13.8 C
Nicosia
Monday 6 January 2025 | 17:27

Ανησυχία ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ για ένταξη των ΣΥΟΠ στην Αστυνομία-«Απαρχή νέων προβλημάτων »

Ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου – ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ, προσεγγίζει με προβληματισμό και επιφύλαξη την απόφαση της Υπουργού Δικαιοσύνης, Άννας Κουκκίδη Προκοπίου, για επεξεργασία πρότασης, που θα στοχεύει στην ένταξη των Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ), στην Αστυνομία, μετά την αποδέσμευσή τους από την Εθνική Φρουρά, στο 42ο έτος της ηλικίας τους. Ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος κατανοεί ότι απώτερος στόχος της αρμόδιας Υπουργού είναι η άμβλυνση της χρόνιας υποστελέχωσης που ταλανίζει την Αστυνομία. Ωστόσο, είναι η θέση μας, ότι η λύση ενός προβλήματος δεν θα πρέπει να οδηγεί στη δημιουργία άλλου.

Είναι η δεύτερη φορά στον τελευταίο χρόνο που υποχρεωνόμαστε να δημοσιοποιήσουμε την αντίθεσή μας σε αποφάσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας, αναφορικά με το ζήτημα της επαρκούς στελέχωσης του Σώματος. Υπενθυμίζουμε ότι, η πρώτη φορά ήταν με την πρόσληψη των Συμβασιούχων Αστυνομικών (18+10 μήνες), για σκοπούς επιτήρησης της Πράσινης Γραμμής. Ο ΚΑΣ είχε διαφώνησε με την εν λόγω απόφαση καθώς θεωρούσε και θεωρεί ότι, η πρόσληψη μόνιμων Αστυφυλάκων, λόγω και της αποδεδειγμένης υποστελέχωσης του Σώματος είναι η ορθότερη επιλογή.

Η φύση της εργασίας στην Αστυνομία είναι τέτοια που προκαλεί φυσική και ψυχολογική καταπόνηση στον εργαζόμενο και συνακόλουθα δυσκολία στην αποτελεσματικότερη εκτέλεση εκείνων των καθηκόντων που προαπαιτούν καλή φυσική κατάσταση. Ο μέσος όρος ηλικίας των μελών της Αστυνομίας ήταν το 43ο έτος και για τα δύο φύλα, (Αρχηγείο Αστυνομίας, Ιούνιος 2021). Σήμερα, από πληροφόρηση που έχουμε, μετά και τις προσλήψεις των τελευταίων χρόνων, ο μέσος όρος ηλικίας έχει μειωθεί.

Η ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού των Σωμάτων Ασφαλείας, κυρίως αυτών που υπηρετούν σε θέσεις πρώτης γραμμής, αποτελεί καθοριστικό προαπαιτούμενο για την αποτελεσματική και επιτυχή εκτέλεση των καθηκόντων που καλούνται να επιτελέσουν οι συνάδελφοι/σες αστυφύλακες. Ως εκ τούτου, η ένταξη στην Αστυνομία, μεγάλου αριθμού ΣΥΟΠ της ηλικιακής ομάδας των 42+ θα εκτινάξει τον μέσο όρο ηλικίας των αστυνομικών υπαλλήλων, με όλες τις συνεπακόλουθες αρνητικές επιπτώσεις στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Οργανισμού.

Πέραν όμως, του ζητήματος της ηλικιακής πτυχής που θα προκύψει από την ενδεχόμενη ένταξη των ΣΥΟΠ στην Αστυνομία, κατά τον ΚΑΣ εγείρεται και ένα άλλο, εξίσου σοβαρό ζήτημα. Πρόκειται για το καθεστώς εργοδότησης των ΣΥΟΠ. Η ένταξη των ΣΥΟΠ στην Αστυνομία με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει στη δημιουργία άλλης μιας κατηγορίας εργαζόμενων στην Αστυνομία. Η Αστυνομία στελεχώνεται από υπαλλήλους δύο ταχυτήτων, των Αστυνομικών και των Ειδικών Αστυνομικών, και οι Συμβασιούχοι Ειδικοί Αστυφύλακες αποτελούν την τρίτη ταχύτητα. Η ενδεχόμενη ένταξη των ΣΥΟΠ θα είναι η τέταρτη ταχύτητα. Αναντίλεκτα, τόσες πολλές και διαφορετικές ταχύτητες εργαζομένων σε ένα Οργανισμό δεν αποτελεί υγιές στοιχείο.

