οποίος και παραχώρησε τα γνωστά τρία αυτοκρατορικά προνόμια στον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο Κύπρου: Να υπογράφει με κιννάβαρι (κόκκινο μελάνι), να φέρει κατά τις ιεροτελεστίες πορφυρούν μανδύα και να κρατεί αντί της επισκοπικής πατερίτσας αυτοκρατορικό σκήπτρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!