Σε τυπογραφικό λάθος απέδωσε το Υπουργείο Υγείας το αλαλούμ που δημιουργήθηκε με την είδηση που μεταδόθηκε χθες από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ανάμεσα στους 14 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από γρίπη αυτό το χειμώνα, υπήρχε και ένα οκτάχρονο κορίτσι. Τελικά ο συγκεκριμένος θάνατος αφορούσε ηλικιωμένο άτομο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: 14 νεκροί από γρίπη τον χειμώνα – Ανάμεσά τους 8χρονη
Το ΚΥΠΕ, επικαλούμενο στοιχεία και ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, ανέφερε χθες πως ένα 8χρονο κορίτσι κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, έπειτα από πολυήμερη νοσηλεία του στην Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας, σημειώνοντας ότι δεν είχε άλλο πρόβλημα υγείας.
Σε σημερινή ανακοίνωση αναφέρεται ότι μετά από περαιτέρω διερεύνηση των στοιχείων που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, το Υπουργείο Υγείας επιθυμεί να διευκρινίσει πως δεν υπήρξε θάνατος οκτάχρονου παιδιού από γρίπη τύπου Α, προσθέτοντας ότι το εν λόγω περιστατικό αφορά ηλικιωμένο άτομο.
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας:
Αναφορικά με τον θάνατο οκτάχρονης από γρίπη και μετά από περαιτέρω διερεύνηση των στοιχείων που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, το Υπουργείο Υγείας επιθυμεί να διευκρινίσει πως δεν υπήρξε θάνατος οκτάχρονου παιδιού από γρίπη τύπου Α΄ . Το εν λόγω περιστατικό αφορά ηλικιωμένο άτομο, το οποίο εισήχθη στο Γ.Ν. Λεμεσού στις 15/2/2023 και απεβίωσε 10 ημέρες μετά. Η λανθασμένη πληροφόρηση προέκυψε λόγω τυπογραφικού λάθους στη βάση δεδομένων του Υπουργείου Υγείας.
Τα τελικά στοιχεία:
Μετά το αλαλούμ, το ΚΥΠΕ προχώρησε σε διόρθωση του δημοσιεύματος.
Στους δεκατέσσερις ανέρχονται οι νεκροί από Γρίπη στην Κύπρο αυτό τον χειμώνα.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, τα οποία εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, συνολικά τα νοσηλευμένα περιστατικά από Γρίπη ανέρχονται στα 440, εκ των οποίων τα 274 αφορούν παιδιά κάτω των 15 ετών.
Τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία, σχετικά με την επιτήρηση της δραστηριότητας της Γρίπης Κύπρο, αφορούν στην περίοδο 26 Δεκεμβρίου του 2022 μέχρι 6 Μαρτίου του 2023.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν του 50% των περιστατικών Γρίπης αφορά παιδιά κάτω των 15 ετών.
Εξάλλου, η ενδιάμεση ηλικία σε σχέση με τα περιστατικά Γρίπης που έχουν νοσηλευτεί την εβδομάδα 27 Φεβρουαρίου μέχρι 6 Μαρτίου (τα τελευταία στοιχεία) αφορά στα 8 έτη.
24χρονος, 37χρονη και 48χρονη στον κατάλογο των νεκρών
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Επιδημιολόγος Πεδίου του Υπουργείου Υγείας, Βαλεντίνος Σιλβέστρος, είπε πως η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων έχει καταγραφεί στη Λεμεσό, ενώ τρεις θάνατοι από τους 14 έχουν καταγραφεί στη Λάρνακα.
Επίσης, δύο θάνατοι που καταγράφηκαν τον Ιανουάριο αφορούν 24χρονο που κατέληξε από Γρίπη Α’ και 37χρονη που κατέληξε από Γρίπη Β’, και οι δύο στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.
Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και μία 48χρονη γυναίκα, καθώς και ένας 56χρονος άνδρας, που απεβίωσαν, επίσης, στο νοσοκομείο της Λεμεσού.
Σε σχέση με τους υπόλοιπους εννέα θανάτους αφορούσαν ηλικίες άνω των 70 ετών, με τους έξι να καταγράφονται και πάλι στη Λεμεσό.
Αναφερόμενος στα περιστατικά που καταγράφηκαν την εβδομάδα 27 Φεβρουαρίου μέχρι 6 Μαρτίου, ο κ. Σιλβέστρος είπε ότι νοσηλεύτηκαν συνολικά 41 περιστατικά από Γρίπη παγκύπρια.
Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι το 24,4% αφορούσε ηλικίες άνω των 65 ετών, το 12,2% ηλικίες 40 μέχρι 65 ετών, το 7,3% ηλικίες 15 με 39 ετών, ενώ το 44% αφορούσε ηλικίες 5 ετών μέχρι 14 ετών και 12,2% παιδιά κάτω των 4 ετών.
«Πέραν του 50% των περιστατικών Γρίπης, που εισάγονται στα νοσοκομεία, αφορά παιδιά κάτω των 15 ετών», ανέφερε ο κ. Σιλβέστρος.
Αναπνευστικοί ιοί το 6% των συνολικών εισαγωγών στα νοσοκομεία
Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι για την εβδομάδα 27 Φεβρουαρίου μέχρι 6 Μαρτίου το 6% των συνολικών εισαγωγών στα νοσοκομεία αφορά αναπνευστικούς ιούς, όπως Γρίπη, RSV και Covid, για να σημειώσει ότι από το 6% το 3,34% αφορά στις εισαγωγές, λόγω Γρίπης.
Σύμφωνα με τον Βαλεντίνο Σιλβέστρο η δραστηριότητα της Γρίπης παραμένει αυξημένη στην κοινότητα, ενώ αυτή τη στιγμή η παρουσία της Γρίπης Β’ «είναι εντονότερη».
Σημειώνεται ότι τα καταγεγραμμένα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας αφορούν μόνο στα περιστατικά, τα οποία έχουν νοσηλευτεί -και όχι γενικότερα περιστατικά στην κοινότητα- για τα οποία το Υπουργείο Υγείας δεν κρατά στοιχεία και τα οποία ενδεχομένως να είναι περισσότερα.
Σε έξαρση ακόμα, λέει η Κολιού
Το ΚΥΠΕ επικοινώνησε νωρίτερα με την Επίκουρο Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Μαρία Κολιού, η οποία είπε πως η Κύπρος βρίσκεται ακόμα σε φάση έξαρσης.
Όπως είπε οι εισαγωγές παιδιών στο Μακάρειο Νοσοκομείο είναι αυξημένες, για να σημειώσει ότι η Γρίπη δρα ως επιβαρυντικό στοιχείο στις λοιμώξεις του αναπνευστικού, ενώ ενδεχομένως να επιδεινώσει και άλλα νοσήματα.