Ο ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ εκτιμά ότι δημιουργούνται ερωτηματικά αναφορικά με την απόφαση της Υπουργού Δικαιοσύνης για  “ένταξη” των ΣΥΟΠ. Η “ένταξη” τους θα συνεπάγεται αυτόματα και τοποθέτησή τους στο οργανόγραμμα της Αστυνομίας; Η προκαταρκτική πληροφόρηση που εξασφαλίσαμε κάνει λόγο για ανάθεση στους ΣΥΟΠ καθήκοντα μη αστυνομικής φύσης (φρούρησης, γραφειακά καθήκοντα κ.λπ.), προκειμένου να αποδεσμευτούν άλλοι αστυνομικοί. Αν όμως, οι ΣΥΟΠ θα εκτελούν καθήκοντα μη αστυνομικής φύσης, τότε ποια ανάγκη να ενταχθούν στην Αστυνομία και στο οργανόγραμμά της; Οι ΣΥΟΠ θα μπορούσαν να ενταχθούν στη Δημόσια Υπηρεσία και ως δημόσιοι υπάλληλοι να αποσπαστούν στην Αστυνομία, για εκτέλεση καθηκόντων μη αστυνομικής φύσης.

Ο ΚΑΣ ανησυχεί μήπως στο πίσω μέρος του μυαλού των αρμοδίων είναι να ακολουθηθεί η ίδια πρακτική, όπως στην περίπτωση των Ειδικών Αστυνομικών. Δηλαδή, η πρόσληψη των ΣΥΟΠ να αποτελέσει φτηνό δυναμικό, με περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα. Ποιες δικλείδες θα υπάρχουν που θα αποκλείουν το ενδεχόμενο σταδιακά στους ΣΥΟΠ να ανατεθούν όλα τα αστυνομικά καθήκοντα, χωρίς όμως, αυτή η ομάδα υπαλλήλων να απολαμβάνει την ανάλογη μισθοδοσία και τις προοπτικές ανέλιξης.

Υπενθυμίζουμε ότι, μετά από αγώνες διεκδικήσαμε και πλέον, οι Ειδικοί Αστυφύλακες εξασφάλισαν κάποια δικαιώματα από αυτά που απολαμβάνουν οι κανονικοί Αστυνομικοί. Ο ΚΑΣ ανησυχεί γιατί φαίνεται η ιστορία να επαναλαμβάνεται. Οι κυβερνώντες επιχειρούν να δημιουργήσουν νέους “είλωτες” στην Αστυνομία.

Ο ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ καθιστά  σαφές ότι η απάντηση στην υποστελέχωση πρέπει να βρίσκεται στην εισαγωγή τέτοιου πλαισίου που θα καθιστά  τον Οργανισμό της Αστυνομίας αξιοπρεπή εργασιακό χώρο, από όλες τις απόψεις. Που θα προσφέρει μόνιμη εργοδότηση Αστυφυλάκων, με καλές  μισθολογικές κλίμακες, που δεν θα υστερούν αυτών του Δημοσίου, που θα διαθέτει επαρκές συνταξιοδοτικό σχέδιο, κίνητρα ανέλιξης εντός της Υπηρεσίας και που θα χαρακτηρίζεται για το φιλικό εργασιακό περιβάλλον. Στοιχεία που όλα μαζί θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της εικόνας της Αστυνομίας.

Τούτων λεχθέντων, ο ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ καλεί την Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αρχηγό της Αστυνομίας καθώς και τη Βουλή, όπως πριν την λήψη των όποιων αποφάσεων, επιδιώξουν διαβούλευση με τους οργανωμένους συνδικαλιστικούς φορείς των αστυνομικών. Οι αστυνομικοί υπάλληλοι έχουν φωνή και θα πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα να ακουστεί η άποψή τους επί του σοβαρού αυτού ζητήματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!